Megnyílt Az Inkák Aranya kiállítás

Megnyitotta kapuit Az Inkák Aranya kiállítás, amely egy távoli, letűnt civilizáció több ezer éves történetét mutatja be. A tárlat anyagának jelentős része a világhírű perui Aranymúzeumból érkezett, de megtekinthetőek a hazai gyűjteményekből származó eredeti kerámiák és textilek is. 

Az inkák misztikus birodalma egykoron Közép-Amerikától Dél-Amerika déli részéig nyúlt, több ezer kilométeren keresztül alattvalók millió lesték az uralkodó parancsait. Az inkák világa magába foglalta az Andok vonulatait, a végtelen partszakaszokat, a csontszáraz sivatagokat és egészen az Amazonasig terjedt. Bár sem a kereket, sem az írásbeliséget nem ismerték a mai formájában, az inkák egy jól működő államgépezetet hoztak létre, kultúrájuk évszázadokon át virágzott a spanyolok érkezéséig.

E letűnt civilizáció tagjai a Naptól származtatták magukat, amelyet az arany szimbolizált, és a végzetüket is a nemesfém csillogása okozta. A hódító európaiakat valósággal megbabonázta a rengeteg aranytárgy látványa és a mesés El Dorado keresése közben pusztulást hoztak a büszke és erős civilizációra. A csillogó vagyon átokká vált az inkák számára.

A kiállítás összértéke meghaladja a 3 milliárd forintot, számos aranytárgy egymagában is több mint 100 millió forint ér. A tárlat nemcsak az inka civilizációt, hanem annak elődjeit is bemutatja, így egyes leletek életkora meghaladja a 2600 évet. Az aranykincsek nagy részét sírokban találták, halotti maszkok, ékszerek, kegytárgyak, kések őrzik az inka művészek tudásának örökségét.

A perui leleteket kiegészítik a magyar gyűjteményekben megbúvó textil és kerámia emlékek. Néhány darab egy magyar gyűjtő spanyolországi kollekciójából került elő, amelyeket ő maga hozott el Budapestre autóval az Europcar segítségével.