5 program, amiért márciusban is érdemes elmenned a Hagyományok Házába

Ha közelebb szeretnél kerülni a magyar népművészethez, ha jobban meg szeretnéd ismerni dédszüleid gyerekkorának világát, vagy egyszerűen csak ha egy jó kulturális programra vágysz, irány a Hagyományok Háza. A kulturális központ március hónapban is rengetek izgalmas programmal vár, ezek közül válogattunk ki ötöt, kedvcsinálóul.

Beszédes álmok – Tárlatvezetés a Hímzett álmok című kiállításon – március 5., kedd, 14:00

Aki mostanában ellátogat a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum emeleti kiállítótermébe, vörös sárkányok, tűzpiros dalos madarak, fehér pávák, bordó csodaszarvasok és skarlát kétfejű sasok csodabirodalmába érkezik.
Tóth Ágnes hímző népi iparművész életműve a maga teljességében jelenik meg a Hímzett álmok című kiállításon.
A művésznő szellemisége, lelke a hímzésekben virágzott ki: születésétől mozgássérült volt, aki az élet teljességét az alkotásban élte meg.  Nem szakmája, hanem hivatása volt a hímzés, amit hihetetlen precizitással és igényességgel művelt.

Fókuszban a koreográfusok: Györgyfalvay Katalin és Nemes Szilvia – március 10., vasárnap, 19:00

Fókuszban a koreográfusok előadás-sorozatunk a színpadi néptáncművészet egy-egy kiemelkedő koreográfiáját és alkotóját állítja fókuszpontba. A sorozat által reményeink szerint alkalom nyílik megismerni a színpad törvényeit, a színpadi néptáncművészet szerves fejlődését, a törvényszerű hasonlóságokat és különbségeket, a jelen korunk diktálta új kérdéseket és az arra adott aktuális válaszokat.

Fába vésve, faragva – Rajz- és alkotópályázat a fafaragásról – március 22., péntek, 9:00

A Hagyományok Háza Nyitott Műhelye a népi fafaragás emlékeit, motívumait, formavilágát megörökítő rajz- és alkotópályázatot hirdet óvodai és iskolai vagy egyéni gyerekcsoportok, szakkörök számára. Kiemelten ajánlják feldolgozásra a pásztorművészet tárgyait: furulyákat, tükrösöket, bicskákat, kürtöket, botokat, fokosokat, sulykokat, mángorlókat, csontmunkákat, emellett a faragott padokat és bútorokat (ácsolt ládákat, gondolkodó székeket), kopjafákat, mézeskalács ütőfákat, guzsalytalpakat, székelykapukat illetve ezek motívumait.A pályázaton csoportos munkaként várunk társasjátékokat, kirakót, mesekönyvként összefűzött alkotásokat is.

blank

Maros Művészegyüttes: Szép Palkó –  március 24., vasárnap, 11:00

A Hagyományok Háza családi programja felhőtlen szórakozást ígér a család minden tagja számára. A néptáncos elemekből építkező gyermekelőadások a mesék birodalmába repítik kis nézőinket, az előadást követő kézműves foglalkozás és táncház pedig közös szórakozásra ad lehetőséget. Az erdélyi gyerek és felnőtt közönség által ismert népmesét Benedek Elek meséskönyvében olvashatjuk, ő már 1901-ben megjelentette összeállításában.
Erdélyi gyűjtők meséskönyveiben is rátalálhatunk, hisz eléggé közismert és kedvelt, örökzöld mese.

blank

Táskaszerkesztés, tárgytervezés, modellezés – március 29., péntek, 16:00 

A háromnapos kurzus során Czákli Hajnalka bőrtárgytervező iparművész segítségével mindenki elkészítheti saját kanalas bőrtáskáját. Czákli Hajnalka 2001-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetemen (mai MOME). 2002-2004-ig Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjat kapott, amelynek keretében saját, lakberendezési tárgyait fejlesztette. 2003-2008-ig a Monogram Bőrdíszmű Kft.-nél dolgozott, mint tervező és modellező. Ez alatt az időszak alatt rengeteg tapasztalatot szerzett táskatervezés, mintázás, gyártástechnológia területén. 2008-2017 között a Modell és Divatiskola tanára. 2001-től a Budai Bőrtanoda oktatója.

Az eseményt a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban rendezik meg. 

blank