Pálinka-kisokos – Ezért lehetnek a magyarok büszkék a pálinkára

A magyarok legkülönlegesebb itala a pálinka – egy párlat, amely a legfinomabb gyümölcsökből készül. Aki Magyarországon jár, annak meg kell kóstolnia ezt a különleges italt – érdemes azonban hozzá méltó, különleges helyen tenni ezt.

A legjobb pálinkák a világ legjobb párlataival is felveszik a versenyt, és kiemeli ezt az italt a whiskey-k, vodkák közül: az, hogy ez nem gabonából, hanem 100%-ban gyümölcsből készül, a tiszta vízen kívül pedig semmiféle adalékanyagot nem tartalmaz.

Ezért, bár a pálinka is általában 40 fokos alkoholtartalommal készítik, és nem ritka az ennél erősebb főzet sem, mégsem az alkohol, hanem a gyümölcsösség, az egyedi illatok és aromák érződnek leginkább a pálinkán. A legelterjedtebb a szilva, a barack és a körte, de készítik meggyből, szőlőből, de olyan különleges gyümölcsökből is, mint a birs vagy a vadcseresznye, a málna, vagy az olyan erdei termésekből, mint a kökény. Egy liter pálinkához például közel 22 kg málnát használnak fel, míg barackból kb. 8 kg gyümölcs esszenciáját rejtik a palackba.

A pálinka élvezetnek meg kell adni a módját. Nem shotként lehajtva fogyasztjuk, hanem kortyonként, ízlelgetve, hogy kinyílhasson a párlat és kibontakozzanak az aromái. Érdemes olyan helyen megkóstolni, ahol szakértők ajánlanak nekünk, mert akkor biztosak lehetünk benne, hogy a legjobbat kapjuk.  A legkülönlegesebb ilyen hely a PÁLINKA MUSEUM SHOP BAR a budapesti bulinegyed közepén, a Király u. 20. alatt. Itt a párlat történetét is megismerhetjük interaktív, digitális eszközökön keresztül, játékosan magunknak főzhetünk pálinkát, de kóstolhatunk és ajándékként palackozva is vásárolhatunk belőle.

blank

Mivel a pálinkát többfajta gyümölcsből is készítik, érdemes több ízt is kipróbálni, hogy minél szélesebb spektrumát ismerjük meg az italnak. Ez a pálinka másik nagy előnye a nemzetközileg ismert párlatokhoz képest: a sok ízből szinte biztosan mindenki megtalálhatja a számára leginkább tetszőt. Sőt ha ezt visszük ajándékként a családnak vagy ismerőseinknek, biztosak lehetünk benne, hogy maradandó élményben lesz részük, amikor belekóstolnak a magyar spiritbe.