Neszeszert varrtunk a Cérna Stúdió workshopján

A Cérna Stúdió révén nemrég újabb szereplő tűnt fel a közösségi varrás budapesti színterén. Mivel mágnesként vonzanak a kreatív foglalkozások, január végén bejelentkeztem neszeszerkészítő workshopjukra.

Varga-Farkas Anikó és Huszta-Jenei Dóri közösen hozták létre a vállalkozást, ami mindkettőjüknek egy álom beteljesülése. Ugyan pénzügyi területen szereztek végzettséget, a varrás iránti lelkesedésük arra ösztönözte őket, hogy szabadidejükben másokat inspiráljanak az alkotás e formájára. Jelenleg változó helyszíneken tartanak workshopokat különböző tematikák szerint, a neszeszerkészítéshez például a HelloAnyu családbarát közösségi tér és kávézó felső szintjén béreltek termet.

Úgy alakult, hogy a húgommal ketten vettünk részt a háromórás foglalkozáson, ami több szempontból különleges élmény volt. Először is, az anyagválogatás, tervezés, és a varrási alapismeretek átbeszélése során lelkesítő, kreatív embereket ismerhettünk meg Anikó és Dóri személyében, akik végig fogták a kezünket, a szabástól a vasaláson át a varrás utolsó mozzanatáig. Másodszor, nyitottak voltak minden ötletre, aminek nagyon örültem, mert egy kedvenc, már használaton kívüli felsőmet is magammal vittem, hogy valamilyen formában újrahasznosíthassam. (Túl szép ahhoz, hogy csak úgy leselejtezzem.)

blank

Végül Dóri gépéhez ülhettem le, akivel közösen találtuk ki a végső koncepciót. Kiválasztottuk az anyagokat, a hozzájuk illő cipzárt, majd hosszú percekig azon ötleteltünk, miként építhetnénk be újrahasznosítandó ruhadarabom a neszeszertervbe. Szabadjára engedhettem a kreativitásomat, miközben Dóri minden bénázásomat türelmesen kezelte, sőt, folyamatosan biztatott. Ha nem sikerült vállalhatóra a gépi cikkcakk-öltésem, rögtön a segítségemre sietett, és megmutatta a visszabontás folyamatát, amit bevallom, többször is alkalmaznunk kellett.

blank

Mindkét instruktorunk arra törekedett, hogy a lehető legjobbra sikerüljön a végeredmény, motiváltak minket arra, hogy merjünk dekorálni, egyedi ötleteket hozni, ők pedig biztosították a szükséges elméleti, és gyakorlati támogatást. Az idő elröpült, és lassan testet öltött a „mű”: egy klassz, egyedi neszeszer került ki a varrógép tűje alól. Testvéremmel együtt végig nagyon jól éreztük magunkat, amihez az alkotás örömén kívül nagyban hozzájárult a barátságos légkör és az apró figyelmességek, mint például a sütis-frissítős fogadtatás és az ajándékok, amelyekkel a lányok kedveskedtek nekünk a foglalkozás végén. Nemcsak egy új neszeszerrel, hanem egy élménnyel is gazdagabbak lettünk.

blank
Húgom munkája

Ha érdekelnek a tematikus workshopok, a Cérna Stúdió közösségi oldalán megnézheted, mikor, és mit lehet alkotni náluk a jövőben. Mi biztosan megyünk máskor is!

blank