Februárban is vár a Hagyományok Háza

A magyar népművészetre fogékonyak számára aligha kell bemutatni a Hagyományok Házát. A magyar nyelvterület népművészetét, hagyományait bemutató intézmény folyamatosan sokszínű programokkal várja az érdeklődőket. A Hagyományok Háza februári programjai közül ötöt ajánlunk.

Történelmi csipkék – csipkekészítő továbbképzés – 02. 05. 15:00

Az ötalkalmas továbbképzésre olyan, gyakorlattal rendelkező csipkekészítőket várnak, akik érdeklődnek az archaikus, XVI-XIX. század közötti magyar csipkék iránt, és akik szívesen elmélyítenék tudásukat a sárközi gabócás csipke, a női viseletet kiegészítő csipkék, a sóbányai csipkék, a torockói pamutos batyikós csipkék, a fémszálas csipkék, az úri hímzést és az egyházi textíliákat kísérő csipkék, valamint a XX. századi csipketerítőkben található térkitöltő hálók különböző technikáiban.

Magyar népmese – hagyományos mesemondás tanfolyam – 02. 09. 10:00

A képzés elméleti és gyakorlati része egymásra épülve biztosítja a hallgatóknak azokat az ismereteket, amelyekkel hagyományos népmesék szóbeli elmondására alkalmassá válnak. A elméleti rész a népmese műfaji tisztázásán túl a magyar népmesekutató-iskola legfőbb eredményeivel, valamint a jelentős mesemondó egyéniségek hagyatékával ismertet meg. A tanfolyam gyakorlati óráin a hallgatók hagyományőrző és színpadi mesemondókkal találkoznak, közös foglalkozások során alakíthatják ki saját mesemondó technikáikat.

Palóc pásztorfurulya készítő kurzus – 02. 15. 14:00

Gyenes Tamás furulyakészítő népi iparművész Pál István dudás-furulyás pásztortól tanulta a palóc pásztorfurulya készítését. 2007-es megismerkedésük után 8 éven át volt az idős mester tanítványa, egészen annak haláláig. Tereskei otthonában rendszeresen látogatta Pista bácsit, és a jókedvű közös éneklések, beszélgetések közben megtanulta a furulyajátékot is. Átvette tőle az erdőről vágott bodzából készülő kézi fúrású furulyakészítés minden csínját-bínját – beleértve a híres pikkelyes cifrázást is –, és az évek során komoly szakmai együttműködés alakult ki közöttük. Gyenes Tamás azóta több mint háromszáz furulyát készített, és 2015-ben furulyáival elnyerte az Élő Népművészet országos pályázat legmagasabb Gránátalma-díját.

blank

Távoli tájak szőttesei Mexikó, Finnország, Bhután – 02. 21. 17:00

A téli estéken tavaszt várván jólesik egzotikus országok képeit nézegetni. Varga Anna ökológus-etnobiológus kutató szakmai útjain szövő szemmel is figyelte a helyi kultúrákat. Előadásában rengeteg gyönyörű szőttest láthatunk képen, és élőben is. Továbbá szó esik a magyar szőttes technikák és mintakincssel való egyezőségekről és különbözősekről, illetve a kortárs népi szövők lehetőségeiről is napjainkban az egyes országokban.

blank

Tojásfestő tanfolyam – 02. 25. 15:00

30 órás akkreditált tanfolyamat ajánljuk azoknak, akik érdeklődnek a születés, a termékenység legősibb jelképe, a tojás és annak változatos díszítése iránt, akik sok locsolót várnak, akik szívesen és türelmesen díszítgetnek, és akik különlegesen szép húsvéti díszítést szeretnének otthonukba. Közművelődésben dolgozók számára akkreditált program, továbbképzési lehetőség.

blank