Ezekre a főbb csillagászati eseményekre számíthatunk 2019-ben!

Átfutottuk a seasky.org asztronómiai naptárát, és azt kell mondjuk, az idei év is bővelkedni fog látványos égi jelenségekben. Ha velünk együtt te sem szeretnél lemaradni róluk, nézd át a lenti felsorolást!

Január

Január 21-én a Hold árnyéka a Földre vetül, ennek köszönhetően szabad szemmel megfigyelhető, teljes holdfogyatkozásra számíthatunk. Az Amerikában, Izlandon, Grönlandon, és Nagy-Britanniában élők a legszerencsésebbek, ők elejétől a végéig követni tudják majd a jelenséget.

Április

Elő a kívánságokkal! Április 22. környékén a Lyrida-meteorraj érkezésekor számolhatjuk a hullócsillagokat éjszakánként! A szemfülesek 60 perc alatt akár 20 meteoritot is elcsíphetnek a tekintetükkel.

Május

Május 6-7-én is garantált a parádés csillaghullás, mert ezekben a napokban tetőzik az Éta Aquaidák meteorraj. Az április 19. és május 28. közötti időszakra tehető jelenség előbb említett, legintenzívebb napjain egy óra leforgása alatt 30 hullócsillag éri el a Földet.

Június

A hónap 10. napján különleges égi látványossággal kényeztet el bennünket a Jupiter. A bolygó ekkor kerül a legközelebb a Földhöz, és a felszínét megvilágító napfény olyan fényessé fogja tenni, amilyennek csak ritkán láthatjuk.

Július

Július 2-án teljes napfogyatkozás lesz, ám sajnos számunkra túlzottan nagy látványosságot nem fog jelenteni. A jelenséget Amerika déli részén, Chilében, és Argentinában figyelhetik meg. Július 9-én a Szaturnusz kerül rendkívül közel a Földhöz, és jó hír, hogy elég egy kisebb, vagy közepes távcső ahhoz, hogy gyűrűit is szemügyre vegyük. A hónap végén, július 28-29. tájékán ismét meteorrajra számíthatunk, amikor a Delta Aquarids megérkezik.

Augusztus

A nyári hónap az egyik legnépszerűbb, ami az égi jelenségeket illeti. Augusztus 12-13-án az egyik leglátványosabbnak igérkező meteoresőt prezentálják a Perseidák, hiszen a hullócsillagok száma 1 óra alatt a 60-at is elérheti.

Szeptember

Szeptember 9-én a Neptunusz közelíti meg bolygónkat, és egész éjszaka látható lesz mindazok számára, akik kellően erős teleszkóppal rendelkeznek. A Neptunusz és a Föld közötti hatalmas távolság miatt azonban ők is maximum egy picike kék pontot pillanthatnak meg az égen.

Október

Október 8-án az 1900-ban felfedezett 21P Giacobini-Zinner nevű üstökös füstjéből hátramaradt Drakonidák meteorraj éri el bolygónk légterét. A város fényeitől távol, kora este óránként kb. 10 hullócsillagra is felfigyelhetünk. Október második felében sem maradunk látványos jelenség nélkül. Október 21-én és 22-én csodás égi show-ra számthatunk a Halley-üstökös füstjéből kialakult Orionidák nevű meteorrajnak hála.

November

Novemberben is folytatódik a meteoriteső: 5-6-án a Tauridák, 17-18-án a Leonidák adnak alkalmat kívánságaink megfogalmazására. November 24-én napnyugta után pedig a Vénusz és a Jupiter együttállását figyelhetjük meg.

December

Az év utolsó hónapja sem múlik el eseménytelenül; december 13-14-én a Geminidák varázslatos, színes fénycsóvái dobják fel az éjszakai/ hajnali csillaglest, amit azért is ajánlunk, mert óránként nem kevesebb mint 120 apró tűzgömb tűnhet majd fel az égen. December 21-22-én az Ursidák ragogyják be az égboltot, míg december 26-án napfogyatkozással zárul az év leglátványosagg égi jelenségeit felsoroló lista.

Forrás: seasky.org