A Balaton a mi játszóterünk – Interjú a Balatoni Kör elnökével és alelnökével

A Balatoni Kört azok a Balaton-környéki borászok és vendéglátásban dolgozók hozták létre, akik hisznek benne, hogy együttes erővel még vonzóbb hellyé tudják varázsolni a magyar tengerpartot. A Balatoni Kör elnökével, Laposa Bencével, a Laposa Birtok vezetőjével, és a Kör alelnökével, Tóth Balázzsal, a balatonlellei BL YachtClub ügyvezetőjével beszélgettünk a munkájukról és a téli Balatonról.

Tóth Balázs és Laposa Bence

Egyikőtök sem balatoni születésű. Mi az első, meghatározó balatoni élményetek? Mióta éltek itt?

Laposa Bence: Édesanyám badacsonyi, ezért kiskoromban sok időt töltöttem ott. Az első emlékem az, amikor a tömegturizmus utolsó éveiben belecsöppentem a balatoni főszezonba, és hatalmas tömegek hömpölyögtek Badacsonyba egy-egy hétvégére. Azóta ez az áradat egy kicsit mérséklődött, de folyamatosan tart a balatoni települések újrapozicionálása, az újabb lehetőségek keresése.

Tóth Balázs: Kicsi gyerekkorom óta jártunk nyaralni a szüleimmel a Balatonhoz. 11 éves koromban beírattak egy vitorlástáborba, ott vált igazi szerelemmé számomra a Balaton. 2002 óta rendszeresen megfordultam Balatonlellén, 2011 óta pedig már az egész évet itt töltjük, ezt tekintjük az otthonnak.

blank

Bence, mi ösztönzött arra, hogy létrehozzátok a Balatoni Kört?

LB: Beszélgetésekből, régebbi kapcsolatokból kristályosodott ki, közösen többre lennénk képesek. Ha úgy tetszik, a Balaton a mi játszóterünk. Nem önmagunkért, vagy a tagokért jött létre a Balatoni Kör, hanem a közös balatoni érdekekért.

blank
Laposa Bence

Balázs, hogyan fogalmaznád meg a Balatoni Kör filozófiáját?

TB: Számomra a Balatoni Kör a hitelességről, az összefogásról és az emberi kapcsolatokról szól. Borzasztóan inspiráló, hogy olyan emberekkel dolgozhatunk együtt egy közös célért, akik ugyanúgy gondolkodnak, sőt, a munkakapcsolat sokszor baráti kötelékké erősödik.

blank
Tóth Balázs

A Balatoni Kör összefogásának köszönhetően született meg három évvel ezelőtt a balatonbor, mely az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka magyarországon. Milyen szőlőből készül, milyen ételekhez, alkalmakhoz ajánljátok?

LB: A bort minden pincészet maga készíti el, de az arculata, címkéje mindenhol ugyanaz, ettől válik igazán különlegessé. Stílusukban közelítenek egymáshoz, de mégsem pont ugyanolyanok. Közepes testű, szép illatgazdagságú, olaszrizlingből készült borokról beszélünk, melyek a könnyedebb ételekhez, halakhoz, salátákhoz passzolnak.

Nektek mi a kedvenc téli elfoglaltságotok a Balatonnál?

LB: A nyár után sokkal nyugodtabb, bizonyos szempontból jobb hangulatú ősszel a Balaton. Télen tudok időt szakítani azokra a tevékenységekre, amelyekre addig nem volt alkalmam. Felkeresem a kollégákat, rendszerezem a saját munkám, túrázom a környező hegyekben, élvezzük a balatoni létet.

TB: A téli vitorlázásnak olyan varázsa van, amit nem lehet leírni. Mindenki arra hivatkozik, hogy azért nem hajózik télen, mert hideg van, amire az egyik barátom úgy szokott felelni, síelni is hidegben szoktak, csak fel kell hozzá öltözni.

blank

A Balatonról leginkább a borok és a tóparti napozás jut az eszünkbe. Mi a környék legkiaknázatlanabb lehetősége?

LB: A Balaton az elmúlt 10 évben megtanulta, melyek azok az irányok, melyek érdeklődésre tartanak számot. Kis túlzással, az ideérkező vendégek maguktól hozták létre azt, amire igényük volt, ilyen például a kerékpáros turizmus. Az idegenforgalomban dolgozóknak jól és gyorsan kell reagálniuk a vendégek visszajelzéseire. Biztosítani kell azokat a komfortfeltételeket, melyek élvezhetőbbé teszik az itt töltött időt.

TB: A Balaton sajnos sokáig kizárólag nyári desztináció volt, pedig rengeteg olyan turisztikailag érdekes lehetőség van, ami egész évben élvezhető. A táj, az ízek, a hangulat. Fontos megjegyezni, hogy a Balaton nem csupán a tóból áll, a desztinációhoz tartozik sok olyan távolabb eső település is, mint például Sümeg, Tapolca, vagy Veszprém is.

Több túrát, programot is szerveztek. Milyen eseményekkel készültök az év végére, a 2019-es év elejére?

TB: Egy ötalkalmas GasztroPiknik nevű sorozatot szervezünk, ezenkívül a déli parton lesz Téli Vitorlás Versenysorozat, Karácsonyi Vásár, GasztroFarsang, hogy csak a nagyobb programokat említsem. Tervezünk továbbá idén is egy téli vitorlástúrát, mely során a tó körüli, egész éven át nyitva tartó helyeket látogatnánk meg a vízről.

blank

Melyek a Balatoni Kör célkitűzései 2019-re?

LB: Folytatni az eddigi munkánkat, még több saját szervezésű programot szeretnénk. Várjuk, hogy az országmárkához kapcsolódva a Balaton-márka is kiforrja magát, ennek a folyamatnak aktív részesei kívánunk lenni. Emellett Veszprém indul az Európa Kulturális Fővárosa 2023-cím megszerzéséért, mi pedig bízunk a város sikerében, és ehhez igyekszünk minden támogatást megadni