Sophia, az állampolgárságot szerzett robot is előad a Brain Bar jövőfesztiválon Budapesten

A Sophia névre keresztelt beszélő android, a hongkongi Hanson Robotics legfejlettebb alkotása. 2015 április közepén aktiválták, egy évvel később pedig már a nyilvánosság előtt szerepelt. Sophia vicceket mond és több mint 60 arckifejezést tud megjeleníteni. 2016 októberében pedig ő lett az első robot, aki állampolgárságot kapott. Vele is találkozhat az, aki részt vesz az idei Brain Bar jövőfesztiválon.

A hihetetlen robot hamar a média kedvence lett, számos interjút adott, koncerten is énekelt, talk show-kban szerepelt és még az Elle magazin címlapján is volt. Szaúd-arábiai állampolgárként pedig több joggal rendelkezik, mint a hús-vér szaúdi nők.

https://www.instagram.com/p/BNhvUfTgNjY/

Sophia képes az érzelmek kifejezésére, felismeri az arcokat, így szemkontaktust is tud tartani, érti a beszédet, és néha még egy-egy viccet is elsüt és egyre okosabb lesz. Tudása vagy megijeszti az embereket vagy elkápráztatja. Elmondása szerint a jövőben szeretne iskolába járni, alkotni, céget alapítani, tehát csupa hétköznapi, emberi dolgot. Ugyan Sophianak lenyűgöző képességei vannak, még nincs öntudata, de David Hanson, a Hanson Robotics CEO-ja szerint pár éven belül megjelennek a már teljes mértékben érző robotok.

Sophiaval június 2-án este 7-kor találkozhatnak a Brain Bar résztvevői, habár az előadása témájával kapcsolatban nagy a titkolózás, a cím szerint arról fog beszélni, hogy a robotok barátok vagy tényleg ellenségek lesznek-e a jövőben, ahogy azt sok sci-fiben láthattuk már korábban.

A Brain Barról:

A Magyarország leginspirálóbb eseményének választott Brain Bar fesztivált idén június 1-2 között rendezik a Corvinus Egyetem campusán. A több mint félszáz világhírű és úttörő- gondolkodót, tudóst, politikust, művészt felsorakoztató fesztivál fókuszában a jövő legérdekesebb, legellentmondásosabb témái állnak, mint például a robotok és emberek együttélése, a mesterséges intelligencia morális kérdései, a Big Data és tech monopóliumok hatalma vagy a Szilícium-völgy és a startup kultúra kritikája.

Napijegy és csoportjegy kedvezménnyel

A honlapon napijegyek vásárlására is lehetőség van. Akik pedig legalább három barátjukkal együtt érkeznek az eseményre, 25 százalékos csoportkedvezményt kapnak. 

Részleteket és bővebb információkat itt találtok!