Magyar cikk az öregedésről a Scientific Reportsban

A Magyar Tudományos Akadémia az öregedést szabályozó humán fehérjék predikciójáról írt összefoglaló tanulmányt, amit a Scientific Reports nevű online magazinban publikáltak.

A cikk az MTA Sztaki Big Data – Lendület kutatócsoportjának és az ELTE TTK Genetikai Tanszék kutatóinak összefogásaként született meg. Az öregedés az egészség és életminőség mellett a gazdaságra is vitathatatlanul hatással van, ezért fontos, hogy megismerjük az öregedési folyamat szabályozásának lehetőségeit. A kutatók szerint akár 300 fehérje is szerepet játszhat az ember öregedésének szabályozásában, úgy mint a FOXO1 és a mTOR, amelyekről fonalférgeken, házi egéren és ecetmuslicán végzett kísérletek alapján bebizonyosodott, hogy befolyásolásukkal lassítható az öregedés és növelhető az állatok élettartama.

A kutatás folyamata & eredménye

Az MTA Sztaki és az ELTE Genetikai Tanszékének kutatói 21 000 fehérjetulajdonságot gyűjtöttek minden humán fehérjéhez, különféle adatbányászati módszerek alkalmazásával. A kapott adatokat gépi tanulási algoritmusokkal elemezték, és rátaláltak egy könnyen értelmezhető bináris osztályozó modellre, ami képes meghatározni, hogy milyen tulajdonságok alapján lesz egy adott fehérje az öregedési folyamat szabályozásának része.

A kutatás eredményeként sikerült új, öregedéssel kapcsolatba hozható fehérjéket felfedezni, ami egy kis lépéssel közelebb hoz minket ahhoz, hogy minél tovább élhessünk, időskori betegségektől mentesen. Az angol nyelvű cikket itt olvashatod el, és ha jobban belemélyednél a témába, magyarul itt találsz róla hosszabb leírást.