Összebalhézott Lana Del Rey és a Radiohead

Nem könnyű a popszakma! A Radiohead nemrégiben azzal vádolta meg az Lana Del Reyt, hogy lemásolta az egyik dalukat. A sztori szépsége, hogy a Radiohead említett száma valójában egy 1974-es sláger feldolgozása. 

Ez így első nekifutásra lehet, hogy túl bonyolult, de azért megpróbáljuk elmagyarázni. Kezdjük az elején.

A Radiohead 1993-ban jelentette meg a Creep című dalukat, aminek a The Hollies zenekar nem igazán örült, mivel szerintük a szám kísértetiesen hasonlít az ő 1974-es The Air That I Breath című szerzeményükre. Akkor a két zenekar peren kívül megállapodott, és a Creep társszerzőihez bekerült a Hollies két tagjának neve is.

Minden tökéletesen rendben is volt a dallal, mindaddig, míg Lana Del Rey tavaly piacra nem dobta a Lust For Life című albumát. Az ezen a korongon hallható Get Free című szám okozta a problémát a Radioheadnek. A banda szerint  ugyanis arra a dalra hasonlít, amit ők annak idején lemásoltak (vagy finomabban fogalmazva: amitől megihletődtek.)

A Radiohead meggyanúsítását Lana Del Rey is megosztotta a rajongóival egy Twitter-bejegyzésben, ahol azt írja, ő ugyan felajánlotta a dal és bevételének 40%-át, de a Radiohead és ügyvédeik az egészet akarják, így pereskedés lesz belőle.

Azóta a Radiohead kiadója azt nyilatkozta, eszükben sincs pereskedni, ahogy a bevétel egészére sem fáj a foguk.

Hogy mi lesz az ügy vége, még nem tudni, mindenesetre érdekes, hogy Lana Del Rey esküszik rá, nem a Creep ihlette saját dalát. Lehet, hogy tudattalanul lopta el a zenét, mert túl sok Radiohead-számot hallgatott az albuma készítésekor?

De ami talán ennél is fontosabb kérdés, hogy szerintetek is hasonlít-e a három szám egymásra. Mutatjuk is a zenéket, döntsetek ti!

The Hollies – The Air That I Breathe

Radiohead – Creep

Lana Del Rey – Get Free