Kocsmát neveztek el a Harry Potter-könyvek írójáról

Már nemcsak a könyvek borítóján virít J. K. Rowling neve: egy népszerű skót pub nevet változtatott, hogy az írónő előtt tisztelegjen.

Az eddig a Sherlock Holmes karakterét megalkotójáról The Conan Doyle-nak elnevezett edinburgh-i pub idén nevet váltott és már mint The J. K. Rowlingként fogadja a vendégeit.

A névváltoztatás mögött egy különleges kezdeményezés áll. A skót fővárosban arra szeretnék felhívni a turisták és helyiek figyelmét, hogy mennyi brit művészt megihlette Edingburg. Például magát J. K. Rowingot is, aki az 1990-es években, vagyis amikor elkezdte írni a Potter-történeteket még itt lakott és a helyi kávézókban kezdte el írni a történetet, ami később bestseller íróvá tette. A Potter-rajongók szerint Roxfort épületét a skót várak és romok ihlették, de az Abszol út is nagyban hasonlít a skót főváros néhány utcájára.

 

Természetesen annak is megvan az oka, hogy eredetileg miért éppen Sir Arthur Conan Doyle-ról nevezték a pubot, ami most Rowling nevét viseli. Sherlock Holmes atyja is skót származású, nem messze a nevét viselő pubtól született, az utca végén pedig egy szoborral is megemlékeznek az író nagysága előtt.

A The J. K. Rowling csak január végig fogja viselni az új nevét, utána visszavált a jól megszokott The Conan Doyle-ra.