Egy kihagyhatatlan recept a hétvégére: csirkés pirog tésztasalátával

Ha még ötleted sincs, mit főzz hétvégére, most adunk egy nyerő tippet. A pirog azért is jó választás, mert többféle tésztából is süthetjük, készíthetjük olajban vagy sütőben is. A most mutatott receptben egy burgonyás tésztájú, káposztás-csirkés töltelékkel ízesített, olajban sült verziót mutatunk be. Céklasalátát is kínálunk hozzá,  egyszerűen csak azért mert nagyon jól illik egymáshoz a két étel íze. 

Hozzávalók (8 darabhoz):

A tésztához:

  • 20 dkg burgonya
  • 40 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1,5-2 dl tej
  • 4 dl olaj a sütéshez

A töltelékhez:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fél fej vöröshagyma
  • 10 dkg fehér káposzta
  • 10 dkg csirke felsőcombfilé
  • só, őrölt fehér bors
  • 2 főtt tojás
  • 1 púpozott evőkanál mustár

A céklasalátához:

  • 4 db közepes méretű, főtt vagy sült cékla
  • 1 csokor újhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg tejföl
  • 10 dkg majonéz
  • só, őrölt fekete bors

Elkészítés:

  1. A tésztához a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. A felesleges vizet leszűrjük a kész burgonyáról, és krumplinyomóval még melegen összetörjük.
  2. A langyosra hűlt burgonyát elkeverjük a liszttel, az elhabart tojásokkal, az instant élesztővel és a sóval. Fokozatosan hozzáadagoljuk a tejet, amíg rugalmas, de kissé ragacsos állagú tésztát nem kapunk. Letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben, a felhevített olajon összesütjük a megtisztított, felaprított hagymát, káposztát és a kis kockákra vágott csirkét. Közben sózzuk, borsozzuk.
  4. Mikor a töltelék kihűlt, hozzákeverjük a villával összetört főtt tojásokat és a mustárt.
  5. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és 3 mm vékonyra nyújtjuk. Késsel 8 darab téglalapra vágjuk, mindegyik közepére 1-1 evőkanálnyi tölteléket helyezünk. A rövidebb oldalakat felhajtjuk, majd hosszabbik oldaluktól kezdve hengeresen feltekerjük a tésztát. Bő, közepesen forró olajban kisütjük a pirogokat, majd papírtörlőre téve pihentetjük.
  6. A salátához a főtt céklát meghámozzuk, majd feldaraboljuk. Az újhagyma fehér részét felkarikázzuk, a fokhagymát lereszeljük. A tejfölt kikeverjük a majonézzel, kevés sóval és borssal, majd hozzáforgatjuk a céklát és a hagymákat. Tálalásig hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. A pirogok mellé tálaljuk a salátát.

További finom recepteket az Ízes Élet honlapján találsz.