5 kép, ami miatt idén is fel kell keresned a World Press fotókiállítást

126 ország 5034 fotóriporterének 80 408 fotójából kerültek ki azok a képek, melyeket megtekinthetünk az idei World Press Photo 2017 kiállításon a Néprajzi Múzeumban szeptember 22 és október 23-a között. Bár az összes fotó zseniális, mi mégis szelektáltunk közülük, és összegyűjtöttük a mi 5 kedvencünket.

Hétköznapok 1. díj – Tomás Munita – Chile, The New York Times

Borbély Havanna központjában, a La Habana Vieja elnevezésű negyedben. Balra Castro temetési menete Santa Clarában, az ország középső részén.

Hétköznapok – 2. díj –Wang Tiejun – Kína

Egy tornász iskola tanulói lábujjerősítő gyakorlatot végeznek 30 percen keresztül a kínai Hszücsouban. Kínában 2000-nél is több sportiskola van, ezekből kerül ki az ország olimpikonjainak 95 százaléka. Az edzés kemény, és egyre kevesebb szülő hajlandó kitenni a gyerekét a fárasztó   foglalkozásoknak. Egyes sportiskolák bezártak, mások módosítják munkamódszereiket.

2. díj, sorozat – Sergey Ponomarev – Oroszország, The New York Times

Az Iraki Különleges Műveleti Erők (ISOF) amerikai és koalíciós csapatok támogatásával októberben támadást indítottak Moszul visszafoglalására, ahová több mint két éve ásta be magát az Iszlám Állam. Az iraki kormány röplapjain eleinte arra kérte a város lakóit, hogy ne hagyják el otthonukat. Ahogy egyre többen vettek részt a harcokban és egyre többen tartottak az Iszlám Állam  megtorlásától, sokan vállalták inkább a menekülés kockázatát. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság adatai szerint október és december között több mint 96,800 moszuli veszítette el az otthonát, míg körülbelül egy millió civil rekedt a városban folyamatosan fogyatkozó élelemmel, ivóvízzel és az Iszlám Állam  fokozódó megtorló akciói közepette. Egy család menekül Moszulból novemberben, miközben a várostól 60 kilométerre délre, Qayyarah közelében égnek az olajmezők.
Moszul lakói menekülnek a városból novemberben.

Természet – 2. díj, sorozat Ami Vitale – USA, National Geographic

Az óriáspanda a korábbi veszélyeztetett kategóriából a sebezhetőbe került, vagyis csökkent a kihalásának az esélye. Kína rengeteget tett a panda élőhelyének védelméért, és ez meg is látszik az egyedek létszámának  növekedésében.  A világ vadon élő pandáinak két harmada természetvédelmi területeken él a Szecsuani-medence fölött lévő   bambuszban gazdag erdőkben. A faj fogyatkozását részben a panda fő tápláléka, a  bambusz eltűnésével magyarázták, miután ez erdőket kiirtották. Amióta Kína helyreállította a panda természetes környezetét, az állat egyre nagyobb területen él, és a fogságban tenyésztett egyedeket folyamatosan visszavezetik a vadonba.

Sport 3. díj, egyedi – Kai Oliver Pfaffenbach – Németország, Reuters

A jamaicai Usain Bolt mosolyogva néz hátra miközben megnyeri a 100 méteres síkfutás középdöntőjét a Rio de Janeiro-i nyári olimpián augusztus 14-én. 9.86 volt az eredménye. Bolt később arany érmet szerzett a döntőben, ezzel ő lett az első futó, aki háromszor nyert olimpiát 100 méteren. Aranyat szerzett 200 méteren is és a 4×100-as váltó tagjaként is.

Ha nem akarsz lemaradni a többi kiállított fotóról, többek között az Év képéről sem, látogass el a World Press Photo kiállításra. Az eseményről több infót itt találsz.