A magyar márka, ami bekeretezi a világot

Seattle, USA, 1998. Hihetetlennek hangzik, mégis, aki valaha már járt Amerikában könnyen el tudja képzelni, hogy nem nehéz ott ellentmondásokba botlani. Rengeteg ember, rengeteg termék, rengeteg lehetőség. Zack (a Tipton Eyeworks alapítótagja és tulaja) csak egy normális, nem ferdén álló, orron nyomot nem hagyó, strapabíró, viszont ízléses szemüvegkeretet keresett, kevés sikerrel.

Akkor még nem volt mindenki zsebében okostelefon, nem a Google volt a pótanyánk, nem voltak webshopok és nem volt  hashtag sem. Akkor még nem kellett a fiatal vállalkozóknak (mai nyelven: start uppereknek) összeszorított fogakkal azon izgulni, hogy „ezt valaki már tuti megcsinálta, mindjárt rákeresek”. Volt még új a nap alatt.

Régi bakelitből szemüvegkeretet csinálni például még nem jutott eszébe sok mindenkinek. Zacknek azonban igen, és bár először csak DIY módon kísérletezgetett, zenekedvelő barátai körében, hamar gazdára találtak alkotásai. Na meg ő is örült neki, hogy édesapja lemezei új értelmet nyertek.

A magyar családi szálnak köszönhetően a cégalapítás és gyártás már hazánkban indult el, Zack le is telepedett. A legérdekesebb és legfontosabb talán az a tény, hogy Elton John néhány éve Londonban spontán módon megvásárolta a Cinematique márkanév alá tartozó teljes kollekciót. Majd berendelt még egy egyedi keretet is, aminek szárába miniatűr filmkockák voltak elrejtve egy pucér pacákról. Igen, tagadhatatlanul Elton John.

Jó, nem kell egyből a „Can you feel the love tonight?”-ot dúdolni, zoomoljunk inkább egy baseball-sapkás vonalra: Limp Bizkit, Fred Durst. Yes-yes, Frédi, aki Adidas Originals Superstarban látta meg a napvilágot, ez utóbbit ma már Tipton Eyeworks-féle Vinylize szemüvegkeretben vizslatja. Világszerte évente több mint 12.000 keret talál magának gazdát, ebből több tucat egyedi darab. Kérdezd bátran Rihannát, Robbie Williamst, vagy éppen  Mick Fleetwoodot, Elvis Costellót, Mark Lanegant.

A magyar hírességek közül is sokan rátaláltak már a márkára:  Presser Gábor, Till Attila, Karácsony János, Járai Márk, Deák Kristóf, Felcser Máté, Zságer Balázs is viselt már ilyen szemüvegeket.

Egy dolgot nem lehet elégszer kiemelni, ez pedig az egyediség. Persze nem úgy, hogy a legkarcosabb bakelitből készült, amit már a pecsás lemezbörzén is maguktól dobnak ki a gyűjtők, hanem design-ügyileg. Formatervezésileg. Red Dot Award. Érted, a világ egyik legkomolyabb design-díja. És a Vinylize márka tavalyi új modellje az „Ashby” ezt nyerte el, köszönhetően a MOMÉn végzett Hukaya Simonnak, aki az egyszerű de nagyszerű, precíz részletektől tökéletes keret megalkotója.

Jó, igen már megint a MOME. De ez nem MOME, ez már Simon, de nem is Simon, ez Zack, és nem is Zack, hanem Tipton. Azon belül pedig Vinylize. Meg NVSBLE. Azon belül pedig bakelit. Korong, zene, keret.

Most még az Erkel utcában találod meg őket,  a Fővám téri Nagy Vásárcsarnok mellett, szeptembertől azonban már az Irányi utcában, pár lépésre a Ferenciek terétől. Több infóért katt ide.