Ma van a Drogellenes Nemzetközi Világnap

Az ENSZ határozata óta 1988. óta június 26-án tartják a Drogellenes Nemzetközi Világnapot. A drogfüggőség komoly társadalmi probléma, de ha megnézzük a valós számokat, rádöbbenünk: a helyzet sokkal riasztóbb, mint elsőre gondoljuk.

Az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának (UNODC) statisztikái alapján a 15-64 év közötti droghasználók száma még mindig növekedést mutat. Becslések szerint a világon 230 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket, s ez évente kétszázezer ember halálát okozza. Budapesten átlagosan 10 fiatal közül négyen kipróbáltak már valamilyen illegális szert.

A probléma ellen küzdenek immáron 16 éve a Drogmentes Magyarországért Maraton nevű civil kezdeményezés sportolói, 2100 km-t megtéve futották körbe hazánkat, hogy felemeljék szavukat az elharapódzó drogfogyasztás és a kábítószerek káros hatásai ellen.

Idén áprilisban már 16. alkalommal indult útnak a fiatalokból álló csapat, akik 42 napot áldoztak arra, hogy a gyermekekhez eljuttassák világos üzenetüket: drogok nélkül szebb az élet és több a lehetőség.

Másfél hónapos országjáró útjuk során 320 települést látogattak végig, hogy az iskolákban drogfelvilágosító előadásokat tartsanak a gyermekeknek és pedagógusoknak egyaránt, és százezernyi ingyenes információs füzet kézbe adásával hirdessék a drogmentes élet pozitív üzenetét.

A kampányhoz Magyarországon megannyi híresség – köztük több sportoló is – csatlakozott már, úgymint: Dr. Csötönyi Sándor, Danny Blue, Martinek János, Erdei Zsolt, Madaras Ádám, Pulai Imre, Növényi Norbert, Oláh Gergő, és még sokan mások.

Néhányan felteszik a kérdést, lehetséges-e egyáltalán drogmentes közösséget, országot teremteni”

– kezdi a maratonisták csapatkapitánya, Németh Gergő.  ”

Én úgy gondolom, ez egyrészt szándék kérdése, másrészt egy hatékony felvilágosító stratégiáé, mint például amilyet a Drogmentes Magyarországért Maraton használ. Aki eleve úgy áll hozzá, hogy nem lehet fiataljainkat hatékonyan meggyőzni a drogok jelentette veszélyekről, az a drogdílerek kezére játszik, és kezükre játssza nemzetünk jövőjét is.”

A Drogmentes Magyarországért Maraton idei körútja során mintegy 150 iskolában tartott drogfelvilágosító előadásokat – a részt vevő fiatalok több mint 80%-a tett fogadalmat, hogy drogmentes életet fog élni, és erre buzdítja társait is. A 42 napos akció során a sportolók közel 200 ezer embert értek el közvetlenül a drogmentesség pozitív üzenetével.

Itt tudod like-olni a Drogmentes Világért Alapítvány Magyarország Facebook-oldalát.