6 szobanövény, melyek megbirkóznak a városi élet viszontagságaival

A szobanövény-vásárlás a felnőtté válás egyik fontos állomása, azt jelenti képes vagy gondoskodni egy másik élőlényről. Miután fővárosi albérletemben sorra nyírtam ki a szeretett, ámde kissé elhanyagolt növénykéimet, megfogadtam, hogy legközelebb olyat választok, ami illik növénynevelési stílusomhoz (főbb jellemzőim a hanyagság és a feledékenység) és a lakás adottságaihoz (sötét). Tégy te is így! Íme, egy kis segítség.

Szobai szanszeviéria

Az anyósnyelvként is emlegetett szobanövény az afrikai trópusokon őshonos, így túlél bármilyen szárazságot – tökéletes tehát olyan urbanistáknak, akik a nagy pörgés közepette hajlamosak megfeledkezni növényeik rendszeres öntözéséről. A szanszeviéria előnyei közé tartozik még, hogy sötétebb szobákban, így földszinti lakásokban is jól érzi magát, és hatékonyabban tisztítja a levegőt, mint más szobanövények, tökéletes dísze lehet tehát a hálószobáknak.

Legényvirág

Bemutatjuk a sötét városi apartmanok túlélőjét, a ZZ növényt. A Kelet-Afrikában őshonos szobanövény száraz, szilárd környezetben növekszik, pontosabban szélesedik, így köszönhetően vastag nedvszívó gyökereinek, jól tűri a szárazságot (vagy inkább a növénytulajdonos hanyagságát).

Filodendron

A filodendron a magason ülő polcokon és a függő kaspókban mutat a legjobban, és a jó hír, hogy ezeken a helyeken jól is érzi magát. A közepes, indirekt fényt és a heti egyszeri öntözést szereti, cserébe viszont gyorsan nő és még gyorsabban szaporodik.

Madárfészekpáfrány

A közel 10 ezer különböző páfrányfajta közül egyik kedvencünk a hullámos levelű, trópusi hangulatú madárfészekpáfrány. Tökéletes választás azoknak, akik sötétebb lakásban laknak, mivel a szobanövény a mérsékelt-alacsony indirekt fényt kedveli. Állatbarát, hiszen levelei méreganyag-mentesek, azonban a párás, nyirkos környezetben növekszik igazán, amihez heti többszöri öntözést is igényel.

Törpebors

Ha urbánus lakásodat kiskedvenceddel osztod meg, aki szeret barátkozni a szobanövényekkel (esetenként megrágcsálni azokat), a megoldás a méreganyagoktól mentes törpebors. Több mint ezer különböző fajta közül válogathatunk, amelyek mindegyike közepes, indirekt fényben és heti egyszeri öntözéssel érzi igazán jól magát, akárcsak a fent említett filodendron.

Orchidea

Igazi növényrajongóknak ajánljuk a népszerű orchideát, ami nem csupán élvezi, de igényli is a már-már túlzott figyelmet. Legtöbb fajtája nem mérgező, így a kiskedvencek is kedvelni fogják. Folyamatos odafigyelést és alapvetően világos helyet, indirekt fényt igényel, napi 2-3 óra napsütéssel.