Mutatjuk, hol eheted a város legfinomabb gyrosait!

A görög gyros, a török döner kebab vagy a lebanoni shawarma elnevezések eléggé összefonódnak Budapest utcáin, nem teljesen tévesen, ugyanis az összetevők megegyeznek: hús, zöldségek, szósz és tészta. Ez alkalommal mi sem tettünk különbséget, következzen a 4+1 legjobb gyrosos/kebabos/shawarmás hely a városban.

Taverna Dionysus Budapest

„Egy cseppnyi Görögország a pesti Duna partján” – szól a görög étterem szlogenje. A pesti rakparton fekvő Dionysus már kívülről is a mediterrán országot idézi, kék-fehérre festett falai és ablakai barátságosan invitálnak egy jóízű görög vacsorára. Belépve tényleg autentikus hangulat fogad: az enteriőrnek hála már el is felejtjük, hogy Budapesten vagyunk, amihez a levegőben terjengő illatkavalkád nagyban hozzájárul. Habár az árak többnyire magasak, az élmény kárpótol. A gyros mellett istenien készítik a Kotopoulo Saganakit, ami cserépedényben sütött csirkemellfilé juhsajttal, olívaolajjal és piláffal; de a Horiatiko Bifteki, avagy a görög sajtburger után is mind a tíz ujjunkat megnyaljuk majd.

Szeráj

Habár a körúti Szeráj nem görög, hanem török gyorsétterem, ahol nem gyrost, hanem döner kebabot árulnak, mégsem lehet teljes egy gyrosos toplista sem nélküle. Legtöbbször méteres sor áll, aminek okozója ez alkalommal nem az étteremben uralkodó hangulat – ami a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető autentikusnak vagy barátságosnak, – sokkal inkább az alacsony árért kapott nagy adagok és kellemes ízek. A 750 forintos gyros ennyiért kimagasló, amit érdemes a pudingszerű sült tejberizzsel lekísérni.

Gyradiko Estia

Újlipótváros jobbnál jobb vendéglátóhelyekkel büszkélkedhet, ezeknek egyike a Victor Hugo utcában található Gyradiko Estia. A görög étterem 18 évvel ezelőtt nyitott meg Pünkösdfürdőn, majd a fővárosba költözött, hogy még nagyobb közönséget lakasson jól. Az árak korrektek, a gyros pitában például, attól függően, hogy helyben vagy elvitelre kérjük, 820-950 forint. Vannak még persze tengeri finomságok, görög borok, sörök és röviditalok, minden mi szem-szájnak ingere, sőt még annál is több, mivel péntek esténként élő zene kíséri az ízletes falatokat. Egy biztos, ebben a görög vendéglőben nem maradsz éhesen.

Gyros Kerkyra Görög Ételbár

Az Oktogon melletti Eötvös utca nagy kincset rejteget: egy apró görög ételbárt, a Gyros Kerkyra Görög Ételbárt,  ahol a nap minden szakaszában méteres sor árulkodik a kihagyhatatlan ízélményről. A sort ugyan ki kell várni, de megéri, hiszen nemhiába tartják ezt a 850 forintos gyrost a legfinomabbnak egész Budapesten. Az étlapról a gyros mellett nem hiányozhat a souvlaki, a musaka és persze a tzatziki sem – mindegyikért kezeskedünk.

+1 gyrosos, ha megéheznél a hajnalig tartó buli után

Listánk nem hivatalos (csupán azért, mert névvel nem rendelkező gyros-bárról van szó) szereplője a Corvin-negyedtől nagyjából 50 méterre, az Üllői út 38. szám alatt található gyrosos. Mi már tudjuk, hogy 600 forintos gyrosuk a legjobb a városban, csekkold le te is, ha arra jársz!