Közelebb van a jövő, mint gondolnád – Kint jártunk a Brain Bar Budapesten

Szombaton zárt Brain Bar Budapest, Európa legnagyobb jövőfesztiválja. Idén június 1-3. között az Akvárium Klubban mintegy 7000 érdeklődő találkozhatott 100 meghívott előadóval. A háromnapos rendezvényen elcsíphettünk jövőkutatót, filozófust, tech-geeket, a programok sokszínűsége adott volt a meghívottak listájából. A Brain Bar Budapest idén új eseménnyel is bővült: a fesztivál első napján megrendezésre kerülő Future Jobs keretében a jövő cégei és munkavállalói találhattak egymásra.

Hogy mitől jövőfesztivál a Brain Bar? „Magyarországon nagyon sokat beszélünk a múltról, a jövőről pedig nem eleget. Ezt a hiányt akarjuk pótolni” – nyilatkozta Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar Budapest megálmodója. „Nem adjuk az emberek szájába, hogy mit gondoljanak az előttünk álló kihívásokról, de felvillantjuk a legizgalmasabb alternatívákat. Így mindenki kialakíthatja a saját jövőképét, aminek aztán hangot is adhat a színpadon.”

Több szuper újítással készültek idén a szervezők, például VIP jegyek helyett 1000 diáknak és tanárnak biztosítottak csak regisztrációhoz kötött belépést a fesztiválra. Ezzel a diákokban szunnyadó motivációt és kíváncsiságot akarták előcsalogatni, hiszen kiket másokat, ha nem a fiatalabb generációt érintik leginkább a jövő kérdései?

Mi is szemezgettünk az érdekesebbnél érdekesebb előadások közül, így csütörtök délelőtt Cseke Eszter és S. Takács András előadására ültünk be. Az On the Spot párosa „How to keep the news real?” című etapban a hírek valódiságának kérdését járták körül. Dokumentumfilmjeik attól különlegesek, hogy kézi kamerával járják a világot, olyan témákat boncolgatva, melyek néhol már tabukat feszegetnek. Ha mindez nem lett volna elég, a közönség bepillantást kapott a legutóbbi On the Spot évadból is, mely a születés csodáját mutatja be. A „Kilenc hónap alatt a föld körül” egyöntetűen könnyeket csalt a nézők szemébe – a miénkbe legalábbis biztosan.

Pénteken Greg Corrado félórája a mesterséges intelligencia (MI) kérdéseit boncolgatta. Mr Corrado a Google vezető kutatójaként nem az egyetlen MI guru, aki a Brain Barra érkezett. Kevin Kelly, aki nem más, mint a Wired magazin alapítója, Steven Spielberg tanácsadójaként a rendező sci-fi filmjeinek előkészítésében segédkezett. A jövőkutatás rocksztárja szerint most éljük azokat az időket, mikor a jövőnkre nézve igazán maradandót lehet alkotni – azaz egy második ipari forradalom kezdetén vagyunk. Ami ennél is érdekesebb, hogy Kelly szerint a következő 30 évet meghatározó MI termék még feltalálásra vár.

A száz előadó mondhatni százféleképp közelítette meg a jövő kérdését, melyekre nem válaszokat próbáltak adni, hanem inkább elgondolkodásra késztetni a hallgatóságot. Olyan nevekkel találkozhattunk , mint George Friedman, Shane Tusup, Peter  Hammarstedt és James Beacham (a teljes listát itt találod). A „networking” lehetőségét megragadva az előadások végén a közönség kérdezhetett, vitázhatott az előadókkal, a szünetekben pedig személyesen is megkereshették őket a legkíváncsibbak.

Egy szó mint száz, ez a rendezvény meghaladja a klasszikus értelemben vett jövőkutatás kérdéseit. A Brain Bar Budapest már harmadik éve készteti gondolkodásra a fővárost, idecsábítva a legizgalmasabb koponyákat Európából és a tengerentúlról. Mi már nagyon várjuk a következőt!