Tanulás újraprogramozva – Így válhatsz programozóvá gyorsan és sikeresen

Nem szeretnéd több éven át az egyetem padjait koptatni? Elkerülnéd, hogy állás nélkül toporogj a képzésed befejezése után? Mutatunk két iskolát (egyetem mellett vagy helyett), ahol pár hónap alatt programozóvá válhatsz, és nagy valószínűséggel az elhelyezkedéssel sem lesz túl sok gondod. Bemutatjuk a CodeCoolt és a Green Foxot!

A garantált siker titka: CodeCool

 Létezik egy hely, ahová, ha belépsz, cirka másfél év múlva olyan programozóként léphetsz  ki, akinek menő munkája is van. A közben eltelt 18 hónap alatt pedig kedvedre csocsózhatsz,  pingpongozhatsz vagy jógázhatsz. Ja, és persze tanulhatsz is, de a vizsgaidőszaktól nem kell  tartanod. Üdv a CodeCoolban!

Mi az a Codeool?

A Codecool egy olyan képzés, ahol a jelentkezők körülbelül másfél év alatt megszerezhetik azt a tudást és azokat a képességeket, melyek garantálják, hogy sikeresen helyt tudjanak állni a munkaerőpiacon. A képzés részeként 6 hónapos gyakornoki melót is garantál a Codecool, ahol fizetést is kapsz. A suli elvégzése után pedig egyből kipróbálhatod magad éles helyzetben, ugyanis a Codecool garantálja, hogy 18 hónap után munkát kapsz.

Felejtsd el a formális oktatást!

Egy évfolyamon 60-70 diák tanul, 4 fős csoportokban, ahol valós projekteken dolgoznak. Minden csapatnak segít egy mentor, aki nem a tanár-diák, sokkal inkább a munkahelyeken jellemző seniorjunior felállást valósítja meg. A csoportok tagjait néha megváltoztathatják, csakúgy, mint ahogy egy munkahelyen is gyakran előfordul, hogy a munkavállalót áthelyezik egy másik részlegre. Ahogy az általános iskolákban, itt is van A és B hét: az egyik alkalmával otthonról tanulsz, a másik héten pedig az iskolában, reggel 9-től délután 3-ig.

Sokan az előbbi esetben is bemennek a Codecool belvárosi irodájába, hogy csoporttársaikkal együtt akár inkább két hosszúra nyújtott napon megcsinálják az egész heti feladatmennyiséget. A diákoknak különböző projekteket kell megoldaniuk, csoportban, csapatjátékosokként. A Codecool hagyja, hogy a gyakorlatban jöjj rá a problémák megoldására. Éppen ezért itt alapelv, hogy csak akkor kerülhet az egyik diák a következő szintre, ha biztos a tudásában. Ebből kifolyólag bár a képzés időtartama elvileg 18 hónap, ez egyénenként lehet hosszabb, de akár rövidebb időszak is.

Szabadelvű oktatás szabályokkal

Bár a Codecoolban látszólag minden a jókedvről szól (tanulás közben is halkan szól a zene, a jógatanár keddenként és csütörtökönként megszakíthatja az oktatást, hogy gyakorlatra bírja az erre vállalkozókat), szabályok itt is vannak. Reggel 9-kor mindenkinek tanulásra készen kell állnia, kéthavonta pedig felmérik a diákok tudását. Ez nem egy hagyományos értelemben vett vizsga, inkább egy beszélgetés, ahol a tanulók beszámolnak arról, mit tanultak az elmúlt időszakban.

Ki jelentkezhet?

Lényegében bárki, akinek van középfokú végzettsége. Az ideérkezők 70-75%-ának már egyetemi tapasztalatai is vannak, melyek alapján sokan úgy érzik, a frontális, elmélet alapú oktatás nem nekik való.

Célba érés 4 hónap alatt: tanulj a Green Foxnál

Ha bírod a gyors tempót, nem félsz a tanulástól és kellően eltökélt vagy, a Zöld Róka, vagyis  a Green Fox a neked való képzés, ahol 4 hónap alatt junior programozóvá válhatsz. Eláruljuk, mi   fér bele az alig több mint egy évszaknyi időbe, és mit kapsz a Green Foxtól a képzés alatt.

A kötött tananyagot és a klasszikus tanítási formákat felejtsd el – a Green Fox Academy a piac és partnerei igényeihez igazítja a képzés tartalmát. Az egyetemekre jellemző előadásokból itt csak keveset kapsz, helyette csoportban és egyénileg dolgozhatsz a kiosztott feladatokon. A négy hónapos képzés három részre oszlik. Az első modulban az alaptudásra tehetsz szert (megtanulod a CSS-t és a HTML-t), a második fázisban specializálódhatsz egy programnyelv elsajátítására, majd a képzés egy projektfeladat kivitelezésével zárul.

Házi feladat és vizsga azért itt is van

Az Andrássy úti iskolában a tanórákon a feladatok megoldásával gyakorlati tudásra tehetsz szert, az elméleti tudást pedig a kiosztott házi feladatokból sajátíthatod el. Másnap a lecke gyors átbeszélésével kezdődik a nap, reggel 9-kor, ahol jelezheted, ha valamit nem értesz. A mentorok jól irányzott kérdésekkel terelnek a válaszok felé, nem adják a megoldást csak úgy a kezedbe. Minden hét prezentációval zárul, a kurzus pedig egy záróvizsgával ér véget, melynek számítógépes és szóbeli része is van.

Itt nincs zsákbamacska

A „felelésnél” nem arról kell beszámolnod, hogy mi volt a tanagyag, hanem arról, mit tanultál meg, mire jöttél rá a heti feladatok elvégzése közben. Minden második héten a Green Fox partnerei, azaz a potenciális munkáltatóid előtt mutathatod be magad. Ezeken az alkalmakon ők képbe kerülhetnek az aktuális tudásoddal, te pedig megismerheted azokat a cégeket, melyeknél jó esélyed van, hogy a képzés elvégzésével állást találj.


Szakembereket képeznek, nem robotokat

A Green Fox külön hangsúlyt fektet a soft skillek fejlesztésére, ezért kéthetente szervezetpszichológus tart foglalkozásokat a hallgatóknak. Ezeken az alkalmakon pl. azt is megtanítják, hogyan kell kezelni a stresszt és a konfliktushelyzeteket, hogyan legyél egy csapat aktív és hasznos tagja, illetve hogyan prezentálj közönség előtt. Ezen kívül, aki szeretne, egyéni coachingon is részt vehet.

A 18+­as klub

A jelentkezéshez nem szükséges semmilyen előképzettség (a lényeg, hogy az érettségid meglegyen). Van, aki a jelentkezés előtt zenészként, más pedig tanárként dolgozott. Fontos viszont, hogy erős középszintű angoltudásod legyen, mivel az oktatóanyagok angol nyelvűek, és maga a programozás is ezen a nyelven történik.