Merülj el! – Erre ügyelj úszás közben!

Nyújtja a gerincet, minden izomcsoportot átmozgat, és még aranyárban mért felszerelések sem kellenek hozzá – igen, az úszásról beszélünk. Ideje tenni a téli tunyaság ellen, és úszni néhány hosszt a közeli uszodában. Íme három lista: a legtutibb edzéstervről, a leggyakoribb hibákról és a legfontosabb felszerelésekről.

Hasznos tanácsok

Először is: ne ugorj rögtön a mély vízbe, előbb mérd fel a teljesítményed! Ebben nagy segítségedre lesz a Cooper-teszt, mely a korodat veti össze azzal, hogy 12 perc alatt, megállás nélkül, mekkora távot tudsz leúszni.

30 év alatt 30-39 év között 40-49 év között
Igen gyenge 350 m alatt 325 m alatt 300 m alatt  
Gyenge 350-450 m 325-425 m 300-375 m  
Közepes 450-550 m 425-525 m 375-450 m  
550-650 m 525-625 m 450-575 m  
Igen jó 650 m felett 625 m felett 575 m felett  

Miután ezzel megvagy, jöhet a bevetés. Az ideális edzésterv lényege, hogy a kapott teljesítményed időről időre javuljon. Nem kell rögtön kilométereken keresztül csapkodni a vizet: már akkor is jó úton jársz, ha heti 100 méterrel növeled a távot.

Az ugye tiszta, hogy a nyújtásról soha, de soha nem szabad megfeledkezni? Kellemetlen húzódásokkal számolhatsz, ha elhanyagolod.

Nem létezik előnyösebb, vagy kevésbé jó úszástechnika. Válaszd azt az úszásnemet, amelyik a legszimpatikusabb, vagy akár váltogathatod is őket.

Akkor se rohanj minden nap az uszodába, ha már nagyon ráéreztél az ízére! A szervezetednek szüksége van pihenésre, ne terheld túl – a medencében használt klór káros hatásairól nem is beszélve.

Kerüld el a tipikus hibákat!

A kényelmes tempójú lubickolás nem minősül edzésnek! Ha már rászánod az időt, ússz tisztességesen, megfelelő intenzitással!

Gondolj a pihenő fázisra! Ez az a rész, amikor a karjaidat szimplán előre nyújtod és még az előző csapás ereje visz előre. Nyújtsd minél hosszabbra ezt a fázist! Ha idő előtt visszarántod a karod, feleslegesen dolgozol többet.

Célszerű a felszín alatt tartani a fejünket, mert ellenkező esetben fölösleges terhelésnek teszed ki a hát- és nyakizmokat, és a siklás is kevésbé lesz hatékony a nagyobb ellenállás miatt. Ergo tényleg csak magadon segítesz, ha megtanulsz helyesen lélegezni.

Egy kis uszodaetikett

Mindig zuhanyozz le, mielőtt megmártózol a medencében! A lábmosót se kerüld ki finnyáskodva csak azért, mert hideg a víz!

Ha úszás előtt fontos a zuhanyzás, utána még inkább! Hiába fertőtlenítik a vizet, a kórokozókkal mégiscsak számolni kell. Főleg lányoknál okozhat kellemetlen meglepetéseket az elhanyagolt higiénia.

A strandlabda nevében pontosan benne van, hová való: a strandra. Illetlenség az uszodában dobálózni vele, ahogyan más játékok is tabunak számítanak, amelyek nem segítik az edzésedet.

Kerüld a túl nagy csapásokat, amelyekkel négy sávval arrébb is felverheted a medence vizét! Egyik úszónak sem kellemes, ha pont belégzéskor zúdul rá a víz.

Előfordul, hogy egy sávot többen használnak. Két ember esetén nyugodtan felezzétek a sávot, ennél többen pedig haladjatok jobbkéz szabály szerint! Erre figyelmeztesd a többieket is, ha nem tudják betartani.

Felszerelés checklist

Tusfürdő, sampon: Az is megteszi, amit otthon használsz, viszont szaküzletekben lehet kapni sportolóknak kifejlesztett, fertőtlenítő darabokat.

Fürdőruha: Lányok, tegyétek félre a bikinit, jól jön az még nyáron! Úszáshoz sokkal kényelmesebb az egyrészes, és abból is találni rendkívül szépeket. De nem ér egy számmal kisebbet venni csak azért, hogy kiemeld az alakod! Nem fogod tudni rendesen kinyújtani a karod, ha bevág a pánt.

Úszósapka: Eltérőek a vélemények arról, milyen anyagból érdemes beszerezni. Mi most inkább a méret fontosságára hívnánk fel a figyelmet: a túl kicsi hátracsúszhat, a túl nagy a szemedbe lóghat – és értékes időt pazarolsz el a folytonos igazítással, amit úszásra kellene fordítanod.

Papucs: Bármilyet vihetsz, a lényeg, hogy mindenképp pakold be a táskádba. Mezítláb könnyű préda vagy a bacilusok számára.

Törölköző: Csak három szó: otthon ne hagyd.

 

Szerző: Rea Kovats