Az olasz opera legjava a Várkert Bazárban

A Közép-és Kelet-Európai régióban elsőként a budapesti Várkert Bazár csatlakozott a legnevesebb olasz operaházak előadásait élőben közvetítő All’Opera sorozathoz. Az évad következő előadása március 14-én a Manon Lescaut lesz a Torinói Királyi Színházból, amit április 18-án A tolvaj szarkakövet Rossinitől, az olasz opera szentélyeként számon tartott milánói Scalából.

Az All’Opera exkluzív élő operaközvetítésekből álló sorozat, amely Itália legnevesebb operaházai, köztük a milánói Teatro alla Scala, a Torinói Királyi Színház vagy a Firenzei Operaház produkcióit juttatja el világszerte a mozivásznakra. Az All’Opera 2017-es évadja klasszikus művek új, modern rendezésben színre vitt produkcióit vonultatja fel a legkedveltebb zeneszerzőktől, mint Puccini (Manon Lescaut), Rossini (A tolvaj szarka), Verdi (Don Carlos) és Mozart (Szöktetés a szerájból). A produkciókat az operaházakban zajló előadás során 100 db HDR (nagy dinamikatartományú, részletgazdag képet adó) kamerával és 50 db csúcsminőségű mikrofonnal rögzítik és speciális, nagy sebességű internetes rendszer segítségével egyből továbbítják is a vetítési helyszínekre, akár több ezer km távolságra. A világszínvonalú előadásokat Közép- és Kelet-Európában elsőként Budapesten, a Várkert Bazárban élvezheti a közönség, a színpadi produkciók moziközvetítéseiről és filmtörténeti klasszikusok újrabemutatásáról ismert Pannonia Entertainment forgalmazásában. Az operák eredeti (olasz, német) nyelven csendülnek fel, a vetítések angol felirattal követhetők. Az előadások szünetei során más neves intézményekhez – például a londoni Royal Opera House-hoz vagy a New York-i Metropolitan Operához – hasonlóan rövid riportokkal, kulisszatitkokkal, értelmező szakértői interjúkkal színesítik az élő közvetítést.

Az évad következő előadása március 14-én Puccini Manon Lescaut című operája lesz a Torinói Királyi Színházból, olyan operacsillagokkal a főszerepben, mint María José Siri és Gregory Kunde. Az új felfogásban színre vitt darab különlegessége, a filmsztárként ismert Jean Reno rendezi. Ezt április 18-án Rossini A tolvaj szarka című operája követi a milánói Scala-ból, ahol a darab ősbemutatójának 200. évfordulója alkalmából exkluzív ünnepi előadást tartanak a világhírű Rossini-specialista Riccardo Chailly vezénylése mellett.

A produkció rendezője Gabriele Salvatores, aki 1999-ben a Legjobb külföldi film Oscar-díját hozta el Mediterraneo című filmjével. A főbb szerepekben a fiatalabb generáció nemzetközi hírű énekesei tűnnek fel, mint Rosa Feola, Serena Malfi, Paolo Bordogna és Edgardo Rocha. Május 5-én a világ egyik legfiatalabb operaházába, a 2011-ben megnyílt, ultramodern Firenzei Operaházba kalauzol el a vetítéssorozat, ahol VerdiDon Carlosát a világhírű karmester, Zubin Mehta vezényli egy fiatal csillagokból álló szereplőgárda élén. Feltűnik a darabban Fabio Sartori, Julianna Di Giacomo, Massimo Cavalletti és a Mariinszkij mezzo-szoprán sztárjaként ismert Jekatyerina Gubanova is. Az évad utolsó előadása június 19-én Mozart háromfelvonásos daljátéka, a Szöktetés a szerájból lesz, amelyet az olasz opera szentélyéből, a milánói Scalából közvetítenek. A darabot, amelyet a Scala a legendás rendező, Giorgio Strehler halálának 20. évfordulója alkalmából tűzött műsorra, Mattia Testi rendezi Strehler eredeti színpadra állítása alapján, a karmester ismét a nagyszerű Zubin Mehta. A főbb szerepekben fiatal német és svájci tehetségek, Lenneke Ruiten, Sabine Devieilhe, Mauro Peter, Maximilian Schmitt láthatók.

A Várkert Bazár és a Pannonia Entertainment együttműködésében megvalósuló budapesti All’Opera közvetítések célja, hogy a hazai közönségnek is elhozza az olasz operaházak világszínvonalú produkcióit, ezzel színesítve a Magyarországon is egyre népszerűbb operaközvetítések kínálatát. Az előadásokra jegyek kaphatók a Várkert Bazár jegypénztárában és honlapján, valamint a jegy.hu-n.