Hogyan válassz parfümöt?

Egy igazi nő kelléktárában minimum egy parfüm mindig megtalálható. Miközben nagyon nehéz választani, hiszen az üzletek kínálata temérdek alternatívát kínál, és nap mint nap kerülnek új illatok a polcokra. Van viszont néhány  hasznos tanács, ami segíteni fog egy új illat kiválasztásánál – vagy ha már használod.

Ugye tudod, hogy a parfümöt hígított formában árulják? A bolti parfüm 15-25%-ban tartalmaz parfümolajat, az EDP (Eau de Parfum) 8-15%-kal, az EDT (Eau de Toilette) 4-8%-kal majd az Eau de Cologne (kölnivíz) 2-5 %-kal követi ezt. Egy igazi parfümöt még zuhanyzás után, másnap is érzel a bőrödön, az ennél hígítottabb változatok esetében viszont ne csodálkozz, hogy nap végére elillan az illat – tartsd magadnál az üveget, hogy fel tudd frissíteni magadon.

Próbáld ki! Nehogy papírcsíkra fújd a tesztert! Minden ember bőre más – ugyanaz a parfüm teljesen máshogy hat mindenkin – a papír nem reprodukálja a bőrödet. Lehet, hogy ugyanazt az illatot a barátnődön imádod, magadon pedig nem tudod megszokni. A bőrödön próbáld ki mindenképpen! Sőt: kérj mintát. Használd néhány napig, hogy meglásd, hogyan „működik” rajtad az az illat a nap folyamán – fújáskor ugyanis az alapillatot érzed, az illat igazi jegyei pedig csak később bontakoznak majd ki.

Dönts: virágos, fűszeres, sportos, gyümölcsös, keleties vagy fás illatokat szeretsz? Van olyan illatkomponens, amelyet kedvelsz? Rózsa, jázmin, szantálfa, fahéj? Vásárlás előtt is tájékozódhatsz, de ha már ott vagy: kérj segítséget az eladótól – így célirányosan tudsz majd keresgélni az ajánlása alapján, és nem kell végigszagolgatnod a teljes drogériát, parfümériát, mire leszűkíted a kört, amiből választasz.

Ne ijedj meg az uniszex vagy férfiillatoktól! Sok pár használ közös parfümöt, vagy csennek időnként a másikéból. Számtalan parfümcég specializálódott olyan illatokra, amelyet mindkét nem bátran használhat – az biztos, hogy ha egy ilyen mellett teszed le a voksod, nem lesz tucatillatod!

Hová fújd a parfümöt? A legtöbb ember a csuklójára fújja, majd összedörzsöli a két csuklóját. Pontosan így töröd össze az illatmolekulákat.  Csak finoman érintsd össze. Fújhatod még a füled mögé, vagy a könyök- és a térdhajlatba, a mellkasodra – te itt érzed a legintenzívebben. A haj is csodásan megtartja az illatot. A ruhádat viszont ne fújd be – foltot hagyhat az anyagon.