Vernéd az asszonyt? Elképzelhető, hogy Oroszországban legálisan megteheted

Talán a mi generációnkkal még előfordult, hogyha kivertük a hisztit egy méregdrága játékért a bevásárlóközpont közepén, a szüleink egy jókora pofonnal térítettek észhez minket. A modern nevelési elvek azonban erősen helytelenítik a családon belüli erőszak bármelyik formáját. Kivéve Oroszországban. Ott ez teljesen oké.

Rossz napod volt, és az asszony nem várt otthon hideg sörrel? A gyereked megint leette a hófehér ingét? Gond egy szál se! Keverj le nekik egy sallert, vagy ha titkon harcművésznek képzeled magad, akár még egy gyomorrúgást is megengedhetsz magadnak – feltéve, ha Oroszországban élsz, és Yelena Mizulina törvényjavaslatát megszavazzák. Azt hihetnénk, hogy ez valami otromba vicc, de az a szörnyű, hogy nem az.

Az orosz parlament első olvasatban 368 igen, egy nem és egy tartózkodás mellett megszavazta, hogy töröljék a büntetőtörvénykönyvből  a családon belüli erőszak szankcionálását.

A szuperkonzervatív párthoz tartozó Yelena szerint nevetséges és igazságtalan lenne, ha valaki azért kerülne börtönbe és bélyegeznék bűnözőnek, mert lekevert az asszonynak egy pofont. A Guardian információja szerint évente 36.000 nőt inzultál a párja Oroszországban, és az erőszakos bűncselekmények 40%-a családon belüli erőszak. A verekedős „buliból” a gyerekek sem maradnak ki: évente 26.000 kiskorút vernek meg a szülei.

Az orosz szélsőjobboldali párt szerint a családon belüli erőszak kriminalizálása valójában a szülői szabadság korlátozását jelentené. Ugyanez a politikai csoport támadta egyébként a homoszexuálisokat is, és próbálta meg betiltatni a „meleg propagandát”.

A konzervatív párt szerint az sincs rendben, hogy az egyik szülőt 8000 rubelre büntették (kb 35.000 forint), amiért véraláfutásosra verte a gyerekét, mert azon kapta a fiát, hogy pornót néz.

Ahhoz, hogy az ostor és korbács védőszentjének, alias Yelena Mizulinának a törvényjavaslatából törvény lehessen, még a második olvasatban is jóvá kell hagynia a parlamentnek a tervezetet.