5 forró ital a hideg téli estékre

Ha csak a forralt bort unod, de az alkohollal és a forró italokkal nincs gondod, melegen ajánljuk a következő 5 lélekmelegítőt.

Habsburg melange

Hozzávalók:

  • 4 tojássárgája
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 adag feketekávé
  • 8 cent konyak vagy brandy
  • tej ízlés szerint

A négy tojássárgáját verd habosra négy kanál cukorral, majd a habot kanalazd egy bögrébe. Erre öntsd óvatosan a frissen főtt feketét, utána pedig a konyakot. Végül önts hozzá forró tejet, és már tálalhatod is, de tej helyett kínálhatod tejszínnel is.

Téli bólé

Hozzávalók:

  • 10 deka cukor
  • negyed liter víz
  • 1 üveg vörösbor
  • 2 alma

Hámozd meg és darabold fel az almát, a felét tedd félre, a másik felének pedig préseld ki a levét. A cukrot forrald fel a vízben, hogy szirupot kapj, majd öntsd hozzá a friss almalevet, az alma héját és az almadarabokat. Főzd össze, majd szedd ki a héjakat. Add hozzá a vörösbort, és melegítsd fel. Díszítésként egy-két szelet almát is a pohár szélére helyezhetsz.

Grog

Hozzávalók:

  • 50 g akácméz
  • 1 rúd fahéj (egész)
  • 4 szem szegfűszeg (egész)
  • 2 szem szegfűbors (egész)
  • 1 cl narancslé
  • 1.5 cl rum – 80%-os
  • 1 szelet narancs
  • víz (forró)

Tedd hőálló pohárba a mézet, szegfűszeget, szegfűborsot. Ezután kerül bele a narancsszeletet, a narancslevet, és a rumot, végül  egy egész rúd fahéjjal koronázzuk meg a történetet, majd az egészet felöntjük forrásban lévő vízzel.

Forralt cider

Hozzávalók:

  • 1 l cider
  • 1 rúd vanília
  • 1 rúd fahéj
  • 4 szegfűbors
  • 4 szem kardamom
  • 3-4 ek méz
  • 4 ek calvados, esetleg rum
  • 1 narancs héja

A cidert öntsd egy közepes forralóba, majd ezután hozzáadni a fahéjat, a szegfűborsokat, a kardamomokat, fahéjrúd belsejét, narancs héját, ízlés szerint a húsát is. Ezután jöhet a méz és a calvados (de egy kevés jóféle rum is megteszi), majd az egészet alacsony hőfokon forraljuk össze. Ezután már csak át kell szűrni és meginni.

Pezsgő puncs

Hozzávalók:

  • sötét rum
  • almabor
  • barna cukor
  • szegfűszeg
  • narancshéj
  • sózatlan vaj

Az alkoholt és a fűszereket alacsony láng felett összeforraljuk, majd mielőtt levennénk a tűzhelyről, a vajat is hozzáadjuk, majd ezután leszűrjük. Hogyha még krémesebb ízre vágysz, a mielőtt kitöltenéd a még meleg italt, tehetsz egy kis margarint a pohár aljára is.

 

Gasztro

Tegdes Péter

Az újságíró szakmában nincs két egyforma nap, ahogyan két egyforma cikk sem létezik. Interjúkkal, összeállításokkal és leírásokkal próbálom megfejteni, miben rejlik Budapest titka, amiért annyira szeretjük a várost. Remélem, jó nyomon járok.