5 forró ital a hideg téli estékre

Ha csak a forralt bort unod, de az alkohollal és a forró italokkal nincs gondod, melegen ajánljuk a következő 5 lélekmelegítőt.

Habsburg melange

Hozzávalók:

  • 4 tojássárgája
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 adag feketekávé
  • 8 cent konyak vagy brandy
  • tej ízlés szerint

A négy tojássárgáját verd habosra négy kanál cukorral, majd a habot kanalazd egy bögrébe. Erre öntsd óvatosan a frissen főtt feketét, utána pedig a konyakot. Végül önts hozzá forró tejet, és már tálalhatod is, de tej helyett kínálhatod tejszínnel is.

Téli bólé

Hozzávalók:

  • 10 deka cukor
  • negyed liter víz
  • 1 üveg vörösbor
  • 2 alma

Hámozd meg és darabold fel az almát, a felét tedd félre, a másik felének pedig préseld ki a levét. A cukrot forrald fel a vízben, hogy szirupot kapj, majd öntsd hozzá a friss almalevet, az alma héját és az almadarabokat. Főzd össze, majd szedd ki a héjakat. Add hozzá a vörösbort, és melegítsd fel. Díszítésként egy-két szelet almát is a pohár szélére helyezhetsz.

Grog

Hozzávalók:

  • 50 g akácméz
  • 1 rúd fahéj (egész)
  • 4 szem szegfűszeg (egész)
  • 2 szem szegfűbors (egész)
  • 1 cl narancslé
  • 1.5 cl rum – 80%-os
  • 1 szelet narancs
  • víz (forró)

Tedd hőálló pohárba a mézet, szegfűszeget, szegfűborsot. Ezután kerül bele a narancsszeletet, a narancslevet, és a rumot, végül  egy egész rúd fahéjjal koronázzuk meg a történetet, majd az egészet felöntjük forrásban lévő vízzel.

Forralt cider

Hozzávalók:

  • 1 l cider
  • 1 rúd vanília
  • 1 rúd fahéj
  • 4 szegfűbors
  • 4 szem kardamom
  • 3-4 ek méz
  • 4 ek calvados, esetleg rum
  • 1 narancs héja

A cidert öntsd egy közepes forralóba, majd ezután hozzáadni a fahéjat, a szegfűborsokat, a kardamomokat, fahéjrúd belsejét, narancs héját, ízlés szerint a húsát is. Ezután jöhet a méz és a calvados (de egy kevés jóféle rum is megteszi), majd az egészet alacsony hőfokon forraljuk össze. Ezután már csak át kell szűrni és meginni.

Pezsgő puncs

Hozzávalók:

  • sötét rum
  • almabor
  • barna cukor
  • szegfűszeg
  • narancshéj
  • sózatlan vaj

Az alkoholt és a fűszereket alacsony láng felett összeforraljuk, majd mielőtt levennénk a tűzhelyről, a vajat is hozzáadjuk, majd ezután leszűrjük. Hogyha még krémesebb ízre vágysz, a mielőtt kitöltenéd a még meleg italt, tehetsz egy kis margarint a pohár aljára is.