5 csodálatos füvészkert és botanikus kert Magyarországon, amit egyszer látni kell

Magyarországon több meseszép botanikus kertet, régies nevén füvészkertet, találhattok, melyeket a különféle növények bemutatására, ismeretterjesztés céljából létesítettek. Látogassátok meg őket, és gyönyörködjetek a különleges növényfajokban!

SZTE Füvészkert, Szeged

A Szegedi Tudományegyetem fenntartásában működő Szegedi Füvészkert a tanulók oktatásának és kutatásának segítése mellett a nagyközönség előtt is nyitva áll. A füvészkert azután jött létre, hogy az egyetem Kolozsvárról Szegedre költözött, és a város egy hatalmas területet ajándékozott az SZTE-nek, a kert létrehozásának céljából. A füvészkert terjedelmes területéhez tartozik egy különlegesség is, a trópusi lepkekert, ahol karnyújtásnyira figyelhetjük meg a ritkaságnak számító trópusi pillangókat. Utunk során 10 lepkefajt és közel 400 gyönyörű egyedet láthatunk testközelből.

Nyár közepén rendszerint virágzik a füvészkert lótuszos tava, melyet érdemes megcsodálni. Ha szívesen részt vennétek élménysétákon és egyéb tematikus programokon, időzítsétek látogatásotokat a Lótusznapok idejére, a július 27-i hétvégére.

6726 Szeged, Lövölde út 42. | Weboldal

botanikus kertek magyarországon
Fotó: Pleszinger László

ELTE Füvészkert, Budapest

Budapest első és egyben legnépszerűbb füvészkertje egyértelműen az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez tartozó ELTE Füvészkert a VIII. kerületben. Az itt megfigyelhető, körülbelül 12 ezer növényfajt számláló gyűjtemény az évek alatt nemzetközi hírnévre tett szert. Hazánkban azután lett igazán népszerű, hogy Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényében a történet kulcsjelentőségű helyszínének választotta a kertet. A füvészkert 2006 óta az ELTE különleges oktatóegységeként működik, valamint a Kulturális Örökség részét képezi a Budapest szívében kialakított zöld terület, ahol elvonulhatunk kicsit a főváros zajától.

1083 Budapest, Illés u. 25. | Weboldal

füvészkert budapest
Fotó: László Orsolya

Ismerjétek meg a budapesti Füvészkert nem mindennapi történetét:

Bertényi Miklós Füvészkert, Visegrád

Kevésbé ismert úti cél a visegrádi Bertényi Miklós Füvészkert, pedig minden évszakban érdemes felkutatnunk ezt a csodálatos, eldugott kincset. A füvészkert története az 1960-as évekig nyúlik vissza, amikor egy lelkes erdőmérnök hallgató, Eőry Gyula a diplomamunkája részeként a területen erdei- és vörösfenyő, valamint luc- és duglasz-állományokat telepített kísérleti jelleggel az itt honos fafajok szomszédságába. A ma már nemzetközi szinten is elismert füvészkert tökéletes választás, ha egy kellemeset sétálva töltődnétek fel, akár négylábú családtagotok társaságában.

2025 Visegrád, Bertényi Miklós Füvészkert (bejárat a Telgárthy-rétről) | Weboldal

botanikus kertek arborétumok
Fotó: Evii Zoo

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

1961. május 1-jén nyitotta meg kapuit Vácrátóton a helyi botanikus kert, amelynek hazánk leggazdagabb élőnövény-gyűjteményét köszönhetjük. A nyitást követő években rengeteg változás történt a területen, az ezredforduló óta pedig egy nemrégiben kialakított tanösvény mentén, itt-ott kihelyezett informatív ismertetőtáblák segítségével mélyülhetünk el jobban a természetben. Az állandó kiállítások mellett tematikus, vezetett séták keretein belül ismerhetjük meg jobban a növényritkaságokat, az állatvilágot és a sokat látott kert izgalmas történetét.

2163 Vácrátót, Alkotmány út 2-4. | Weboldal

füvészkert botanikus kert 2024
Fotó: Dornics Szilvi

Soproni Botanikus Kert (Egyetemi Élő Növénygyűjtemény)

Gyönyörűen rendben tartott kert öleli körbe a Soproni Egyetem épületét, melyet ingyenesen bebarangolhatnak a természetkedvelő látogatók. Az 1978 óta természetvédelmi oltalom alatt álló növénygyűjteményt egy 16 állomásos tanösvényen fedezhetjük fel, míg utunkat sok helyen mókusok, őzek, vadkacsák kísérik. Ha Sopronba utaztok, kihagyhatatlan látnivaló ez a város közepén elterülő zöld sziget, ahol ezernyi ritka növényfajjal találkozhatunk.

9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 4. | Weboldal

legszebb botanikus kertek
Fotó: uni-sopron.hu

A Balaton egyedülálló botanikus kertjét is érdemes felkeresni: