Pusztakalandok a Kiskunságban: 4+1 szuper program és helyszín a homokbuckák vidékén

A Kiskunság homokos síkvidéke nem éppen a legvonzóbb turisztikai célpont az országban, pedig a ritka élővilág, az egyedi természeti látnivalók és a falusi idill kifejezetten izgalmas kirándulóhellyé teszi.

Fülöpházi-homokbuckák

Hazánkban található Közép-Európa egyik legnagyobb területű homokvidéke, ennek középső részén bukkanhatunk Fülöpháza egyedülálló buckavidékére. Kialakulását a szél munkájának köszönhetjük, felszíne pedig a mai napig is folyamatosan változik. Itt kanyarog a Báránypirosító tanösvény, amelyen egy 1700 és egy 3300 méteres körsétát is tehetünk, kiindulópontunk pedig a Naprózsa Ház lesz. A magasabb buckákról szép kilátás nyílik a futóhomokos tájra, megpihenve hallgathatjuk a homokpuszták madarait, főleg a mezei pacsirtákat. A tanösvény állomásain kihelyezett táblák sok érdekességet elárulnak a buckák kialakulásáról, a védett növény- és állatfajokról.

Fotó: Aktív Magyarország

Gedeon Tanya, Jakabszállás

Igazi vidéki vendéglátásban lehet részünk a Bugacpuszta szívében található Gedeon Tanyán, amely egy gólyákkal és pusztai madarakkal gazdagon lakott szikes tó partján várja a nyugalomra és pihenésre vágyó vendégeket. A pusztai táj ma is háborítatlan szépségébe szeretett bele anno 1979-ben a Gedeon család, akik azóta is töretlen lelkesedéssel működtetik tanyasi ökogazdálkodásukat a Kiskunság közepén. Falusi vendégasztal, lovasprogramok, családi és csapatépítő események, őshonos állatok és persze autentikus miliővel körülölelt kényelmes szálláshely fogadja itt a városi nyüzsgéstől eltávolodni vágyókat.

6078 Jakabszállás-Bugacpuszta, II. körzet tanya 150. | Weboldal

Fotó: gedeonfarm.com

A közeli Szeged is különleges kincsekkel vár:

Kolon-tó, Izsák

Érdemes ellátogatni a Kiskunság legnagyobb édesvízi mocsarához, a homokbuckák és a láp találkozásánál elterülő izsáki Kolon-tóhoz, melynek jelentős részét zárt nádasok borítják. A déli oldalán láp- és mocsárrétek szegélyezik, melyek közé tölgy, kőris és szil ligeterdő ékelődik, míg nyugati oldalán a Bikatorok homokbuckáit találjuk. Az egyedülálló területen több tanösvény vezet végig, melyek mindegyike bepillantást enged a változatos élőhelyek lenyűgöző növény- és állatvilágába. A 6 hektáros Öreg-víz felülete különösen nyaranta nyújt csodás látványt, hiszen ekkor virágzik a fehér tündérrózsa.

blank
Fotó: Daróczi Csaba

Csikósbemutató Bugacon

Kihagyhatatlan alföldi program kisgyermekes családok számára a csikósbemutató és lovaskocsikázás Bugacon! Áprilistól októberig lehet részünk ebben a páratlan pusztakalandban, amely a Karikás Csárdától indul minden szombaton és vasárnap. A csárdától, a végtelen pusztán keresztül lovaskocsival érkezünk meg a csikósbemutató helyszínére, de előbb még rövid kitérőt teszünk a pásztoréletet megelevenítő Pásztormúzeumnál és a gyerekek nagy kedvencének számító Őshonos Állatparknál. Mindezek után kezdetét veszi a 45 perces csikósbemutató, amely kicsiket és nagyokat egyaránt elkápráztat majd. Jegyvásárlásra a csárda információs pultjánál van lehetőség.

6114 Bugac, Nagybugac 135. | Weboldal

blank
Fotó: bugacpuszta.hu

+1 Kisteleki Rétesház

A Kiskunságról nem érdemes hazatérni anélkül, hogy megkóstoltátok volna a régió egyik féltve őrzött gasztrokincsét: a Kisteleki Rétesház 10 lapból álló, kézzel húzott tésztából készült rétesét. Közel 30 ízben kérhetjük ezt a mennyei házi rétest, ami a nagymama legfinomabb süteményeinek emlékét idézi fel. Az 1996 óta működő rétesház műhelyét Kisteleken találjátok, ide telefonos egyeztetést követően érdemes érkezni, míg a szegedi Mars téri piacon állandó nyitvatartással, keddtől vasárnapig hódolhattok az édes (vagy akár sós) élvezeteknek. Ha nem tudtok búcsút venni a friss, helyben fogyasztott rétestől, a mirelit rétesszálakkal otthon is egykettőre mennyei süteményillatot varázsolhattok!

6760 Kistelek, Gőzmalom utca 19. | 6724 Szeged, Mars téri piac | Weboldal

blank
Fotó: Kisteleki Házi Rétes Facebook

Nem messze innen egy hangulatos gyógynövénykertre bukkanhattok: