Manuálterapeuta Budapesten: „A megelőzésen van a hangsúly”

A preventív, azaz a problémákat megelőző orvoslás mára a gyógyításban uralkodó szemléletté vált. Ez annyit jelent, hogy nem akkor kezeljük a bajt, amikor már megvan, hanem egészen egyszerűen megelőzzük, és testünk működését úgy támogatjuk, hogy sokáig tudjon minket szolgálni.

A gyógytorna

Ha bármilyen okból testünk nem a megszokott módon működik, a probléma a mozgásszerveken szinte azonnal jelentkezik. Sokszor az egész mozgató szervrendszerünkre kihat a belső szerveinkben vagy az izomrendszerünkben felmerülő diszfunkció. Az egyik leghatásosabb gyógymód a mozgásszervi problémákra a gyógytorna. Erről a hagyományos kezelésről sokaknak egy sérülés utáni felépülés, vagy a kórházi ágyakban kötelezően elvégzendő tornagyakorlatok jutnak eszébe.

Ezzel szemben a gyógytorna egy olyan komplex kezelési mód, amely a mozgás által keletkezett fizikai energiákat használja fel és holisztikus szemléletmódjából adódóan sokfajta sérülést, elváltozást és betegséget képes gyógyítani.

Terápia Budapesten

Ennek a holisztikus szemléletnek, amely az emberi testet egy nagy egészként kezeli, nemcsak az adott, fájó testrésszel foglalkozik, hanem a lokális problémákon keresztül az egész testet gyógyítja. A szakemberek ennek köszönhetően többfajta technikát alkalmaznak. Az egyik legtermészetesebb technika, amelyet a gyógytornász szakemberek minden páciensnél alkalmazhatnak, a manuálterápia. A kézzel végzett gyógyító módszer a tartó- és mozgatórendszer harmóniáját állítja vissza, megteremti az általános izomegyensúlyt. Éppen ezért nem kell ahhoz egy sérülés, vagy mozgáskorlátozottság, hogy a terápiát igénybe vedd, elég hozzá, ha valaki ülőmunkát vagy éppen az ellenkezőjét, túl megerőltető fizikai munkát végez, amely valószínűleg hosszabb távon a váz- és izomrendszer működészavaraihoz fog vezetni. Ezért is van értelme a kezelésnek a Gyógytornászom manuálterapeutája szerint, még ha nincs is komoly panasz.

A manuálterápia

A Budapesten rendelő szakember elmondta, a manuálterápia során először is lokalizálják a mozgató szervrendszer funkcionális működészavarait, majd analizálják a kialakult funkcionális zavarokat. Csak ezután kezdhető meg a személyre szabott terápia kidolgozása. A manuálterápia során a szakember különböző, kézzel végzett fogások alapján csillapítja a fájdalmat és növeli az ízületek mozgástartományát. Ennek a fizioterápiás kezelési módnak része általában az ún. trigger pont kezelés is. A trigger pontok azokat a csomókat jelentik, amely az izomzatban, vagy az azt burkoló kötőszövetben, a fasciában alakulnak ki és kívülről nem láthatók, viszont nyomásukra éles fájdalmat érez a páciens. Ezeknek a csomópontóknak az oldásával lazul az izomrendszer és jelentős fájdalomcsökkenést tapasztal a páciens.

A teljes gyógyulás

A teljes gyógyulás része, hogy a budapesti rendelőben elért pozitív eredményeket a páciens hazatérve is meg tudja tartani. A manuálterápia egyik lényeges része az ún. önterápia is. Ennek során a páciens a szakember által javasolt ismétlésszámmal és gyakorisággal végzi otthon a rendelőben elsajátított gyakorlatokat.

Éppen ezért akár terápiás jelleggel, akár a fizikai diszkomfort érzet megelőzésére a manuálterpia jó választás lesz.