Neonfényes Budapest: 8 ikonikus neonreklám, ami megidézi az egykori pesti éjszakát

Az őszi-téli időszak korai napnyugtái idején a főváros fényei kerülnek főszerepbe. Addig is azonban, míg nem tér vissza a napfényes tavasz, induljatok neonfényes budapesti sétára!

Ibolya Espresso

A napközben éppúgy, mint sötétedés után mindig nyüzsgő Ferenciek terétől egy karnyújtásnyira világítja be az éjszakát az Ibolya Espresso máig kiváló állapotnak és egészségnek örvendő neonreklámja. A Ferenciek tere 5-ös szám alatt, az 1970-es évek kulthelyeként aposztrofált Ibolya nemcsak fénylő neonfelirata miatt ismert a retró kedvelői körében. Enteriőrje, kínálata éppúgy, mint hamisítatlan hangulata legalább annyira őrzi retró kávézó-söröző jellegét, mint utcára fényt vető neonja.

1053 Budapest, Ferenciek tere 5.

Fotó: László Orsolya

Csemege

A Ferenciek terétől a Kecskeméti utcán át a Kálvin térre sétálva, kirakatüveg mögött díszeleg vélhetően a ’70-es, ’80-as évek legismertebb neonreklámjának egyike, a Csemege. Még mielőtt különféle üzletláncok sora árasztotta volna el a főváros utcáit, addig a Közért és az Élelmiszer Csemege feliratok díszítették a kiskereskedelmi boltok homlokzatát. A neonnal azonos nevet viselő gasztrohely kirakatában található darabnak igencsak fordulatos története van, a lényeg mégis, hogy felújítását követően, tökéletesebb helyre nem is kerülhetett volna, mint a Kecskeméti utcába.

1053 Budapest, Kecskeméti u. 9.

Fotó: CSŐ Facebook

Központi Antikvárium

Alig kell a Kecskeméti utcát magunk mögött hagynunk, a Múzeum körútra kanyarodva, és alig néhány perc sétára újabb neonreklámra bukkanhatunk. Antikváriumok sora mellett fog elvezetni itt utunk, mígnem a Központi Antikváriumhoz érve megpillanthatjuk annak csodás neonját. Az Állami Könyvterjesztő Vállalat kéken világító neonbaglya az antikvárium 1981-es megnyitása óta állandó és megkerülhetetlen szereplője a villamosoktól, egyetemistáktól és külföldiektől nyüzsgő Kiskörútnak.

1053 Budapest, Múzeum krt. 13-15.

blank
Fotó: László Orsolya

Erzsike Espresso

2022 nyarán röppentek fel az első hírek, hogy egy eltűnt neon jelent meg újfent a valaha neonreklámoktól tündöklő Rákóczi út forgatagában. Az egykor legendás Erzsike Espresso tért vissza eredeti helyére és hozta magával ikonikus és eredeti neonjának másolatát. Az Uránia Filmszínház tőszomszédságában található presszó fénykorában sokak törzshelyéül szolgált. Az Erzsike Espressot meglátogatva ne felejtsetek el felnézni az épület tetejére, ahol pedig a Sztár üdítő egykori reklámját pillanthatjátok meg.

1088 Budapest, Rákóczi út 23.

blank
Fotó: László Orsolya

Otthon

Míg manapság többnyire az IKEA-ból rendezzük be otthonunkat, fővárosi felmenőink ugyanezt tették, annyi különbséggel, hogy azt Otthon Áruháznak hívták. Az egykori Divatcsarnok épületében, a Rákóczi út 74-76. szám alatt 1961-ben nyílt meg az első Otthon Áruház, melyet egykor a sárga fényben úszó Otthon neonreklám hirdetett. Bár az Otthon Áruháztól 2002-ben végleg búcsút kellett vennünk, a Rákóczi út zsongásában sétálva jó, hogy találni még neont, ami őrzi tündöklő emlékét.

1072 Budapest, Rákóczi út 74-76.

blank
Fotó: Papp Enikő – peniklens/OTTHONról szeretettel

Vásároljon készruhát!

A sárga Otthon feliratot magunk mögött hagyva, előttünk a lépésről lépésre közeledő Keleti pályaudvar képével, majdhogynem teljes pompájában csodálhatjuk meg a Rákóczi út 73-as szám alatt álló épület sarkát díszítő neonreklámot. A kalapját emelő apukát és fiát, valamint a Vásároljon készruhát! feliratot ábrázoló reklám egykor az RB, vagyis a Ruházati Bolt Vállalat férfiruhát kínáló üzletét hirdette és teszi azt mai napig, immár az emlékét őrizve.

1081 Budapest, Rákóczi út 73.

blank
Fotó: László Orsolya

Esti Hírlap

A Rákóczi utat magunk mögött hagyva, a Baross térre érve egy egészen különleges neonegyveleg fogad, amint felpillantunk a Baross tér 3. szám alatt lévő ház tetejére. Kiolvashatunk itt vetőmag és fajtaválaszték szavakat, pontos címet is, ahol minderre egykor rálelhettünk, mind közül azonban az Esti Hírlap kéklő betűi rajzolódnak ki szépen. Az Esti Hírlap a versenytársakkal ellentétben 1956 és 1996 között adta hírül még az aznapi legfrissebb, legnaprakészebb információkat a fővárosiaknak.

1074 Budapest, Baross tér 3.

blank
Fotó: László Orsolya

Élelmiszer

Sétánk utolsó állomásán, a II. János Pál pápa tér 8-as szám alatt a Kecskeméti utcában korábban megcsodált Csemege neon párjára bukkanhattok, ugyancsak egy kirakatüveg mögött. A Csemegéhez hasonlóan minden apró részletében felújították az Élelmiszert is, mely egykor a Nagy Ignác utcában volt fellelhető. Teljes pompájában tündökölve manapság a Kastner Kommunity kreatív terében gyönyörködhettek benne.

1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 8.

blank
Fotó: CSŐ Facebook

Hamarosan illusztrációkon keresztül ismerhetitek meg a főváros elmúlt 150 évét: