10 ámulatba ejtő úti cél a Fertő tó vidékén kalandos kirándulásokhoz

A Fertő tónak csupán egy keskeny széle érinti a magyar földet, a világörökség részét képező Fertő-tájon és környékén azonban itthon is megannyi lenyűgöző látnivalóra lelhetünk. Fedezzétek fel országunk nyugati csücskének természeti kincseit, történelmi emlékeit, hajdani népi világát, valamint lenyűgöző látnivalóit!

Fertőrákosi Kőfejtő- és Barlangszínház

A Fertő tó egyik leglátványosabb turisztikai célpontja a hatalmas kőfalakkal, sziklabarlangokkal, ember vájta folyosókkal és oszlopokkal tarkított Fertőrákosi Kőfejtő, melynek történelme évmilliókkal ezelőttre nyúlik vissza. Európa egyik legrégebbi és egyben legnagyobb kőfejtőjénél a Sziklai benge tanösvényt, a kőfejtőben kialakított többfunkciós témaparkot is felfedezhetjük. Ám mind közül talán a legérdekesebb a kőfejtő gyomrában rejtőző barlangszínház, ahol 700 fő élvezheti a nyári opera- és zenés színház előadásokat, koncerteket. Kiváló akusztikával, a legmodernebb hang- és fénytechnikával, fűtött ülésekkel, valamint sokszínű programpalettával vár ránk a barlangszínház egész nyáron, és azon túl is.

9421 Fertőrákos, Fő u. 1. | Weboldal | Facebook

Fotó: Aktív Magyarország

Szent Farkas-erődtemplom

A Fertő-táj egyik leghangulatosabb települése feletti szőlőhegyen bukkanhatunk a Szent Farkas-erődtemplomra, amely a gótika stílusjegyeivel a középkori időket idézi meg előttünk. Az egyhajós, dongaboltozatos templomot a XV. században emelték; az emeletén tágas, feltehetően őrtoronyként funkcionáló ablakokkal együtt. A templomba betérve azonban pár száz évet ugrunk az időben, és már a XIX. század második feléből származó berendezést láthatunk. A Szent Farkast ábrázoló oltárképet egy bécsi mester, Kastner festette, míg a templomot díszítő freskókat Wosinszky Kázmér alkotta meg 1957-ben. A Wosinski család által egykor temetkezési helyként használt templombelsőt csak bejelentkezéssel látogathatjuk – a következő telefonszámon: 06 99 339 225 –, ám a Fertő tóra nyíló festői kilátásért mindenképp megéri a domboldalra felcaplatni.

Sopron-Balf, Temető u.

blank
Fotó: Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület (Facebook)

Fertőszéplaki tájházak

Fehérre meszelt, aranyos mézeskalácsházikók között barangolhatunk Fertőszéplak Nagy Lajos utcájában, ahol 5 darab 1860-1870 között épült parasztház állít emléket a népi építészetre jellemző fűrészfogas településképnek. A parasztbarokk tájházakban berendezett kiállítóterekben a település helytörténetét, illetve helyi népi kultúrájának 1860 és 1950 közötti változását ismerhetjük meg. Mindemellett a 33-as számú ház pajtájában felfedezhetünk kettő, Nagycenkről származó ipartörténeti emléket: egy rétgyalut és egy vetőgépet is.

9436 Fertőszéplak, Nagy Lajos u. 31–39.

blank
Fotó: Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület (Facebook)

Mithrász-szentély

A magyar-osztrák határon föld alatti templomban tárul elénk a II. és IV. század között nagy népszerűségnek örvendő Mithrász-kultusz. A Napistennek szentelt templomok egykoron a Római Birodalomban élték virágkorukat, ám kis országunkban is rábukkanhatunk négy római kori emlékre. A fertőrákosi barlang maradványait 1866-ban fedezte fel ifj. Storno Ferenc és Malleschitz György. E szentély belsejébe rejtett, a perzsa istent ábrázoló dombormű szinte megegyezik a Római Birodalom többi Mithrász-barlangjában található kultuszképpel. A római kori emlékhez a Fertő-Hanság Nemzeti Parkon keresztül juthatunk el, biciklivel, gyalogosan vagy akár kisvonattal.

blank
Fotó: fertorakos.hu

Lászlómajor

Sarród szomszédságában, az Esterházyak hajdanvolt gazdasági központja a Lászlómajor, ahol egy kisebb időutazáson vehetünk részt. Interaktív kiállítások kalauzolnak el minket a 150 éve volt majorok mindennapjaiba, illetve a minket körülvevő természeti környezet jellemzőiről szintén megannyi információt tudhatunk meg. A kiállításokon túl egy bemutató karámsorban régi magyar háziállatfajtákkal, szürke szarvasmarhákkal, házi bivallyal, racka juhval, mangalicával, baromfival is találkozhatunk. Ha pedig megfáradnánk, a főépületek közötti füves területen pihenőpadokon fújhatjuk ki magunkat, a gyerekeket pedig játszótér és élményösvény várja.

9435 Sarród, Lászlómajor | Weboldal

blank
Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park (Facebook)

Sziki őszirózsa tanösvény

Nem messze a Lászlómajortól, a Hansági-főcsatorna zsilipjétől indul a 4 kilométeres, felejthetetlen túrát ígérő tanösvény, amelyen a szikes puszta és a tavak életközösségével ismerkedhetünk meg. A 40, szikes tó által szabdalt füves, sztyeppei tájon járva a Schneeberg hatalmas csúcsaiban gyönyörködhetünk, a madárlesekből az itt élő madarak életébe nyerhetünk betekintést, sőt még legelésző szürke marhákkal, racka juhokkal és akár bivalycsordákkal is találkozhatunk. A gyalogos és egyben kerékpáros útvonalon kihelyezett táblák segítik a tájékozódást, valamint az információszerzést is.

9434 Sarród-Fertőújlak, Petőfi u. 23. 

blank
Fotó: Aktív Magyarország

Tómalom fürdő

Sopron belvárosától nem messze, már az 1470-es és ’80-as években is láthattuk volna a Tómalmot, amelyen legelőször 1842-ben létesítettek nyilvános fürdőt. Napjainkban a családias hangulatú vízparti vidéken 200 méter hosszan elnyúló, betonos és füves partszakaszról csobbanhatunk a vízbe. A tó felett ringatózó napozómólókon zárhatjuk ki a külvilág zaját, míg a vízibicikli-, kajak- és csónakkölcsönzési lehetőség az aktív kikapcsolódásunkhoz járul hozzá. Mindeközben a gyerekeket sem kell féltenünk, hiszen számukra gyermekmedencét alakítottak ki, és még játszótér is vár rájuk.

9407 Sopron, Erdőalja u. 1. | Weboldal

blank
Fotó: Visit Sopron

Izgalmas kerékpáros útvonal is vezet a Tómalom felé:

Széchenyi-birtok

Széchenyi Antal 1750 körül kezdte el  megépíttetni a kora klasszicizmus egyik legszebb mai emlékét, amely később a legnagyobb magyar, Széchenyi István otthonául is szolgált. Bár a jelenlegi felújítások miatt nem tudjuk megtekinteni a kastély belső tereit; az impozáns épületet körülölelő lenyűgöző parkot, valamint a mauzóleumot nem érdemes kihagyni, ha erre járunk. A kastélytól induló, 2600 méter hosszú kettős hársfasor szintén bakancslistás úti cél lehet. A magyar növénykultúra ezen világcsodáját még 1754-ben telepítették, eredetileg 645 darab fával, amelyekből jelenleg 450 darab, 16 méter magas, 1 méter törzsátmérőjű fát láthatunk. A hársfasor mellett a Széchenyi Múzeumvasutat is meglátogathatjuk, ahol pöfögő gőzmozdonyok csábítanak minket nosztalgiautazásra.

9485 Nagycenk, Kiscenki u. 7. | Weboldal | Facebook

blank
Kastély, a háttérben futó két hársfasorral. Fotó: Jenes András és Holló fotói (Facebook)

Fertődi Esterházy-kastély

Esterházy Fényes Miklós több mint 30 éven át építtette rezidenciáját, amely 1784-ben érte el végleges formáját, majd vált a korszak egyik fő kulturális központjává. Egykoron a magas rangú családok mellett Mária Terézia vendégeskedett a fényűző épületben, illetve Josepf Haydn élt és alkotott itt. Napjaink legnagyobb barokk kastélyához érve azonnal a magyar Versailles-be csöppenhetünk, ahol az ámulatba ejtő díszterem, zeneterem, operaház, kínai szoba, szalonok, kápolna és fogadószobák korhű bútorai repítenek minket vissza a XVIII. századba. Mindemellett az épület kiállításai – az Esterházy-képtár, Herendi-kiállítás, a  frissen restaurált műkincsek kamarakiállítása és a porcelánkabinet – teszi még kalandosabbá a kastélyban tett látogatásunkat.

9431 Fertőd, Joseph Haydn u. 2. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Esterházy-kastély Fertőd – Hivatalos (Facebook)

Fedezzétek fel a kastélyhoz tartozó mesebeli rózsakertet is:

Csíkos égererdő túra

Az ország egyik legrégebbi madárvártájától, a XIX. század végén épült Esterházy Madárvártából indul a majd 8 km-es túra, amely a Hany Istók tanösvényen vezet el minket a fokozottan védett égererdő felé. Ide érkezve vadregényes mesevilágban találhatjuk magunkat, ahol az öreg égerfák támasztógyökereikkel a lebegés illúzióját varázsolják szemeink elé. Utunk erdőségek és láprétek mellett halad el, ám ha a túránk vége felé letérünk egy kicsit a tanösvényről, akkor bepillantást nyerhetünk a gyurgyalagok élőhelyébe is.

blank
Fotó: Fertő Hanság Nemzeti Park