Külföldi zenei csemegék hazai tálalásban – A Honvéd Férfikar koncertje a BMC-ben

A Honvéd Férfikar egyedülálló műsorral készül a Budapest Music Centerben 2023. január 28-án tartandó hangversenyére Pad Zoltán vezényletével. A Magyar Rádió Énekkarának Liszt-díjas vezető karnagya különleges zeneszerzők nem mindennapi műveit válogatta össze erre az alkalomra. Pad Zoltánt a koncert előtt kérdeztük.

Fotó: Raffai Zsófia

Enharmónia címmel kerül sor a Honvéd Férfikarral közös koncertjére. Mit üzen ez a címválasztás?

Valójában arra utal a cím, hogy finn, svéd és francia zeneszerzők műveiből áll össze a műsor, ami egy nagyon különleges együttállás. Olyan művek szólalnak meg, amelyek a férfikari irodalom szerves részét képezik, de bemutatásukra itthon még nem minden esetben került sor.

Miért éppen ezekre a szerzőkre és művekre esett a választása?

Engem a különlegesebb dolgok érdekelnek. Fontos számomra, hogy itthon megmutathassak nagyon értékes alkotásokat, amelyek nincsenek repertoáron.

Szeretem a külföldi zenei különlegességeket hazahozni és a saját értékeinket mindenhol, ahol csak tudom, megismertetni.

Milyen szerepe van egy kórusnak, illetve kóruszenének a jövőben?

Én látom a helyét. Az emberi hang a legtermészetesebb hangszer, ami valaha felcsendült. Hihetetlenül sokszínű, nagyobb érzelemgazdagságot tud közvetíteni, mint bármelyik hangszer. Ezerféleképpen lehet megszólaltatni például egy hegedűt, de az énekhang őszinteségét, egyediségét és érzékletességét nem tudja utolérni. Mindehhez hozzájárul a szöveg, ami még egy dimenziót, réteget épít a zenére.

Milyen egy egynemű karral dolgozni? Miben más, mint egy vegyeskar?

Teljesen más. Ha csak a tenor szólam szerepét megnézzük: egy vegyeskarban a tenor belső szólam, míg egy férfikarnál, amilyen a Honvéd Férfikar is, a hangzás legteteje, ami jellemzően a dallamot hordozza.

Fotó: Papp Máté

Úgy tudom, ez lesz az első közös munkája a Honvéd Férfikarral.

Ebben a formában ez lesz az első alkalom. Vettünk már részt közösen feladatokban, de a teljes kórust még nem vezényeltem.

Sok énekest ismerek a kórusból, tudom, hogy magasan kvalifikált, kiváló kollégák, így nagyon várom ezt az időszakot, a próbákat és az előadást is.

A kórussal egyetértésben állt össze a műsor?

Egyöntetű támogatást kaptam Riederauer Richárd karigazgatótól és Szarka György menedzsertől. Azt gondolom, hogy ez egy különleges és szép este lesz.

Mit kap a hallgató, aki eljön erre a koncertre?

Azt remélem, hogy igazi élményt tudunk nyújtani. Olyan zenei kitekintést szeretnénk adni, olyan atmoszférát teremteni a hallgató számára, amit máshol nem kap meg. A zene, a szövegek és a férfihangok ereje együtt olyan különleges tapasztalás, ami izgalmas lehet.

Egy gazdaságilag nehéz helyzetben, ami hátrányosan érinti a kulturális intézményeket, együtteseket, ön optimista tud lenni?

Látok sok reménysugarat. Az biztos, hogy a kultúrára, a művészetre mindig szükség van, még a legszorongatottabb helyzetben is. Az az igény, az a vágy, hogy többek, jobbak legyünk, hogy egy kicsit magasabbra nézzünk, mint a mindennapi szükségleteink, az tesz minket emberré.

További információ a Honvéd Férfikar koncertjéről >>

A teljes interjú ITT olvasható.