Praktikus otthoni megoldások nagyobb vendégsereg esetén

A vendégvárás öröme tényleg utánozhatatlan. Látni az elégedett arcokat, hallgatni a nevetéseket, és tapasztalni azt az otthonos közeget, amit mi teremtettünk meg, nos, páratlan élmény. Viszont van a vendégek fogadásának egyetlen kevésbé kellemes része. Az előkészület. A jó hír az, hogy néhány praktikus és hatékony ötlet megvalósításával még a felkészülés is vadonatúj köntösbe öltöztethető.

Hova fér el a sok fogás?

Sokan gondolkodunk úgy, hogy ha vendégek jönnek hozzánk, akkor megpróbálunk kitenni magunkért. Akkor bizony olyan ételeket készítünk, amik az elképzeléseink szerint különlegesek, amik láttán eléggé valószínű az öröm. Igen ám, de azért ez nem kevés időt, illetve nagyon is sok helyet igényel. De vajon egy átlagos hétköznapra tervezett asztalon elfér egymás mellett ennyi minden? Ha a leves terítékét le is vesszük, akkor is, a főfogások, a hozzájuk tálalt szószok, saláták, valamint az üdítők esélytelen, hogy egy kisebb asztalon kényelmesen megférjenek egymás mellett úgy, hogy közben persze még az étkezés zavartalanságát se veszélyeztesse semmilyen diszkomfortot idéző körülmény.

Első pillantásra ez bizony megoldhatatlan helyzetnek tűnik. A piknikezés pedig nagy valószínűség szerint nem játszik, mint teres, de cseppet sem praktikus forgatókönyv. Még jó, hogy a fa étkezőasztal egy csapással elsöpörheti az összes gondterhes aggodalmat. Mert a felülete hatalmas, mert mellé ülni jó érzés, mert mindent elbír, stramm, stabil, nem inog, mert stílusos és mert könnyedén beszerezhető.

Akár még összecsukható, kihúzható modell vásárlásán is célszerű elgondolkodni, mert így tulajdonképpen egy olyan asztallal bővülhet a meghitt otthoni környezet, ami vendégsereg érkezésekor pillanatok alatt alkalmassá varázsolható a fogadás tálalására. Ezek után jöhetnek a poharak, az evőeszközök és a tányérok, a tálakban a főfogások, a merőkanalak és szalvéták, hiszen esélytelen a túlzsúfoltság.

Hol fér el annyi alapanyag?

A helyhiányból fakadó dilemmák második leggyakoribb formája ez, amiben az a legfőbb gond, hogy az alapanyagokat hol tartsuk addig, amíg el nem jön a főzés-sütés ideje? A húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök nagy mennyiségben szobahőmérsékleten nem tárolhatóak. A fagyasztás sem jöhet mindig szóba, mert igen, van ami simán jégre rakható, de akad, ami nem. A megoldás egy pazar paraméterekkel megáldott kerti fészer beszerzése és felállítása. Mindegy alapvetően, hogy fa vagy fém szerkezetes típusról beszélünk. A lényeg, hogy ez, a pillanatok alatt felállítható helyiség ideális „spájz”, ahova minden bepakolható. A zsugorfóliában szorongó ásványvizek, üdítők, a rekeszes sörök, a karton borok és minden egyéb, amire a későbbiekben szükség lehet a megvendégelés folyamatában.

Ez azért annyira kezes ötlet, mert így a rengeteg alapanyag nem bent foglalja a helyet, nem a konyhában vagy a kamrában kell kerülgetni őket, hanem tisztes távolságban elhelyezhetőek. Télen pedig tulajdonképpen hűtőközegként is funkcionálhat, aminek köszönhetően még azok az összetevők is kiköltöztethetőek, amik amúgy csak hűtőszekrényben érzik jól magukat.

Ha az ember belegondol, egy ilyen fészer kialakítása tulajdonképpen befektetés a jövőbe. Lesz hely tárolni az akciók idején megvásárolt tárgyakat, lehet növelni a beszerzési mennyiséget egy árzuhanás során, így pedig pénzt spórol az ember a családi kasszának. Ez a készlethiányok és ársapkás termékek világában kiemelkedően fontos, hiszen minden egyes nagybevásárlás húsba vágó élmény lehet, ha nem figyelünk oda. A kerti fészer tehát egyfajta trezorként is funkcionálhat, ahol azonban nem pénzt vagy aranyat, hanem jó áron vett háztartási termékeket és tartós élelmiszereket tárolhatunk.