A legendás budapesti mozik története: 5 egykor csillogó filmszínház a fővárosban

Noha Budapesten ma is számos, békebeli hangulatot árasztó mozi közül válogathatunk, a bensőséges Tabántól a fényűző Uránián át a különleges Corvinig, a rendszerváltást követő társadalmi változások, a videotékák és a plázák megjelenése helyrehozhatatlan károkat okozott a fővárosi filmszínházakban. A budapesti mozik első virágkora az 1910-es évekre tehető, de még a 80-as években is 80 különböző intézménybe lehetett jegyet váltani.

Átrium Mozi

A 30-as évek első felében a Margit körút leginkább egy vidéki kisváros főutcájához hasonlított, ám egy ‘34-ben hozott adórendelet hatására az egyszintes épületek csakhamar sokemeletes bérházaknak adták át a helyüket. Ezek egyike a Kozma Lajos tervei alapján felhúzott, modern szellemben fogant Átrium-ház, melynek alsó két szintjén került kialakításra az art deco és a Bauhaus hatásait mutató Átrium Mozi. Az épületet a II. világháborúban több bombatalálat is érte, a mozi előterében pedig Budapest ostromakor ideiglenes mészárszék működött. Az 1947-ben újranyitott filmpalota 1990-ben még átesett egy nagyobb ráncfelvarráson, ám 2001-ben őt is utolérte a vég, egy évtizedre bezárt (az utolsó előadás Török Ferenc Moszkva tere volt), hogy aztán 2012-ben Átrium Színházként nyissa újra kapuit.

1024 Budapest, Margit körút 55.

Fotó: Derzsi Elekes Andor

Flórián Mozi

A Szentendrei utat az Árpád híddal összekötő felüljáró mellett álló, szecessziós stílusú Flórián tér 3. nemcsak Óbuda egyik legszebb lakóháza, de egyben a városrész egyik legrégibb alapítású mozijának otthona is. Vagyis csak volt, hiszen az 1913-ban megnyitott, később Felszabadulásra keresztelt Flórián mozi a közeli EuroCenter bevásárlóközpont multiplexének megnyitása évében, 2000-ben végleg bezárt. A közelmúltban még a legfrissebb bemutatók plakátjaival díszített előcsarnok és a 653 fős befogadóképességű nézőtér hosszú évekre a csend fátylába burkolózott, mígnem aztán a III. kerületi önkormányzat új funkciót talált az egykori filmszínháznak, és egy alapos felújítás után, 2015-ben átadta az Óbudai Danubia Zenekarnak.

1033 Budapest, Flórián tér 3.

Fotó: Fortepan/FŐFOTÓ

Lloyd Mozi

A Duna Park-házat is jegyző sztárépítész duó, Domány Ferenc és Hofstätter Béla nevéhez fűződik az 1937-ben átadott Lloyd Mozi, mely az általuk tervezett kettős bérház közös udvarán foglalt helyet. Szép időben a közönség akár a szabad ég alatt is élvezhette a legújabb mozgóképes alkotásokat, hiszen az 500 fős kapacitású, Bauhausos kialakítású Lloyd egyike volt a kevés, nyitható tetejű nézőtérrel büszkélkedő filmszínháznak. Az időközben több névcserén is átesett Odeon Lloyd befogadóképessége az ezredfordulóra alig 100 főre csökkent, 2012 nyarán pedig mindörökre beadta a kulcsot – helyén jelenleg a Budapest Jazz Club üzemel.

1136 Budapest, Hollán Ernő utca 7.

blank
Fotó: Livvyfan

Alfa Mozi

Egykoron lovak tanyáztak benne, később pattogatott kukorica szaga hatotta át falait, ma pedig iskolások tömegei keresik fel nap mint nap. A klasszicista stílusú, robusztus épület eredetileg a szomszédos Ludovika Akadémia fedett lovardájaként látta meg a napvilágot 1836 tájékán, aztán a tisztképzés beszüntetését követően 1958-ban Alfa Mozi néven vált városszerte ismertté. Habár 30×65 méteres alapterületével, 18 méteres belmagasságával és 1000 fő feletti befogadóképességével az egyik legnagyobb fővárosi mozinak számított, sorsa elől nem tudott elmenekülni: 1990-ben végleg lekapcsolták a vetítőgépet, ‘96 óta pedig a Természettudományi Múzeum tárlatának szolgál otthonául.

1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.

Híradó Filmszínház

A New York-palota szomszédságában 1898-ban felhúzott, eklektikus stílusú bérház földszintjén működő Kittner étterem átépítésével, 1939-ben nyitott meg a Híradó Filmszínház, amely egészen 1979-ig nyújtott betekintést a filmhíradók, világhíradók, sporthíradók, rövid-, dokumentum-, rajz- és bábfilmek világába, onnantól kezdve pedig mint rendes, nagyjátékfilmeket vetítő mozi folytatta pályafutását egészen 2000-es bezárásáig – ma Horizont Café néven kiváló brunchozó működik falai között. Figyelemre méltó a köríves előtető, valamint a nagyvászon két oldalán húzódó Kovács Margit-féle kerámia-domborművek.

1073 Budapest, Erzsébet körút 13.

blank
Fotó: Fortepan/Bojár Sándor