Csodálatos kastély bújik meg a ritkán látogatott magyar kisvárosban

Az ország északkeleti részében, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 10 ezer fős kisvárosában felújított barokk kastélyra bukkanhatnak a kirándulók. Az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély hazánk kiemelkedő építészeti értékei közé tartozik és egy rövid szünetet követően most ismét látogatható.

Cikkünket utoljára 2023. augusztus 11-én frissítettük.
Fotó: Edelényi Kastélysziget Facebook

Egy mesébe illő kastély tervező nélkül

A Bükk-hegység és az Aggteleki Nemzeti Park között található térség fő attrakciójának számító kastélyt Jean-François L’Huillier, a Habsburg hadsereg főtisztje építtette, akinek II. Rákóczi Ferenc adományozta a Bódva-folyó által körülölelt szigeten elterülő birtokot 1700-ban.

A nagyszabású építkezés 1716-ban vette kezdetét, arra azonban a mai napig nem derült fény, hogy ki tervezte az egyedi épületegyüttest. Az elhúzódó munkálatok miatt L’Huillier már nem élvezhette ki magyarországi kastélyának pompáját, a gróf halála után viszont özvegye, Marie-Madeleine de Saint-Croix befejezte az impozáns épületet, ami így 1730-ra készült el.

Fotó: Edelényi Kastélysziget Facebook

Jean-François L’Huillier unokája, Ludmilla és férje, Esterházy István gróf jelentős átalakításokat végeztek a kastélyon, megbízták például Lieb Ferenc vándorfestőt hat szoba kifestésével. Így születtek meg 1770-re az ország legnagyobb összefüggő rokokó falfestményei. Ludmilla fia azonban örökösök nélkül hunyt el, ami miatt a birtok és a kastély 1820-ban az állam tulajdonába került.

blank
Fotó: Edelényi Kastélysziget Facebook

Pusztulásnak indult az impozáns kastély

A L’Huillier-Coburg-kastély nevében rejlő második családnév a német Szász-Coburg-Gotha hercegi családra utal, amely 1831-ben vásárolta meg az edelényi birodalmat. A Coburgok ideje alatt az egykor patinás kastély lassú pusztulásnak indult, és az épületegyüttest körülölelő parkot sem gondozták megfelelően.

A Coburg-korszak után sem várt túl fényes jövő a kastélyra, ugyanis hiába került a birtok ismét – immár végleg – az állam tulajdonába, mind a második világháború, mind a kommunista rezsim komoly károkat okozott az épületen. Így történhetett meg, hogy néhány, falképekkel díszített helyiségben tyúkokat tartottak, eltüntették a kastély neobarokk díszítéseit, és súlyos beázások tették tönkre a tetőt, az ereszt és a párkányokat.

blank
Fotó: Edelényi Kastélysziget Facebook

Újra tündököl az ország legnagyobb barokk kastélya

A várva várt újjászületésre egészen 2009-ig kellett várni, amikor is elkezdődhetett a régi pompa visszaállítása. Az ötéves rekonstrukció után az ország legnagyobb barokk kastélya, új nevén az Edelényi Kastélysziget, ma már izgalmas kiállításokkal, programokkal és nem mellesleg mesébe illő miliővel fogadja látogatóit.

blank
Fotó: Edelényi Kastélysziget Facebook

A varázslatos kastély állandó kiállítása bemutatja az érdeklődőknek Lieb Ferenc felvidéki vándorfestő edelényi napjait, miközben végigvezeti őket az épületegyüttes számos, gyönyörűen rekonstruált helyiségén. Emellett több gyűjteményi kiállítás is színesíti a programpalettát, az Egy szoknya, egy nadrág… egy kastély! című tárlat például 20. századi enteriőrökkel és filmplakátokkal hívja kastélybéli játékra a látogatókat.

blank
Fotó: Edelényi Kastélysziget Facebook
Edelényi Kastélysziget

3780 Edelény, Borsodi út 7.
edeleny-kastely.hu
Felnőtt jegyár: 3000 Ft

Olvasd el a Békéscsaba határában megbújó grófi romkastély izgalmas történetét is: