5 eldugott kert és park Budapesten, ahova szívesen kuckózunk be könyvvel a kezünkben

Mindenki szeret egy kis időre maga lenni, a világ szeme, a város zaja elől egy könyvvel a kezében menedéket találni. Ajánlónkban azonban nemcsak 5 titkos, olvasáshoz kitűnő kertet és parkot ajánlunk, de hozzáillő olvasmányt is.

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

A Hősök terétől egy karnyújtásnyira, mindössze néhány percnyi sétára, egy Andrássy úti villában találjuk a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumot és az azt körbeölelő keleti hangulatú kertet. A villa körül kialakított kert a múzeum 1919-es alapítása óta valódi kuriózum és mind a mai napig hangulatos programok otthona. Az ingyenesen látogatható zöld oázist hétfő kivételével bármikor látogathatjuk, a keleti nyugalmat a kínai holdkapu, keleti növények, hindu, kínai és japán szobrok, illetve relikviák szolgáltatják. Az aktuális nyitvatartásról érdemes a múzeum honlapján tájékozódni.

Ajánlott könyv | Murakami Haruki: Hallgasd ​a szél dalát!/Flipper, 1973

1062 Budapest, Andrássy út 103.

Kertek és parkok Budapesten
Fotó: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Facebook-oldala

Janikovszky Éva park

A Janikovszky Évának dedikált parkot egy foghíjtelken, Belső-Erzsébetvárosban alakították ki 2019-ben. A terebélyes fák árnyékával és számtalan innovatív, az ide érkezők kényelmét szolgáló újítással rendelkező pihenőparknál pedig nincs is tökéletesebb, ha csendre, nyugalomra és énidőre vágynánk. A VII. kerület zöldtől kicsattanó ékszerdobozában fejünk fölé boruló lombkoronákkal, lábunk előtt kanyargó sétánnyal, melyet mediterrán növények szegélyeznek, pihenést szolgáló ergonomikus padokkal, párakapuval és szökőkúttal töltekezhetünk. A park minden nap este 9 óráig látogatható.

Ajánlott könyv | Janikovszky Éva: Ájlávjú

1072 Budapest, Klauzál tér 3.

Parkok és kertek Budapesten
Fotó: szineserzsebetvaros.hu

Szenes Hanna park

A VII. kerületi Rózsa utca és Jósika utca kereszteződése által határolt kis zöld zugban akácfák és padok hívogatnak csendesen, hogy könyvvel a kezünkben helyet foglaljunk az apró, de annál nélkülözhetetlenebb Szenes Hanna parkban. A névadó hősnő, Szenes Hanna magyar költőnőként és II. világháborús brit ejtőernyősként mindössze 23 évesen vonult be a történelembe nem mindennapi bátorságával. Emlékét pedig nemcsak a parkban elhelyezett, idézettel ellátott kő, de Kolodko Mihály őt ábrázoló bronz miniszobra is őrzi.

Ajánlott könyv | Kate Quinn: A vadásznő

1077 Budapest, Rózsa utca és Jósika utca kereszteződés

Budapest legszebb parkjai
Fotó: László Orsolya

Jókai-kert Természetvédelmi Terület

Valóságos svábhegyi tündérkert a Költő utcai Jókai-kert, melyet nem más, mint maga Jókai Mór írónk varázsolt szívvel és szenvedéllyel erdőségből igazi gyümölcsöző édenkertté. Az író az Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán regényekért kapott honoráriumból vásárolta az elhagyott bányaterületet. Mára a Duna-Ipoly Nemzeti Park központjaként működő természetvédelmi terület, ahol az író által gondosan válogatott fák lombjai alatt, azok törzsének dőlve pihenhetünk egy keveset. A kert szabadon megtekinthető a nyitvatartási időben, de a nemzeti park tematikus programjainak keretében is felfedezhetjük.

Ajánlott könyv | Hamvas Béla: A bor filozófiája

1121 Budapest Költő u.

Budapest titkos kertek
Fotó: Jókai-kert Természetvédelmi Terület Facebook-oldala

Széchenyi-emlékmű és -kilátó alatti park

A Széchenyi-hegy oldalában találjuk Budapest XII. kerületének egyik kevéssé ismert látványosságát, a Széchenyi-emlékművet és -kilátót. Az eredetileg a Városliget bejáratát díszítő kút 1898-ban került mostani helyére, a Svábhegyre, ahol azóta kilátóként funkcionál. A fogaskerekű és a Gyermekvasút megállójától is alig néhány percnyi sétára található emlékmű kiváló erdei pihenőpont, az alatta húzódó park csendes fenyőliget, ahol igazán jó megpihenni a madárcsicsergés és egy könyv társaságában.

Ajánlott könyv | Cheryl Strayed: Vadon

1121 Budapest, Széchenyi-emlék út 12.

Szép parkok budapesten
Fotó: László Orsolya