8 színházi előadás februárban, amit nem érdemes kihagyni

Tudjuk és átérezzük, a téli hidegben nem könnyű rávennie magát az embernek, hogy estefelé kimozduljon az otthon fűtött melegéből. Mutatunk nyolc olyan izgalmas színházi előadást – a kortárs tánctól a színházi műhelyig –, amiért bizton állíthatjuk, hogy megéri útnak indulni.

A vigéc

Páskándi Géza A vigéc című zord bohózata nemzeti megmaradásunkról, hagyományaink, értékeink megőrzéséről szól. Az abszurdoid középpontjában egy család áll. Köznapi életüket egy jövevény, egy kereskedelmi utazó, egy háztartási gépekkel házaló vigéc zavarja meg. Ez a zsugorított Mefisztó a jobb élet reményéért cserébe nagy árat kér tőlük. Anyanyelvük, történelmük és kultúrájuk elfelejtését. A dráma pillanatkép történelmi létünk képtelenségéről. Páskándi darabjának időszerűsége aligha kétséges, ízig-vérig mai, sokat merít a commedia dell’arte hagyományaiból.

Sz.: Csuka János, Kovács J. István, Szamosvári Gyöngyvér, Bódi Beáta, Téglás Márton

R.: Bucz Hunor

2022. február 17., 18. 19:00, Térszínház

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Aziskoláját!

Közösségi előadás az iskola világáról, a magyar iskolarendszerről pedagógusok személyes történetei alapján. Milyen ma Magyarországon pedagógusnak lenni? Egyáltalán: miért választották ezt a hivatást? Melyek azok a pillanatok, amelyekért érdemes csinálni? Mikor érzik azt, hogy falakba ütköznek? Az előadás és a történet főszereplői pedagógusok. A hétköznapi és a színpadi valóságban egyaránt. Személyes történeteikből a kollektív alkotás során közösségi történet születik, a megtörtént események láncolata fikcióvá válik. A MU Színház és a Káva Kulturális Műhely olykor szívszorító, máskor keserédes vagy épp groteszk humorú előadását ajánljuk mindenkinek, aki valaha járt iskolába!

R.: Sereglei András

2022. február 19., 25. 19:00, MU Színház

Érintés paradoxon

Az Artus – Goda Gábor Társulata új előadása, az Érintés Paradoxon legközelebb 2022. február 28-án este 7-kor látható a Nemzeti Táncszínházban. „Az érintés maga a kettőnk közti tér. Fuga a csempék között. Elválaszt vagy összeköt? Ami elválaszt, az összeköt. Ami összeköt, az elválaszt. Elválaszt és összeköt. A fugában találkozunk. Az érintés parányi méretű helye, tere = egy tágas mező, ahol találkozhatunk, ahol megtörténhetünk… Az előadás műfaja: Artus. A mozdulatok, a szavak, az akciók, a képek, a zene mind egyetlen és közös irányba mutatnak: belülre, középre – amerre haladva talán érintettekké válhatunk.” (Goda Gábor)

Koreográfus: Goda Gábor

2022. február 28. 19:00, Nemzeti Táncszínház Nagyterem

blank

Forces

Február végén egy fiatal belga formáció nagy sikerű táncelőadását mutatja be a Trafó. A Forces egy futurisztikus, magával ragadó rituálé, melyben három nőalak kalauzol minket az elemi és technikai erők forgószelébe. Az alkotók (Leslie Mannès koreográfus és táncos, Thomas Turine zeneszerző és Vincent Lemaître fénytervező) teljes szimbiózisában egy olyan hipnotikus, állandó feszültséggel átitatott koreográfiai kavalkád alakul ki, amely az örökösen változásban lévő testre és a belőle áradó életenergiára fókuszál. A koreográfia 2020-ban elnyerte a Maeterlinck-díjat, amelyet belga kritikusok ítélnek oda évről évre az évad legkiemelkedőbb táncelőadásának.

Koreográfus: Leslie Mannès

2022. február 25., 26. 20:00, Trafó

blank

Kérész művek 69. – Öleld át a tigrist!

A Freeszfe és az Artus közös előadása

Goda Gábor januárban tartott beavató színházi műhelyt a Freeszfe „Színház és performansz” osztály öt hallgatójának. Ennek a műhelymunkának kifutása, hogy a hallgatók élesben, egy Kérész Művek-előadás létrehozása és bemutatása során alkalmazhatják a tanultakat. Az alkotó-előadói csapat így részben a Freeszfe hallgatóiból, részben az Artus társulatának tapasztalt művészeiből áll össze. Az esti előadás témája a műhelymunka során alakul ki, figyelembe véve a hallgatók és a társulat érdeklődési metszéspontjait, mely személyes és társadalmi érzékenységükre épít. Így minden Kérész Művek egyszerre premier és darabtemetés, előadás először és utoljára.

2022. február 1. 20:00, Artus Stúdió

blank

Lady Chatterley szeretője

1928-ban, egy firenzei magánnyomdában jelent meg D. H. Lawrence hírhedt botránykönyve, az Egyesült Királyságban majd 40 évig a tiltott könyvek listáján szereplő Lady Chatterley szeretője. A regény több szempontból is nagy port kavart, hiszen D. H. Lawrence kendőzetlenül ábrázolta benne a szexualitást, a legnagyobb felháborodást mégis az váltotta ki, hogy a könyv központi témája egy munkásosztálybeli férfi és egy arisztokrata származású férjes asszony titkos szerelme. 2022-ben, Budapesten a Dollár Papa Gyermekei társulatának izgalmas modern tolmácsolásában, Ördög Tamás rendezésében láthatja a közönség ezt az érzelmes és érzékletes előadást.

Sz.: Kiss-Végh Emőke, Schmied Zoltán, Ördög Tamás, Rába Roland, Szabó Zoltán, Földi Ádám

R.: Ördög Tamás

2022. február 7., 21. 19:00, Trafó

blank

Set Your Mind Free

Anton Lachky másodszor koreografált a Közép-Európa Táncszínház társulatának. A mostani alkalommal az elme szabadságáról, teremtő erejéről kapunk ízelítőt az est folyamán. Lachky világa a képzelet határtalansága, amely porrá zúzza a béklyókat, felszabadítja a gondolatokat, a testet pedig vérpezsdítő tempóban hajszolja a katarzis felé. Elmerülünk egy olyan élményben, ahol eltűnnek a határok, feloldódnak a korlátok. A külvilág zaja elnémul, átadja helyét a képzeletnek, amit már nem kell magyarázni, mert mindenkiben elindul a kémia. Az előadás a Trafó Kortárs Művészetek Háza támogatásával jött létre.

Koreográfus: Anton Lachky

2022. február 17. 20:00, Trafó, Nagyterem

blank
Fotó: Dusa Gábor

Csokonai Lili – Tizenhét hattyúk

Esterházy Péter formabontó és új formákat teremtő remekműve egy nehéz sorsú lány monológja az 1980-as évekből, klasszikus barokk nyelven elmesélve. Csokonai Lili, a szerző alteregója s egyben a történet címszereplője felidézi boldogtalan gyermek- és ifjúkorát, árvaságát, szerelembe, majd teherbe esését, abortuszát, egy nős férfivel való viszonyát, de a sok szomorúság dacára mégis valami csodálatos életigenlés, élni akarás sugárzik a személyiségéből. Főleg azok után, hogy felfedezi a saját értékeit, s ráébred a lelki és a testi szenvedélyek varázslatos természetére.

Sz.: Péteri Lilla

R.: Cserhalmi György

2022. február 4., 5. 19:30, Pesti Magyar Színház

blank