5 letehetetlen könyv, ha belekóstolnál a kortárs magyar irodalomba

A klasszikus magyar irodalom híres szerzőivel és műveikkel már iskolában megismerkedtünk, a kortárs írók és könyveik pedig szintén maximálisan megérdemlik ugyanezt a figyelmet. Ha szívesen kikapcsolódnál egy jó könyv társaságában, válogass az elmúlt évek legsikeresebb magyar regényei közül!

Dragomán György: A fehér király

A regény ugyan egy elképzelt diktatúrában játszódik valahol az 1980-as évek Kelet-Európájában, a cselekmények erős párhuzamot mutatnak a hetvenes és nyolcvanas évek Romániájával. A történetet egy tizenéves kisfiú szemein keresztül ismerhetjük meg, akinek túl hamar kell felnőnie: édesapját szeme láttára hurcolják el egy munkatárborba, aminek következtében számos családi titokra derül fény. A diktatúra szépen lassan beférkőzik az élet minden területére: családokat szakít szét, újraírja az iskolai életet és folyamatos bizonytalanságban tartja az embereket. A gyermeki naivitásnak hála a főhősnek sikerül a végtelenül reménytelen időszakban és a kegyetlen elnyomás éveiben is megtalálni azokat az örömöket, amiket a felnőttek már rég elfelejtettek.

Magvető Kiadó

Grecsó Krisztián: Vera

A szerző 2019-es regénye Szegedre, az 1980-as évekbe kalauzolja el az olvasót, ahol a kamaszkor küszöbén álló Vera életébe nyerhetünk betekintést. A lány az általános iskola negyedik osztályát tapossa, és mindene megvan, amiről egy kiskamasz álmodhat: az apukájának tiszteletteljes munkája van, anyukája rengeteg szeretettel halmozza el, ő pedig legjobb barátnőjével játszva tölti a szabadidejét. Élete azonban pár hét alatt teljesen felfordul: az otthoni idillbe közbeszól egy szörnyű tragédia, a legjobb barátnője váratlanul hátat fordít neki, és megjelenik egy új fiú, aki iránt a lány számára addig ismeretlen érzéseket kezd táplálni. A történet előrehaladtával egyre több családi titokra derül fény, és Verának hamar szembesülnie kell a kemény felnőttlét nehézségeivel.

Magvető Kiadó

Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Fábián Janka legújabb regénye visszarepít a XIX. századi Balatonfüredre, ahol két fiatal lány életének alakulását követheti nyomon az olvasó a reformkorra jellemző pezsgő mindennapok forgatagában. Györöky Kálmán egyedül, sajátos módszerekkel neveli kislányát, Ilkát a füredi domboldal egyik villájában, akire a helybéliek ferde szemmel néznek a kor elvárásainak nem megfelelő neveltetése miatt. A talpraesett Ilka mégis szoros barátságot köt Balatonfüred egyik legnagyobb presztízsű családjának lányával, a néhány évvel idősebb Krisztinával.

Libri Könyvkiadó

Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

A szerző első regénye öt különálló fejezetre tagolható, amik más időben és más helyen történő eseményekről szólnak: többek között elutazhatunk 1986-ba egy vidéki tüdőszanatóriumba, 1956. október 26-ára egy kisvárosi forradalmi tüntetésre, majd az utolsó fejezetben a jelenbe repülünk, ahol szépen lassan összeállnak a különböző történetek. Az óriási sikernek örvendő könyv nemcsak személyes történeteket mesél el, hanem ennél sokkal univerzálisabb témát is boncolgat: a bennünk rejlő, kihagyott lehetőségeket, a felnőttkorba lépés előtti toporgást és az elkerülhetetlen öregedéstől való félelmet.

Magvető Kiadó

Halász Rita: Mély levegő

„Kivel éltem eddig? Ki vagyok én, hogy ennyi ideig éltem vele?” – teszi fel a történet narrátora, Vera a kérdést, aki egy bántalmazó és mérgező kapcsolatban él férjével, akivel két kisgyereküket nevelik. A harmincas évei elején járó nő fojtogatva érzi magát az érzelmi manipulációk kereszttüzében, de mégsem meri meghozni a döntést, hogy otthagyja férjét és új életet kezdjen. A párkapcsolati erőszak egyre többet taglalt téma a köztudatban, az írónő pedig ítélkezés és szépítés nélkül meséli el a két fiatal történetét, bemutatva mindkettőjük hibáit és gyengeségeit, valamint azt a lelki tipródást, amin Verának keresztül kell mennie annak érdekében, hogy újra vehessen egy felszabadító, mély levegőt.

Jelenkor Kiadó