Zugló 9 rejtett kincse, ami miatt érdemes a kertvárosba látogatni

Ha Zugló környékén járunk, akkor mindenképp érdemes bebarangolnunk az ott lakók kedvenc helyeit, és megkóstolnunk a legjobb helyi ízeket. Van itt minden, a nyugalom szigetétől kezdve a termálfürdőn át a delikátboltig: a XIV. kerületben mindenki találhat magának kellemes elfoglaltságot.

breadpit

A Szugló utcai breadpit ugyan csak idén júliusban nyitotta meg kapuit, de mókás neve miatt a kezdetek óta sokan kíváncsiak a helyben sütött kínálatra. A breadpit nem okoz csalódást: péksüteményei isteniek és mindig frissek. Nyáron az üzlet udvarában kialakított kerthelyiségben, télen pedig a hatalmas panorámaablakokban üldögélve kóstolhatjátok meg az ízletes pékárukat vagy szendvicseket, kávékülönlegességek társaságában. A minőségre biztosíték, hogy sok vásárló egészen messziről érkezik azért, hogy itt vásárolhasson kenyeret és péksüteményeket.

1141 Budapest, Szugló utca 160/a

Fotó: breadpit Facebook

ZUG – Zuglói Közösségi Kert

Kilenc évvel ezelőtt néhány zuglói lakos úgy döntött, hogy szeretnének létrehozni egy közösségi kertet a kerületben, amelynek elkészítésében bárki önkéntesen segíthet. A ZUG Kert első számú célja egy olyan városi zöldterület kialakítása volt, ahol a kertészkedés szerelmesei zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket termeszthetnek saját maguk számára. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy a kertészkedés közösségi élménnyé alakult, az önkéntes tagok pedig különböző programokat és találkozókat szerveznek a kertekben.

1144 Budapest, Zsálya utca

blank
Fotó: ZUG – Zuglói Közösségi Kert Facebook

A KERT bisztró

Nyáron kerthelyiséggel, télen pedig meghitt hangulatú télikerttel vár titeket a Zugló szívében található KERT bisztró. Az étterem menüje évente többször is megújul, de minden évszakban megtalálhatóak a kínálatban a nemzetközi konyha remekei. Borkínálatukban főként hazai pincészetek termékeiből válogathatunk, a kis családi bormanufaktúrák mellett. A kerthelyiség fedett és fűtött, így télen is élvezhetjük a természet közelségét egy forró italt kortyolgatva, de érdemes bent is körülnézni, hiszen minden évben lélegzetelállító karácsonyi dekorációval készülnek.

1146 Budapest, Thököly út 57/b

blank
Fotó: a KERT bisztró Facebook

Van Boris Borbár

A zuglói Erzsébet királyné útjának egyik üde színfoltja a Van Boris Borbár, ahol a különleges, gyakran változó borkínálat mellé isteni szalámikat és sajttálat is fogyaszthattok. Az üzletvezetők nem titkolt célja az volt a borlap összeállításakor, hogy a kevésbé ismert pincészeteket is megismertessék és megkedveltessék a vendégeikkel. Ez pedig sikerült nekik, hiszen a helyben szervezett borkóstolók minden alkalommal nagy sikert aratnak. Emellett havi rendszerességgel tartanak vasárnapi pezsgős brunchot, a folyékony kenyér kedvelőinek pedig magyar kézműves sörökkel kedveskednek.

1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 65.

blank
Fotó: Van Boris Facebook

Paskál Gyógy- és Strandfürdő

Budapest legfiatalabb fürdője 1989-ben nyitotta meg kapuit, azóta pedig számtalan átalakításon átesett az évek során. A fejlesztéseknek köszönhetően a Paskál Gyógy- és Strandfürdő minden évszakban nyitva áll a termálvíz kedvelői számára. A kinti fedett medencék még a téli mínuszokban is látogathatók, ami igazán különleges élményt nyújt, főleg akkor, ha pont hóesésben érkeztek. A fürdőben gyermekmedence, úszómedence és több szauna is helyet kapott, így az egész család számára egész napos program lehet a fürdőzés.

1149 Budapest, Egressy út 178/F

blank
Fotó: paskalfurdo.hu

Peter’s Pasta

A XIV. kerület a mediterrán konyha szerelmeseinek is kedvez, mégpedig a Fogarasi út 190. szám alatt nyílt olasz streetfood-tésztázóval. A Peter’s Pasta ételek szempontjából igazán sokoldalú, ugyanis a változatos tészták és levesek mellett november vége óta újra rendelhető tőlük sokak kedvence, a töltött káposzta és a kocsonya is. Minden fogást friss, minőségi alapanyagokból, a tésztákat pedig hagyományos és gluténmentes változatban is elkészítik. Akár helyben, akár házhoz szállítással kóstolod meg az ételeiket, tuti nem fogsz csalódni.

1141 Budapest, Fogarasi út 190.

blank
Fotó: Peter’s Pasta Facebook

Mackók szobor

Meglepően sok helyen találhatunk medveszobrokat a fővárosban, így nem is csoda, hogy még Zuglóban is megbújik egy igazán kedves alkotás. Az alumínium fán mászó barátságos medvebocsok olyannyira elbújtak, hogy sokan még a kerületben sem tudnak a létezéséről. A szobrot Kiss Kovács Gyula készítette el 1957-ben és a Torontál utca mögötti parkban helyezték el, azóta is ott található meg, eldugottságának köszönhetően teljesen sértetlenül.

1146 Budapest, Torontál utca 54.

Essence Delicates

Három villamos találkozásánál, a Nagy Lajos király útján is megbújik egy különleges kis üzlet. Az Essence Delicatesben nincs olyan finomság, ami ne lenne megtalálható, de a delikátbolt egyszerre szolgál baráti találkozók helyszíneként is. A kínálat szinte kimeríthetetlen: olasz tészták, sonkák, paradicsomszószok és minőségi, egyedi pörkölésű kávék, de még helyben készült házi desszertek is helyet kaptak a kedves és hangulatos boltocska polcain, távol a belváros zajától.

1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 181.

blank
Fotó: Essence Delicates Facebook

Japánkert

A XIV. kerületi Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola udvarán bújik meg hazánk első japán kertje. A legenda szerint az 1931-ben még a japán császári család tagja: Takamatsu herceg és felesége is meglátogatta a csodálatos növényvilággal büszkélkedő kertet, ami annyira megtetszett neki, hogy több növényt is ajándékozott az iskolának. Ezek közül néhány még ma is megtekinthető a 3000 négyzetméteres területen. A kert igazi nyugalom szigete, így ottlétünkkor érdemes hátrahagyni a mindennapi gondokat és csak élvezni a békét.

1149 Budapest, Kövér Lajos utca 1.

blank
Fotó: Scheffer János / zuglo.hu

Ha kíváncsiak vagytok Zugló további rejtett kincseire, akkor olvassátok el alábbi cikkünket, amelyben a kerület elit villanegyedébe kalauzolunk el: