7 bájos maciszobor Budapesten, ami végigkalauzol a város eldugott részein

Budapest utcáin sétálva tény és való, nem az első dolgunk, hogy medvék és bocsok után kutassunk, a város mégis megadja nekünk a lehetőséget, hogy a nyomukra bukkanjunk: ezúttal 7 maciszobor jelentkezik be Budapest utcáiról, parkjaiból, fák alól, tó mellől és falfelületről.

Mr. Bean plüssmackója

A belváros szívében, a Harmincad utca 6. szám alatt találjuk az egykori brit nagykövetség épületét, ahol korábban nem kevesebb, mint 72 éven át működött az Egyesült Királyság budapesti kirendeltsége. 2020 novemberében, pontosan egy évvel ezelőtt azonban az üres épület falán új élet fakadt, hiszen ekkor költözött ide Mr. Bean legjobb barátja, semmivel sem összetéveszthető plüssmackója, Teddy bronzszoborba öntött mása. Az V. kerületben található alkotás természetesen Kolodko Mihály munkáját dicséri, és bízunk benne, hogy a nagyobb hideg beálltával a nagykövetség egykori épületének rendjét és békéjét őrző Teddyt ismét apró, kötött sálba öltöztetik majd.

1051 Budapest, Harmincad utca 6.

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Fára mászó medvebocsok

Valóságos kihívás megtalálni, de mindenképp érdemes a Városliget mögötti, Torontál utcai játszótér közvetlen közelében megbújó fára mászó medvebocsok keresésére indulni. A térkép jelölésével ellentétben, a köznyelvben is inkább macis játszótérként elhíresült helyet a Thököly út és Torontál utcai házak között találjuk. A pajkos, alumínium faágakon csüngő medvebocsok Kiss Kovács Gyula munkája nyomán születtek, és köszönhetően rejtettségüknek, egyedül a bocsok kissé kopott orra árulkodik arról, hogy az itt élő gyerekek szívesen himbálóznak együtt a mackókkal.

1145 Budapest, Thököly út – Torontál utca

blank
Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép rólad

Mackós-kút

A II. kerületben járva, a Battyhány tér és a Bem József tér között félúton lévő Nagy Imre tér zöld oázisában, fák alatt, csendesen bújik meg Medgyessy Ferenc és Pintér Béla alkotása. A környék egyik legkedvesebb, 80 cm-es mackót ábrázoló szobra, egy közel 80 cm átmérőjű medencébe csorgatja a vizet. 1956-os elkészültét követően 1957-től a Fő utca dísze volt, ott, ahol most a Novotel Hotel áll, 10 évvel később, 1966-ban találta meg mostani otthonát, ahol azóta is időtlenül álldolgál.

1027 Budapest, Nagy Imre tér

blank
Fotó: Szabó Hajnalka

Medve utca

A Mackós-kút után a néhány lépésre található Medve utcába is érdemes benézni, ha már maciszobor-felfedezőtúrán járunk, hiszen a Medve utca 5-7. szám alatt található Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium falán egy kajla fülű mackós szobor mesél az utca nevének eredetéről. És ha már szóba kerül itt a majszolás, érdemes arról sem megfeledkeznünk, hogy a Medve utca a Csalogány utca túloldalán Málna utcában folytatódik.

1027 Budapest, Medve u. 5-7.

blank
Fotó: Szabó Hajnalka

Mackó úrfi és Róka koma

Ha bírjátok még szusszal, a Medve utcából a Mária téren át, a Kagyló utca meredek, Várba vezető lépcsősorát megmászva, az Európa ligetben találhatjátok magatokat, ahogy Mackó úrfit is Róka komával karöltve. A szobor elnyűhetetlen emléket állít egykori alkotójának, Sebők Zsigmond írónak akinek többek között Dörmögő Dömötör és Mackó úrfi karakterét is köszönhetjük. Az ő tiszteletére készült bronzszobor Maugsch Gyula munkája, mely 1970 óta áll a ligetben. A 150 cm magas, haraszti kő talapzaton álló, 50 cm-es bronzszobor ezt megelőzően, 1936-tól a Lukács Fürdő előtt, az Irgalmas rendi kórház Duna felőli oldalán lévő parkban időzött az Árpád fejedelem útján.

1015 Budapest, Európa liget

blank
Fotó: Szabó Hajnalka

Mackós Iskola

Az 1932-ben épült XII. kerületi Németvölgyi Iskola bejáratának jobb oldalán találjuk a szemüveges Mackó bácsit, aki 1933 óta olvas szüntelenül a gyerekeknek és mancsainál ülő medvebocsainak. A mészkőszobrot Lányi Dezső készítette és köszönhetően alkotásának, generációk óta csak Mackós Iskolaként és Mackós Óvodaként hivatkoznak az intézményre.

1126 Budapest, Németvölgyi út 42-46.

blank
Fotó: Szabó Hajnalka

Feneketlen-tavi kőmaci

A Feneketlen-tónál járva a Tas vezér utca és a Villányi út sarkán lévő játszótérnél találjuk az immár 1961 óta türelmesen és békésen ott üldögélő Feneketlen-tavi kőmacit. Molnár László alkotása 60 éve, generációk hosszú sora óta nemcsak a játszótérre igyekvő gyerekek kedvence, de az arra járó kicsik és nagyok jól ismert találkozási pontja is. Népszerűségét az is jól mutatja, hogy nem egyszer látni a kőmaci behajlított karján bogyókat, kavicsokat, vélhetően harapnivalóként szolgálva még a hűvösebb tél beállta előtt.

1113 Budapest, Tas vezér utca 1.

blank
Fotó: Szabó Hajnalka