Szezonálisra hangolva: 3 hazai vállalkozás, mely házhoz szállítja a termelői piacot

A téli hónapokban kiürült vitaminraktárakat a legjobb a tavasszal már javában elő-előbukkanó nap és természet érlelte zsenge, vitaminban dúskáló terményekkel újratölteni. Bár a boltok polcain hónaptól, időszaktól és évszaktól függetlenül a legkülönfélébb zöldségek és gyümölcsök sorakoznak, frissesség és vitamintartalom szempontjából mégsem mindegy, melyik landol a kosarunkban.

Az étrendünket szezonalitásra hangolva, a lokális termelők portékáinak előnyben részesítésével nemcsak költséghatékony és pénztárcabarát, hanem környezetkímélő döntést is hozunk, hiszen csökkentjük a tányérunkra kerülő fogások élelmiszerkilométerét, ami a zöldségek és a gyümölcsök esetében egyben garantálja a frissebb, tápanyag- és vitamindúsabb állapotot is.

Májusi frissesség

Nem foghatunk mellé, ha a szezonális termények mellett tesszük le a voksunkat: a sort rögtön a zsenge tavaszi zöldlevelesekkel kezdjük, az asztalokon dús csokrokban sorakozó, rostban, ásványi anyagban és antioxidánsban gazdag sóskával és spenóttal. Szintén csokrokban várakozik a hónap sztárja, a kedvező energiatartalmú spárga is, ami kiemelkedő vitamintartalma mellett arról is ismert, hogy közel 90%-os víztartalommal rendelkezik, így könnyen illeszkedik a diétás étrendekbe. Felhasználása sokrétű, a krémlevestől a köreten át a salátáig többféleképpen variálható. Ebben a szezonban érik a retek és az újhagyma is, és mivel mindkettő gyulladáscsökkentő hatással bír, továbbá kiváló vitaminforrás, nyersen szendvics mellé, salátaként fogyasztva is nagyszerűek. A retek zöldjét még csak véletlenül se dobjuk ki, ízletes pesztó, leves vagy reteklevélsaláta is készülhet belőle.

Ha már elég zöldség került a kosarunkba, érdemes körülnézni, mi a helyzet gyümölcsfronton, ahol sokak kedvence, az eper kerül középpontba. Kiemelkedő C-vitamin- és antioxidánstartalma csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és a csakugyan szezonális, savanykásabb rebarbarával tökéletes párost alkotnak. Fogyasszuk őket kedvünk, ízlésünk és határtalan kreativitásunk szerint.

3 hazai vállalkozás, ami házhoz szállítja a szezonális terményeket

Itthoni

Az Itthoni, ahogy az nevéből is sejthető, a hazai, szezonális, ráadásul vegyszer- és tartósítószermentes termékeket állítja középpontba, hiszen webshopjuk kizárólag 100%-ban magyar termelői finomságokat szállít házhoz. A választék évszaktól, idénytől függően folyamatosan változik, annak megfelelően, ahogyan a finomságok a magyar földben megteremnek. Az élelmiszerkilométerre különösen ügyelő Itthoni vitaminban gazdag terményei egytől-egyig a hazai föld ajándékai, melyek környezetbarát csomagolásban, a hétvégi termelői piacokat is megszégyenítő portékákkal, háztáji füstölt húsokkal, friss, mélyalmos tojással és ízletes sajtokkal együtt érkeznek házhoz.

ittaSzezon!

Egy nyári délután alkalmával a gödi Duna-parton született ittaSzezon! digitalizált termelői piacának ötletgazdái már több mint 3 éve azon dolgoznak, hogy minél többen megismerjék a hazai kistermelők fantasztikus munkáinak gyümölcsét – szó szerint. Falusi rokonokhoz, szomszédokhoz híven szólnak, hogy mikor, kitől és mit érdemes vásárolni, így jut el a termőföldről egyenesen az asztalokra a temérdek termelői, szezonális és tápláló finomság. Fenntartható élet nem volt még ennyire egyszerű, hiszen kényelmesen házhoz vagy a számtalan átvételi pontra kérve rendelésünket, a családi, kisléptékű gazdaságokat támogathatjuk az ittaSzezon! társadalmi vállalkozásának hozományaként.

Közért+

Mit szólnál, ha azt mondanánk, néhány kattintással piaci hangulatot varázsolhatsz az otthonodban? Az egyelőre még csak tesztüzemben működő, de már most egyre nagyobb, tudatos vásárlókört megszólító Közért+ segít, hogy a termelőtől egyenesen az asztalunkra kerüljenek a magyar kistermelők és manufaktúrák zöldség- és gyümölcsterményei, háztáji finomságai, tartós élelmiszerei és allergénmentes termékei. A digitális termelői piacon felsorakozó gazdák csak a rendelés leadását követően takarítják be az árut, ekképpen biztosítva vásárlóik számára a szezonális termékek maximális frissességét. Külön jó hír, hogy a házhoz érkező piaci kosár tartalmát környezetbarát csomagolásba bújtatják.