6 vadregényes arborétum és botanikus kert Budapesten és környékén

Vigyázzatok magatokra, egymásra és a következő zöldterületek élővilágára, miközben bebarangoljátok az alábbi 5 Budapest-környéki arborétumot és botanikus kertet.

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Budapest belvárosától mindössze 40 perces autóútra fekszik Vácrátót aprócska községének titkos kis ékszerdoboza, az egykori kastélykertben kialakított Nemzeti Botanikus Kert. Az ország leggazdagabb tudományos növénygyűjteményével rendelkező tájképi kert jelenleg kettős védettség alatt áll: kerttörténeti örökségként műemléki, természeti örökségként pedig természetvédelmi oltalmat élvez. Az egész évben látogatható, hatalmas területet önállóan vagy élményséták keretein belül, a kert kurátorainak vezetésével is bejárhatjuk. Utóbbiak célja a felfedezés öröme.

2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.

Fotó: Deák Balázs

Gödöllői Erdészeti Arborétum

Változatos erdei élményeket tartogat a Gödöllő és Isaszeg között fekvő Gödöllői Erdészeti Arborétum, a fővárostól alig egyórás autóútra: az 1902-ben telepített erdőség eredetileg azért jött létre, hogy új fafajokat, elsősorban fenyőket, honosítsanak meg a területen. Fennállásának több mint száz esztendeje alatt az arborétum számos viszontagságos időt átélt, de még ma is összesen 154 féle erdőtípus várja az idelátogatókat. Bemutató túraútvonalak futnak keresztül a 130 hektáros ősarborétumon, ahol játszóteret, valamint hívogató pihenőpadokat és tűzrakóhelyeket is találunk. Ingyenesen látogatható, akár babakocsival és négylábú kiskedvencekkel is, március 31-ig reggel 8 és délután 4 között, április 1-től pedig este 6-ig is elidőzhetünk a természet ölelésében.

2100 Gödöllő, Isaszegi út 164.

blank
Fotó: Gödöllői Erdészeti Arborétum Facebook

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

A fővárostól 50 kilométerre fekvő Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark a Velencei-hegység és a Velencei-tó északi partja között, a 160 méter magas Mészeg-hegy oldalában terül el. A pákozdi pagony először 1990-ben nyitott meg, az azóta végbement fejlesztéseknek hála pedig ma többfunkciós családi kirándulóhelyként várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. A több mint 7 hektáros területet felölelő vadasparkban testközelből figyelhetjük meg az emukat, a szarvasokat és a muflonokat, de madárröpdékre és a vízi világ feltérképezésére kialakított megfigyelőpontokra is bukkanhatunk. Mindemellett 15 méter magas kilátóból vizslathatjuk a Velencei-tavat körülölelő, vadregényes tájat, sőt, kalandjátszótér, erdei tanösvény és tűzrakóhelyek is várják a természetrajongó családokat. A belépőjegyekről ITT találtok bővebb információt.

8096 Sukoró

blank

Soroksári Botanikus Kert

A 60 hektáron elterülő zöld ékszerdoboz a fővárosi nyüzsgés központjától mindössze 20 kilométerre kínál nyugodt kikapcsolódási lehetőséget a természet lágy ölén. A botanikus kertet oktatási céllal hozták létre a hatvanas években, lehetőséget szerettek volna teremteni a leendő kertészmérnökök számára, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljenek a növényekkel. A park jelenleg a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karához tartozik, tehát ma is beteljesíti oktató jellegű küldetését, emellett viszont a természet iránt érdeklődőket is szeretettel látják a flóra között barangolni. A szabad levegőn kikapcsolódni vágyókat tavasszal virágzó növények sokasága és egy hangulatos kis tó várja a Soroksári Botanikus Kertben, amely hétfőtől péntekig reggel 8 és délután 4, szombaton pedig reggel 9-től tart nyitva.

1238 Budapest, Soroksár

blank

Budakeszi Arborétum

Március 1-től, péntektől vasárnapig, valamint ünnepnapokon reggel 9 és délután 5 között barangolhatjuk be a zsibongó nagyvárosi élettől egy köpésre megbúvó nyugalomszigetet, amely Budakeszi Arborétum néven vált ismertté. Elmélyülős tavaszi séták helyszíne lehet a Budai Tájvédelmi Körzet déli határában elterülő arborétum, amelynek egyre csak növekedő flórája és a mocsári teknősök paradicsomaként szolgáló, erdei tava a kiránduló minden gondját elfeledteti egy rövidke időre. A kisembereket új eszközökkel felszerelt játszótér, madárház és állatsimogató csábítja a természet tanulmányozására, de szerencsére a kutyusokat sem kell a négy fal között hagyni a parkba induláskor.

2092 Budapest, Erzsébet puszta

blank

Alcsúti Arborétum

Magyarország egyik legrégebbi, angol park jellegű arborétuma körülbelül 40 hektárt tudhat magáénak a Székesfehérvár és Tata között megbúvó, mesés Csaplári-erdőben, ahol megfér egymás mellett az öblök, szigetek, sétaösvények, hidak és reménytelenül romantikus kastélyromok sokasága. A Budapesttől autóval alig egy órára található Alcsútdoboz községében évi kétszer hirtelen megugrik a látogatók száma, ugyanis az arborétum által meghirdetett hóvirágünnep és szentjánosbogár-rajzás mágnesként vonzza a természetimádókat. A szentjánosbogarak nyáron világítják majd be igazán a zöldülő rengeteget, de persze a két, jeles alkalmon kívül, tavasszal és ősszel sem fogunk csalódni, ha az Alcsúti Arborétum felfedezésére adjuk a fejünket.

8087 Alcsútdoboz

blank

+1 Tipp a parkok bebarangolásához: Francia hangulatú piknik egyszerűen

Lehet, de nem érdemes kirándulásra indulni elemózsia nélkül, főleg, ha az időjárás is kedvez a fűben, pléden ücsörögve elköltött tízóraiknak, hideg ebédeknek és uzsonnáknak. Ha az otthon összedobott szendvicseknél eggyel komplexebb gasztronómiai élményre vágytok, olyanra, ami emelkedettségében passzol az étkezés varázslatos helyszínéhez, van egy jó ötletünk!

blank

A kedvenc francia pékségünkben töretlen lelkesedéssel sütik a finomabbnál finomabb kézműves péksüteményeket Budapest-szerte, összesen kilenc helyszínen. A szemfülesek már kitalálhatták, hogy bizony az à table! csapatáról és az ő feledhetetlen, piknikkosárba való finomságaikról zengünk éppen ódákat, amelyek közül, ha csak egyet emelhetünk ki, gondolkodás nélkül kúszik be fejünkbe a vajrétegektől omlós, Bobine névre keresztelt, csokoládés-gyümölcsös krémekkel és szárított gyümölcsökkel meghintett tésztacsoda. Folytatnánk a sort az ezerféle baguette-tel, croissant-nal, quiche-sel és tarte-tal, de minek, ha akár személyesen is megbizonyosodhattok róla, hogy nem beszélünk zöldségeket, az à table! termékei tényleg megérnek egy kisebb kitérőt útban a kiszemelt kirándulóhely felé. Nézzetek be hozzájuk!