A fecskék védelmére hívja fel a városlakók figyelmét a Magyar Madártani Egyesület

Az elmúlt 20 évben 50%-kal csökkent a hazai fecskeállomány, ami azért is különösen fontos nekünk, városokban élőknek, mert a fecskék természetes módon védenek bennünket a klímaváltozás miatt megjelenő új kártevőktől. A tavasz lassú közeledtével a Magyar Madártani Egyesület már most felhívja a városlakók és az önkormányzatok figyelmét a fecskefészkek védelmének fontosságára.

Városlakóként sokan nem érzik magukénak a témát, de elég csak felidézni azokat a nem kívánt kártevőket és a velük járó nem kívánt pillanatokat, mikor otthonunkba beszabadulva randalírozni kezdenek. Nyúlunk ilyenkor vegyszerekhez, alkalmi vagy jól bevált praktikákhoz, de mindannyian tudjuk, ezek a megoldások, akárcsak egy betegség esetében, pusztán a tüneteket kezelik.

Egy fecske nem csinál nyarat. Vagy mégis?

A klímaváltozással megjelenő új, széles körben elterjedt rovar- és szúnyogfajok ellen természetes biológiai védelmet nyújt a hazai fecskeállomány, amely az elmúlt két évtizedben csaknem megfeleződött. Egyetlen fecske, pusztán a költési időszak alatt megközelítőleg 1 kilónyi kisebb-nagyobb repülő rovart fogyaszt el. Figyelembe véve, hogy 2010 óta közel kétmillió fecske hiányozhat a fecskepopulációból, ez közel 2 millió kilónyi, vagyis 2000 tonnányi kártevő környezetünkben maradását jelenti.

A hazai fecskeállomány csökkenésének több oka is van, az egyik közülük az épületek, ereszek, erkélyek, beugrók és homlokzatok falára épített fecskefészkek leverése, amire a Magyar Madártani Egyesület a tavasz közeledtével már most igyekszik felhívni a lakosság és az önkormányzatok figyelmét. Mivel a fecskefészkek egész évben védettek, így leverésük, megsemmisítésük törvénybe ütköző tettnek minősül.

A fecskefészkek védelme különösen fontos a lakosság szempontjából is, hiszen ezzel állományuk csökkenése részben megakadályozható. Ezen felül az MME műfészkek kihelyezésével is igyekszik megóvni a madarak költőhelyét, melyek hatékonyan befolyásolják a madarak költési kedvét.

Ha egyet tehetünk, lehetőleg tájékozódjunk a témában az MME honlapján, továbbá figyeljük lakóhelyünk környezetét, ezzel is védve, javítva nemcsak a saját életminőségünket, hanem a fecskékét is.

Forrás: mme.hu