Olcsó sütemény nemcsak Valentin-napra: Nagymama hamis gesztenyetortája (recept)

Cikksorozatunkban Papp Niki építész távolodik el tanult szakmájától, és ír nekünk minden héten szenvedélyéről, a gasztronómiáról. A hetente megjelenő receptek mindig valamilyen szezonális alapanyag köré épülnek: ősszel a szilva és a zellergumó hódított nálunk, januárban krumplis recepteket olvashattatok, február pedig a bab körül forog. A Valentin-nap jegyében ezen a héten egy tortareceptet hoztunk nektek: íme a nagymama hamis gesztenyetortája – babból!

A sorozatban eddig megjelent receptekért kattints IDE.

Drága anyai nagymamám nevéhez kötődik a hamis gesztenyetorta mitikus jelenléte a családban. Dobpergés, a gesztenyét babbal helyettesítjük. Mivel én személy szerint egyszer sem láttam, ahogy nagymamám babbal készítene tortát, így el se hittem sokáig, hogy amit gesztenyetorta elnevezés címszóval fogyasztunk, az igazából mezei fehérbabtorta. Mennyivel rosszabbul hangzik, ugye?! A jó hír viszont az, hogy ezt a költséghatékony süteményt meglepően ízgazdag élmény kíséri. A nehéz idők közepette mi sem jobb egy pénztárcabarát, mégis különlegesen finom édességnél, amivel meglephetjük a párunkat vagy saját magunkat. Kíváncsian várom a véleményeteket, készítsétek el Mama hamis gesztenyetortáját!

Hozzávalók

a piskótához:

  • 150 g száraz fehérbab (egy éjszakára hideg vízbe áztatva)
  • 200 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 kicsi vagy 4 nagy tojás
  • 40 g liszt (lehet rizsliszt is)
  • 80 g dió/földimogyoró/mogyoró aprítva
  • 1 kk sütőpor

a krémhez:

  • 1 csomag étcsokoládés pudingpor
  • 400 ml tej
  • 50 g étcsokoládé
  • 80 g cukor
  • 150 g szobahőmérsékletű vaj vagy margarin

A hamis gesztenyetorta elkészítése

A bab állaga a kész piskótában kísértetiesen hasonlít a gesztenyére. Mivel magokat is adunk hozzá, így annak aromája dominál és szuperül átverjük az agyunkat. Nyugi, semmi babíz nem érződik!

A babot körülbelül egy óra alatt puhára főzzük. Turmixoljuk vagy daráljuk le, és az igazán krémes állag érdekében át is passzírozhatjuk. Közben a sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. Mérjünk ki a babból 300 grammot és keverjük össze a cukrokkal, tojássárgákkal és a száraz alapanyagokkal.

A fehérjéből verjünk kemény habot, amit nagy mozdulatokkal forgassunk a babos masszához. Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát vajazzunk ki és öntsük bele a masszát. 50-60 perc alatt süssük aranybarnára, tűpróbával ellenőrizzük és csak akkor vegyük ki, ha a tű/kés/hurkapálca tisztán jön ki a tésztából. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd vágjuk ketté.

A krémhez a pudingporból és a tejből készítsünk sűrű pudingot. Ha kész, akkor tegyük egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot és a csokoládét, és addig kavargassuk, amíg el nem olvad minden és sima krémet nem kapunk. Takarjuk le egy folpackdarabbal a krémet úgy, hogy a fóliát közvetlenül a pudingra nyomjuk, ezzel megelőzzük a bőrösödést.

Ha kihűlt, akkor robotgéppel kezdjük el felkeverni és fokozatosan adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat vagy margarint. Természetesen vajjal szebb az élet, de a spórolás jegyében bátran használjunk margarint. Pár percig magas fokozaton keverjük, habosítsuk. Töltsük meg a tortát, tegyük hűtőbe 4-6 órára és csak fogyasztás előtt díszítsük. Jó étvágyat!