Zöld bakancslista 2021: A tudatosság 5 alappillére

Hosszú idő óta nem vártuk ennyire az új évet, mint idén. A 2020-as év mindannyiunk számára megterhelő volt. Habár úgy tűnhetett a vírus hatására bolygónk kicsit fellélegezhetett, ami kis részben így is van, azonban összességében kevesebb figyelem irányult a környezetvédelemre. Ha tehetjük, érdemes az újévi fogadalmak közé becsempészni néhány zöld szokás bevezetését is. A Felelős Gasztrohős Alapítvány most ad néhány, főleg étkezéssel, bevásárlással kapcsolatos környezetbarát tippet 2021-re.

1. Próbálj ki egy termelői piacot!

A helyi és szezonális élelmiszerek előnyben részesítésével csökkentheted az élelmiszerek környezetterhelését, hiszen nem utazta át az alapanyag a fél világot, így kisebb a szállítással járó károsanyag-kibocsátás. Ha nem utazik napokat az élelmiszer, nem szükséges agyoncsomagolni, vagy gombaölőkkel, tartósítószerekkel kezelni. Ráadásul számos olyan különleges alapanyag van, amit már itthon is termesztenek: találhatsz a piacokon hazai rizst, citromot, kivit, datolyaszilvát, fügét, különleges salátákat is. Ha teheted, nézz körül egy, a közelben lévő termelői piacon (a Gasztrohős appban megtalálod a hozzád legközelebb esőt) és szerezz be helyi, szezonális alapanyagokat, amivel nemcsak a bolygónkat, de családokat, a helyi gazdaságot is támogatod. A piacos alapanyagokból készült ételek íze pedig magáért beszél majd.

2. Mérd egy ideig, hogy mennyi élelmiszert dobsz ki!

Habár az elmúlt években itthon csökkent a kidobott élelmiszerek mennyisége, közel sem dőlhetünk hátra, hiszen még mindig fejenként átlagosan 65 kg élelmiszert pazarolunk el évente. Egy kis kenyércsücsök, egy pici maradék az ebédből, egy hűtőben felejtett lejárt joghurt, és észre sem vesszük, hogy mennyi pénzt költöttünk el, a bolygónk szempontjából pedig energiát, vizet használtunk el feleslegesen. Sokat segíthet a helyzeten, ha pár napig, hétig mérjük, hogy mennyi élelmiszer kerül a kukába. Ha mindezt pénzben is kifejezzük magunknak, biztos, hogy a későbbiekben jobban odafigyelünk majd az élelmiszer-hulladékunkra.

3. Próbálj ki egy csomagolásmentes boltot/a kimérős vásárlást!

A csomagolásmentes vásárlás az előző pontunkhoz is jól kapcsolódik, hiszen kimérősen nem vagyunk a kiszerelések rabjai; mindenből annyit vehetünk, amennyire valóban szükségünk van, emellett pedig megkímélhetjük a Földet rengeteg szeméttől. A műanyaghulladék legnagyobb részét, kb. 40%-át a csomagolás-hulladék adja. A nemzetközi parttisztító akciók során talált hulladékok legnagyobb része ételcsomagolás volt. Szerencsére egyre több csomagolásmentes bolt nyílik Budapesten és vidéken is (a listát szintén megtalálod a Gasztrohős appban), de a piacokon, sőt már a szupermarketekben is találsz kimérősen vásárolható termékeket.

4. Tarts húsmentes napot/napokat!

Az állattenyésztés a mezőgazdaság egyik legszennyezőbb iparága, a nagyüzemi állattenyésztés több üvegházhatású gázt bocsát ki, mint az egész közlekedési szektor együttvéve. Nagy súlyt veszünk le a bolygó válláról már csak egy-egy húsmentes nap bevezetésével is. Csatlakozhatunk a nemzetközi Húsmentes Hétfő mozgalomhoz, de választhatunk másik napot is, a lényeg, hogy próbáljunk ki egy-egy húsmentes, akár teljesen növényi alapú fogást. Ezzel a lépéssel nemcsak a környezetünknek, de saját egészségünknek is jót teszünk!

5. Csatlakozz a Rakun Dobozközösséghez!

Sokan várjuk, hogy visszatérjen a “régi” rend, visszamehessünk az irodákba, találkozhassunk a kollégákkal, együtt folytathassuk le a hol együnk ebédet dilemmát. Mi azt ajánljuk, válasszatok olyan helyet, ahol hulladékmentesen, mégis biztonságosan, többször használható dobozban vihetitek el az ételt. Legyen 2021 a zero waste elvitel éve!

A sor még nagyon hosszú, hosszú ideig folytatható. További ötletekért kövessétek a Felelős Gasztrohős Alapítvány és más, környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek munkáját!

Zöldebb és egészséges új évet!