Ne csomagoljuk be a Himaláját! – Műanyagkerülő tippek az év végére

Az év vége nemcsak nekünk, de a bolygónknak is megterhelő. Ebben az időszakban többet vásárolunk, fogyasztunk és csomagolunk, ráadásul, idén a járvány miatt alapvetően több mindent veszünk csomagoltan, gyakrabban rendelünk ételt házhoz vagy kérünk elvitelre, ami rengeteg egyszer használatos műanyag szemétbe jutását eredményezi.

A természet megmentője

A műanyagszennyezés problémája nagyjából mindennap szembe jön velünk az utcán, az eldobált csomagolásokat, pohártetőket és zacskókat látva, vagy a napi hírfogyasztásunk során, valamilyen elrettentő kép vagy adat formájában. Kimondhatjuk, hogy a műanyag mára sokak szemében ellenséggé vált, de ez nem volt mindig így. Az 1800-as évek végén, John Wesley Hyatt megalkotta az első szintetikus polymert, az elefántcsont kiváltására. Az anyagot akkoriban a természet megmentőjeként ünnepelték, hiszen megmentett számos fát és állatot a pusztulástól. Később azonban elindult az egyszer használatos műanyagok tömeggyártása és eljutottunk odáig, hogy az elmúlt 60 évben kétszázszorosára nőtt az éves műanyagelőállítás mértéke. Az évente előállított műanyagmennyiség 3%-a, kb. 8 millió tonna, az óceánokban köt ki, de valószínű, hogy összességében a természetben ennél sokkal nagyobb mennyiség landol.

Becsomagoljuk a Himaláját

Az elmúlt években azonban egyre jobban odafigyeltünk az egyszer használatos műanyagok mellőzésére, 2018-ban az egyszer használatos lett az év szava a Collins Dictionary szerint, rengeteg cikk jelent meg a témában, a 2019-es Műanyagmentes Júliushoz pedig több mint 250 millióan csatlakoztak világszerte. Idén a járvány miatt viszont újra nőtt az egyutas műanyagok használata, elviteles dobozból például a tavaszi karantén alatt dupla annyi fogyott, összességében pedig másfélszeresére nőtt az egyutas csomagolóanyagok forgalma. Mindez annak ellenére, hogy tudósok egy csoportja már júniusban megállapította, és egy publikációban fel is hívta a figyelmet arra, hogy a többször használható étel-, és italtárolók biztonságosan használhatók a járvány ideje alatt is. Az év végi időszakban egyébként is megnő a hulladékunk mennyisége: csak az Angliában kidobott karácsonyi csomagolópapírokkal körülbelül háromszor becsomagolhatnánk a Himaláját, műanyagcsomagolásból pedig 125 ezer tonnát használnak el csak a szigetországban.

Vásárolj közvetlenül a termelőtől a piacon!

A Felelős Gasztrohős műanyagkerülő tippjei

Adunk néhány tippet, mely segíthet, nemcsak az ünnepi időszakban, hogy csökkentsük az egyszer használatos műanyagok használatát:

  • Amikor teheted, válaszd a tartós, többször használható eszközöket! Az ajándékokat csomagold például egy szép kendőbe vagy terítőbe. Tárgyi ajándék helyett adhatsz élményt is, azt be sem kell csomagolni!
  • Az éttermek, kávézók a keresztszennyeződés veszélye miatt saját poharunkat, dobozunkat nem mindig fogadják el. Léteznek azonban olyan biztonságos, többször használható rendszerek, amelyekkel mégis kiválthatjuk az eldobható kávéspoharakat és elviteles dobozokat. Ilyen például a Boomerang Cupshare és a Cupler, amelyek betétdíjas rendszerben működnek és tartós kávéspoharakat kínálnak. A Felelős Gasztrohős Alapítvány legújabb projektje, a RAKUN Dobozközösség egy előfizetéses rendszerrel nyújt alternatívát a műanyagdobozokra. Erről bővebben a rakun.hu oldalon olvashatsz.
  • Vásárolj közvetlenül a termelőtől a piacon! Így egyrészt nem utazik sokat a termék, nincs szükség komoly csomagolásra, másrészt az alapanyagokat kérheted a saját vászonzsákodba, tárolódba.
  • Legyen az élelmiszer vagy használati tárgy, csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van.

További tippekért látogass el a Felelős Gasztrohős Alapítvány oldalára, a Rakun Dobozközösség részleteiért pedig a rakun.hu oldalra!