Karácsonyi filmek, másképp: 5 nem is annyira ünnepi film

Ha elegetek van a kereskedelmi tévécsatornák Reszkessetek betörők és Igazából szerelem újravetítéseiből, és szeretnétek néhány alternatív és tágabb értelemben vett karácsonyi klasszikussal felfrissíteni az ünnepi repertoárt, akkor az alábbi címek közül válogassatok!

Halálos fegyver

A Die Hardot sokan szeretik alternatív karácsonyi filmes listájuk élére állítani, valahogy azonban ugyanezen emberek hajlamosak megfeledkezni a 80-as és 90-es évek másik legnagyobb akciófilm-sorozatáról, a Halálos fegyverről. Pedig a Mel Gibson és Danny Glover nevével fémjelzett klasszikus első része rögtön a Jingle Bell Rockkal indít, egy karácsonyfapiacon is megfordulunk, sőt, a finálé karácsony napján, a fa körül, a családi szeretet melegében éri hőseinket. Aki egy időtálló durrogtatós mozira vágyik az ünnepek alatt, de a Die Hardot már unja, annak a Halálos fegyvert melegen ajánljuk.

Fekete tükör: Fehér karácsony

Charlie Brooker disztópikus antológia-sorozatának karácsonyi különkiadása érzelmi töltetét tekintve talán az egész széria legerősebb epizódja, tökéletes belépő azoknak, akik épp binge-alapanyag után kutatnak a semmittevős téli napokra. A maratoni hosszúságú, 73 perces darab egy isten háta mögötti házikóban indul, ahol Matt és Joe, a két kolléga öt évnyi közös munka után, az ünnepi szellemtől áthatva végre megnyílnak egymásnak, és elmesélik, hogyan is kerültek oda. Matt férfiaknak segített becsajozni egy szembe épített eszköz segítségével, titokban azonban kliensei tudatát is lemásolta, a klónozott tudatot pedig beépített rabszolgaként alkalmazta okosházakban. Joe sztorija egy eldurvult veszekedést követő tragédiák sorozatából áll, de a legkomorabb fordulatra az epizód legvégéig kell várnunk.

Tágra zárt szemek

Drogok, házasságtörés, fülledt erotika, titkos társaságok, karneváli maszkok, gyermek-prostitúció és karácsonyfák minden mennyiségben. A zseniális Stanley Kubrick utolsó rendezése Arthur Schnitzler 1926-os kisregényét ülteti át a korabeli Bécsből a kilencvenes évek téli New Yorkjába. A történet középpontjában Dickens Ebenezer Scrooge-ához hasonlóan önző, archaikus nézeteket valló pszichológus, Dr. Bill Harford és az ő szexuális Odüsszeiája áll: miután következetesen kielégítetlen feleségével együtt részt vesznek egy fényűző, kísértésekkel teli karácsonyi bulin, a mintaházaspár látszatát keltő Bill és Alice csúnyán összekapnak, megadva a kezdő lökést Billnek, hogy passzív férjből aktív szeretővé váljon.

Erőszakik

A három óriásplakát Ebbing határában című Oscar-díjas alkotást jegyző Martin McDonagh fekete komédiája a Tágra zárt szemekhez hasonlóan szintén karácsony idején játszódik, a szeretet ünnepe azonban itt is csak jelzés szintjén, fényfüzérek, gyertyafénybe öltöztetett templomok és súlyos díszekkel teleaggatott örökzöldek képében van jelen. A film főszereplői Ray és Ken, két ír bérgyilkos, akiket főnökük, Harry, a londoni gengszter egy balul elsült akció után az észak Velencéjének is nevezett belga városba, Bruggébe küld vakációzni. Míg a gótikus épületek, az idilli csatornák és a macskaköves utcák Kenből csak csodálatot váltanak ki, addig az önmarcangoló Ray egyre inkább a pokolba kívánja az egész kényszerszabadságot – mit sem sejtve arról, hogy Brugge az ő purgatóriuma.

Az ember gyermeke

Alfonso Cuarón 2006-os disztópikus sci-fije ugyan karácsonyfát és ünnepi dallamokat nyomokban sem tartalmaz, nem kell azonban éleslátású teológusnak lennünk ahhoz, hogy észrevegyük a film története és a kis Jézus születése közötti párhuzamokat. A cselekmény valamikor a közeli jövőben játszódik: már 19 éve nem született gyermek, az emberiség útja a végéhez közeledik. Nagy-Britannia kivételével a bolygó valamennyi országa összeomlott, a diktatórikus rendszer pedig minden eszközt bevet a hullámokban érkező menekültek ellen: táborok és deportáció az osztályrészük. A megkeseredett, de beszédes nevű Theo (a görög Theódorosból, jelentése Isten ajándéka) feladata, hogy kijuttassa a széthullani készülő országból Keet, a fiatal menekült lányt, aki egy új életet hordoz a szíve alatt.