Természetjárás Budapest környékén: 5 gyönyörű úti cél

Túrázz többet, aggódj kevesebbet! – olvastuk egy a témával foglalkozó weboldalon. A túrázásnak számos pozitív élettani hatást tulajdonítanak, nem véletlenül merül fel vele kapcsolatosan a „jót tesz testnek és léleknek” kijelentés.

Testi egészségünk megóvása érdekében idén sok dologról le kellett mondanunk, ami negatívan befolyásolta a lelki állapotunkat. A kettő egyformán fontos a boldogsághoz, és még egy olyan bizonytalan időszakban is egyensúlyba hozhatóak, mint a mostani. Bár 2020 alaposan átírta a terveinket, a természetjárástól szerencsére nem tud távol tartani. A szabadban nincs akadálya az ellazulást segítő, stresszoldó fizikai aktivitásnak, amelyhez egy rövidebb túra vagy városnéző kirándulás is elég lehet. A fővárosban élőknek sem kell túl messzire merészkedniük, ha kiváló túraútvonalak után kutatnak. Cikkünkben öt, általunk már letesztelt lehetőséget ajánlunk, sétára csábító látnivalókkal. Irány a természet, fedezd fel velünk Budapest környékének legígéretesebb túraútvonalait!

túrázás

Pilisborosjenő

A Budapesttől északra fekvő, autóval kevesebb, mint fél óra alatt megközelíthető község a Pilis délkeleti lábánál helyezkedik el. A környékbeli hegyekben könnyű, változatos gyalogtúrázásra van lehetőség, melynek csúcspontjai az egri vár másolata (a Nagy-Kevély délnyugati lejtőjénél), és a Teve-szikla névre keresztelt függőleges sziklaformáció. Az erodálódott dolomittornyok nem mindennapi látványt nyújtanak, a naplemente idején úgy érezhetjük magunkat, mintha egy vadnyugati filmbe csöppentünk volna.

Pilisborosjenő
Fotó: finnzazo (Instagram)

Szigetmonostor

Egy órányi távolságra sincs a fővárostól a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képező Szigetmonostor. A község a középkorban egy bencés kolostor otthona volt, és keresztülment rajta a hadászati és kereskedelmi szempontból jelentős római limes útvonala. Erdős és nyílt szakaszok váltják egymást, és a szintkülönbség minimális. Az arra járó éhes vagy megszomjazó vándorok a Rosinante Fogadóban pihenhetnek meg, mielőtt újra útnak indulnak.

Monor

Budapesttől 25 kilométerre, a Monor-Irsai dombság és az Alföld találkozásánál található Monor, melynek legmagasabb pontja, a Strázsa-hegy 190 méterre magasodik a tengerszinttől. A legenda szerint a török korban remek megfigyelőpontként szolgált, onnan kémlelték a környéket a helyiek, portyázó török katonákat lesve. Monor a löszbe mélyített pincéiről híres, melyeket a túra alkalmával mindenképpen útba kell ejteni. A séta méltó lezárásához minden adott a vasadi Nádas Pihenőparkban.

Monori Pincefalu

Ócsa

Körülbelül félórás autóút vezet a fővárosból Ócsára, a közelsége ellenére mégsem sok budapesti mondhatja el magáról, hogy járt már ott. Pedig Ócsa, illetve a mellette elterülő Öregturján (ősi tőzegláp) egyaránt megér legalább egy látogatást. Látnivalóit gyarapítja még az öreghegy pincesora és a nádtetős tájházak, valamint az Öregfalu központi helyét elfoglaló, XIII. századi premontrei bazilika (ma református templom), ami a magyar építészet legszebb erődtemplomainak egyike. Ott forgatták a Ken Follett A katedrális c. regénye alapján készült nyolcrészes sorozatot.

Martonvásár

Az M7-es autópályán körülbelül 30 perc alatt a Fejér megyei Martonvásárra lehet érni. Ott található a Brunszvik-kastély, Magyarország egyik legismertebb, barokk és neogót stílusban épült főúri rezidenciája. Martonvásártól gyalog körülbelül egy órányi távolságra lelhető fel Tordas, ahol western élményfalut építettek a műfaj szerelmeseinek és mindenkinek, akit vonzanak a tematikus parkok. Visszafelé, az Emlékezés terénél a Vandál Brewing kézműves családi sörfőzdében frissíthetik fel magukat a megfáradt kirándulók. Kell ennél jobb motiváció?

Brunszvik-kastély

Tippek kezdőknek

#1 Ha egyedül kelsz útra, szólj valakinek az ismerőseid közül, hogy tudják, merre indultál.
#2 Mindig vigyél magaddal vizet. Többet, ha melegebb időben kirándulsz.
#3 Viselj a bokádnak megfelelő alátámasztást nyújtó cipőt! Ne egy hosszabb túra alkalmával vesd be először, inkább kisebb sétákon törd be, hogy ne okozzon gondot a többórás használat.
#4 Ellenőrizd az útvonalat, figyelj oda arra, hogy az aktuális fizikai állapotodnak megfelelőt válassz. A térkép alapján vedd végig a fontosabb állomásokat, hogy biztosan ne tévedj el.
#5 A hosszabb, komolyabb erőpróbát jelentő útra indulók jó, ha ezt magukkal viszik: napvédő krém, extra pulóver, lámpa, elsősegély felszerelés, térkép és iránytű, uzsonna, varrókészlet, víz, tűzgyújtásra alkalmas eszköz,  szemeteszsák/esőkabát rossz idő esetére.