Kedvenc – 30 perc alatt elkészíthető – sütőtökös receptjeink

Ha az ősziesre forduló idő nem vesz rá egy kis főzőcskézésre, akkor semmi. Azaz de, a következő sütőtökös receptek elolvasása, hiszen nem kell sokáig bíbelődnöd velük, hogy valami igazán finomat varázsolj az asztalra. 

Sütőtök nélkül nehéz elképzelni az őszt, mert olyan elválaszthatatlan része az évszaknak, mint a hó a télnek vagy a virágba boruló fák a tavasznak. Szeretjük a színét, szeretjük az ízét, és 100 közül is megismernénk a hozzá passzoló fűszerkeverék illatát. Mondanánk, hogy „ha csak egy sütőtökös ételt készítesz el ősszel, EZ legyen az”, de nem mondjuk, mert egy helyett három receptet mutatunk, amelyek közül mindegyiket ki kell próbálnod.

Sütőtökös-csokis keksz

Egyszerű, de nagyszerű desszert, mert semmilyen bonyolult konyhai fogásra nincs szükség az elkészítéséhez.

Hozzávalók: egy csésze puha vaj, 3/4-ed csésze kristálycukor, 3/4-ed csésze barnacukor, 1 nagyobb tojás (vedd ki a hűtőből pár percre, csak azután dolgozz vele), 1 teáskanál vanília aroma, 2 csésze finomliszt, 1 csésze zabpehely, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 csésze sütőtökpép, 1 vagy másfél csésze félédes csokicsepp.

Elkészítés: mély edényben krémesítsd össze a vajat a kétféle cukorral, amíg könnyű masszát nem kapsz (körülbelül 5-7 perc). Verd fel a tojást, add hozzá a vanília aromát. Keverd össze a lisztet, zabpelyhet, sütőport és fahéjat; lassan keverd el a vajkrémes masszával, a sütőtökpürét is hozzá adagolva. Ezután forgasd bele a csokidarabokat. Evőkanálnyi mennyiségeket kanalazz sütőpapírra, és 10-12 percig süsd 175 fokon, amíg enyhén aranybarna nem lesz a kekszek tejete.

Sütőtök recept: sütőtökös keksz

Sütőtökös muffin

Ezt a kevert tésztát azok is gond nélkül össze tudják állítani, akiknek nincs nagy tapasztalatuk a sütögetésben.

Hozzávalók: fél csésze sütőtökpüré, fél csésze tej, 1 nagyobb tojás, 1 és 3/4-ed csésze finomliszt, 2 teáskanál sütőpor, 3/4-ed teáskanál só, 1/2-ed csésze olaj, 1/4-ed csésze cukor, fél teáskanál őrölt szerecsendió, fél teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt gyömbér. Fontos: Az eredeti recept előre összeállított bolti süteményport használ, ezért előfordulhat, hogy a fenti adagnál nagyobb mennyiségű cukorra lesz szükség.

Elkészítés: mély edényben, villával keverd össze a sütőtökpürét, a tejet és a tojást. Ezután következnek a száraz hozzávalók, amelyeket külön edényben elegyíts. Végül a két edény tartalmát keverd csomómentesre. Kanalazd a masszát 12 kivajazott muffin formába, és 200 fokon süsd 15 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a sütemények teteje. Melegen tálald!

Sütőtök recept: sütőtökös muffin

Sloppy Joe „töltelék” sütőtökkel

Bolondíts meg sütőtökkel a klasszikus darálthúsos feltétet, majd töltsd zsemlébe és hintsd meg reszelt káposztával!

Hozzávalók: fél kg darált marhahús, 1 közepes méretű (aprított) vöröshagyma, 1 teáskanál chili por, 3/4-ed teáskanál só, 1/4-ed teáskanál őrölt szerecsendió, 1/4-ed teáskanál őrölt szegfűszeg, 1/4-ed teáskanál bors, 1 csésze ketchup, fél csésze paradicsomlé, 425 gramm sütőtökpüré. (8 adaghoz elég!)

Elkészítés: nagyobb serpenyőben vagy vaslapon süsd a vöröshagymával összekevert hűst közepes hőmérsékleten addig, amíg elveszíti rózsaszín árnyalatát. Ezután szűrd át. A fűszereket, a ketchupot és a paradicsomlevet alaposan keverd el, add hozzá a húst, és forrald fel az egészet. Öntsd bele a sütőtökpürét is. Végül lassú tűzön, lefedve párold, körülbelül 15 percig, hogy az ízek összeérhessenek. Hamburger zsemlében tálald!

Sütőtök recept: Sloppy Joe "töltelék" sütőtökkel

Forrás: tasteofhome.com

Ha kipróbáltad az összes sütőtökös receptet, jöhet egy jó szilvásgombóc: