Egy régi klasszikus: szilvásgombóc (recept)

Amikor arra vonatkozó utalást kerestünk, vajon a szilvásgombóc magyar eredetű étel-e, vegyes információkra bukkantunk. Míg egyesek szerint kétségtelen, hogy a burgonyás-lisztes bundába csomagolt, szilvás desszert a miénk, mások horvát és osztrák eredetűnek vélték, és egyéb országok neve is felmerült.

A zavarodottság érthető, elég csak arra gondolni, milyen sokféle módon elkészíthető fogásról beszélünk. A töltelék például valahol lekvár, nem pedig a frissen felszelt gyümölcs. A mi szilvásgombócunk különlegessége az, hogy a tésztája burgonya és liszt összedolgozásával készül. Mutatjuk a receptet!

Szilvásgombóc

Mennyiség: 4 személyre

Hozzávalók

  • 20 db szilva
  • 1 kg burgonya
  • 300 gr liszt
  • 1 db tojás sárgája
  • 100 gr zsír
  • 150 gr zsemlemorzsa
  • 5 evőkanál porcukor
  • ízlés szerint fahéj

Elkészítés

  • Vágd félbe a szilvákat, távolítsd el a magot, majd egy kávéskanálnyi fahéjjal összekevert porcukrot kanalazz a közepére. Ezután pucold meg és vágd kockákra a burgonyát, amit aztán enyhén sós vízben főzz puhára. Még melegen törd össze villával.
  • Amikor kihűlt, hintsd meg liszttel. Keverd össze vele a tojássárgáját és a zsírt, és ha szükséges, adj az egyveleghez még egy kis lisztet, hogy a tészta ne essen szét. Ha ezzel megvagy, válaszd ketté a tésztát egy enyhén belisztezett nyújtódeszkán.
  • Egyszerre csak az egyik féllel dolgozz. Nyújtsd ki a tésztát, vágj belőle négyzet alakú darabokat, majd a közepére helyezz egy fél szilvát. Formázz belőlük gombócot. Mindeközben forralj vizet egy nagy lábasban. Amikor a víz forrásban van, óvatosan helyezd bele a gombócokat.
  • Főzd, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Szűrős fém merőkanállal emeld ki a megfőtt gombócokat, csöpögtesd le róluk a vizet. Serpenyőben olvassz meg egy kávéskanálnyi zsírt, ebben fogod majd aranybarnára pirítani a zsemlemorzsát. Mielőtt beleforgatnád a gombócokat, keverj bele valamennyi fahéjat is. Végül szórd meg porcukorral. Jó étvágyat hozzá!

Photo: Getty Images