3+1 lenyűgöző látnivaló Esztergom szívében

A Dunakanyar fővárosaként is emlegetett Esztergom páratlan élményeket tartogat, csupán egyetlen órányi útra Budapesttől. A város csodás, Duna-parti elhelyezkedésének köszönhetően kitűnő úti cél az aktív pihenésre vágyóknak, de a kulturális eseményeket kedvelők számára is ideális desztináció gazdag történelmi múltja révén.

Esztergomi Bazilika

A 972-ben Géza nagyfejedelem székhelyének megtett Esztergom legfőbb látványossága a középkori Szent Adalbert székesegyház helyén 1856-ban felszentelt Esztergomi Bazilika. Százméteres magasságával Magyarország legmagasabb klasszikus értelemben vett épülete, de ettől függetlenül is Európa öt legnagyobb temploma között tartják számon – a Duna párkányi oldaláról átbámulva alig lehet betelni az impozáns látvánnyal. A kupolakilátót semmi esetre se hagyjuk ki, de a középkori épületből megmaradt egyetlen építészeti emlék, a reneszánsz Bakócz-kápolna is megér egy misét. Homlokzata jelenleg felújítás alatt, a munkálatok várhatóan 2023-ra fejeződnek be.

blank

Esztergomi vár

A Bazilika szomszédságában találjuk az 50 méteres magaslatra épített esztergomi várat. A Géza fejedelem idején, római alapokra felhúzott fellegvár Szent István uralkodása során tovább fejlődött, és a magyar királyság egyik fontos központjává vált. A vár a 16. század során gyakran cserélt gazdát: hol a törökök, hol a Habsburgok birtokolták az egyre rozzantabb állapotú épületegyüttest. Az elmúlt évtizedek állagmegóvó és rekonstrukciós munkáinak köszönhetően a századokkal korábbi háborús pusztítás mára pusztán fakó emlék: míg egyes részeit teljesen újjáépítették, más részeit gondosan felújították, mint például a III. Béla által emeltetett királyi kápolnát, mely a hazai román kori építészet egyik legbecsesebb emléke.

blank

Özicseli Hadzsi Ibrahim Dzsámi

Mi a közös Pécsben, Siklósban, és Esztergomban? Az, hogy mindhárom városnak van saját, a török időkben épült dzsámija! Az esztergomi Özicseli Hadzsi Ibrahim Dzsámi a 17. század első felében épült, a helyszíni adottságok miatt teljesen egyedi alaprajzzal, aminek köszönhetően sokáig egyáltalán nem is voltak benne biztosak az épület régészeti feltárását végző kutatók, hogy egykoron dzsámiként működhetett. A város 1683-as visszafoglalása után sokáig magtárként, később lakóházként funkcionált, mint Esztergom török kori történetét bemutató múzeum és kávézó 2007 óta működik. A vízivárosi dzsámi, a szomszédos Malom-bástya (egykori Prímási gépgyár vagy Petz-gyár), valamint a tavaly márciusban újjáépített, középkori eredetű Veprech-torony Esztergom egyik legfontosabb műemlék-együttese.

Portobello Wellness & Yacht Hotel

Egy városnézéssel töltött, élményekkel teli nap után mi sem esik jobban, mint egy kis pihentető kényeztetés. A Prímás-szigeten, Esztergom belvárosához közel, mégis csendes és nyugodt környezetben található Portobello Wellness & Yacht Hotel ideális hely a feltöltődéshez pároknak és családoknak egyaránt. A közvetlenül a Kis-Duna partján lévő bár teraszáról egy finom koktél, sütemény vagy kávé mellett gyönyörködhetünk a partmenti sétány szépségében. Az Esztergomi Bazilikára nyíló páratlan kilátást is megcsodálhatjuk a 95 szobás szálloda valamennyi ablakából. Családbarát szálloda lévén a gyermekekkel érkezők pihenésére is nagy hangsúly helyeződik, játszóház, animációs programok és kreatív foglalkozások gondoskodnak a gyermekek szórakozásáról. A szálloda wellness részlegeként is üzemelő Aquasziget Élményfürdő és Wellness tökéletes kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára.

blank

Cím: 2500 Esztergom, Táncsics Mihály u. 5.

Tel.: +36 30 330 5868

E-mail: info@portobello.hu

Instagram és Facebook @portobellohotelesztergom