Ezeket a könyveket olvasd tavasszal!

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Szinte félelmetes belegondolni, de már 26 éve, hogy útjára indult a 10 évadot megélt Jóbarátok. A tévécsatornák még 16 évvel az utolsó rész megjelenése után is ismétlik a sitcomot, amin azóta is jókat nevetünk. Bár a rajongók többsége a Jóbarátok folytatását követeli, melyről időről időre újabb pletykák kapnak szárnyra (az már biztos, hogy számíthatunk egy 60 perces megemlékező epizódra, melyben újra összeáll a hatos), erre vonatkozóan semmit sem szeretnénk jósolni, azt viszont tudjuk, hogy tavasszal (a tervek szerint április 23-án) egy hiánypótló Jóbarátok-könyv jelenik meg, melyet minden fanatikus, kis túlzással Bibliaként fog forgatni kezei között.

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció című könyve nemcsak az írókkal, rendezővel és további stábtagokkal készített interjúját tartalmazza, de izgalmas, eddig ismeretlen részleteket is elárul a forgatásról, és még azt is megtudhatjuk, hány milliós szerződést írtak alá a szereplők, hogy a mára ikonikussá vált karakterek bőrébe bújjanak.

Stefan Ahnhem: Mínusz 18

Stefan Ahnhem neve nem lehet ismeretlen a skandináv krimik kedvelői számára. A forgatókönyvíróból íróvá avanzsált szerző krimije egy autós üldözéssel indul, melynek végkimeneteleként az egyik autó a mólóról a vízbe zuhan. Amikor kihalásszák a járművet, kiderül, a benne ülő milliomos IT-szakember már két hónapja halott, azóta hűtőládában tárolhatták.

Míg a helsingbori rendőrség ezt az esetet vizsgálja, az esemény másik szála Dániában játszódik, ahol egy nyomozónak, akinek kényszerből közrendőri munkát kellett vállalnia, egy kegyetlenül meggyilkolt hajléktalan ügye kerül az asztalára. A férfi ösztönei azt súgják, ne hagyja annyiban a nyomozást, a szálak pedig a svédországi Helsingborg felé vezetik.

Háy János: Házasságon innen és túl

Háy János festő, illusztrátor, költő, de elsősorban talán író. Műveit most fiatalos, színpompás sorozatban adják ki, melynek egyik darabja a Házasságon innen és túl. A kötet több novellát tartalmaz, melyekben, ahogy azt a könyv nevéből is sejteni lehet, a párkapcsolaté a főszerep. Az együttélés félresiklásában leginkább a férfiak a vétkesek, akik szívesen kacsingatnak a házasság vaskerítésein kívülre is. Háy János humoros és éleslátó könyvéből színdarab is készült, mely a Pesti Magyar Színház repertoárját gazdagítja.

blank

Dr. Kapitány-Fövény Máté: Ezerarcú ​függőség

Örökölhető-e a függőség? Hogyan ne neveljünk szenvedélybeteget? Miként ismerhetjük fel szenvedélybetegségünket? Hogyan segíthetünk egy függőnek? A minden második embert érintő függőség ezerféle arcát mutatja a mindennapjaink során. A kötet fejezetei egy-egy életkori szakaszt és egy ahhoz köthető kockázati tényezőt járnak körül korszerű kutatási eredmények és terápiás esetek érzékletes bemutatásával. A kötődési problémákat, a trauma hatásait, az identitás kríziseit és az emlékezet szerepét társ-, alkohol- és drog-, szerencsejáték-, szex-, internet- és videojáték-függő páciensek történetein keresztül ismerhetjük meg. Az Ezerarcú függőség nemcsak a gyógyulás és a megelőzés modern lehetőségeit mutatja be, de betekintést nyújt a jövő szenvedélybetegségeibe is.

blank

Donna Tartt: A kis barát

A Cleve családot borzalmas tragédia rázza meg. A kilencéves Robin felfoghatatlan körülmények között veszti életét: felakasztva találják a kert végében álló fán. A családot olyannyira megtörik a történtek, hogy az apa másik városba költözik, a mississippi kisvárosban maradó család pedig képtelen Robinról még csak beszélni is. Ám a família legifjabb tagját, a tizenkét éves Harrietet ez a legkevésbé sem zavarja: kérdéseket tesz fel bátyja haláláról, de nem kap rá válaszokat.

blank

Mivel egy meglehetősen makacs lányról van szó, nem adja fel a kutakodást, saját szakállára kezd el nyomozni. Donna Tartt, akinek legismertebb műve Az aranypinty, melyből tavaly filmváltozat is készült, olyan részletességgel és alapossággal írja le szereplői viselkedését, hogy szinte úgy érezzük, köztük vagyunk, így még erőteljesebben hat ránk az amúgy sem vidám történet.

Szerző: Tegdes Péter